Running Wild – Rapid Foray

Running Wild Rapid coverV hudobnej brandži sa často stáva, že umelci po dlhšom čase začnú trpieť akousi únavou a potrebujú na dlhší čas pauzu. Medzi nich patrilo aj legendárne zoskupenie okolo Rolfa Kaspareka, známeho ako Rock n Rolf – Runnig Wild.

Predsa, aj keď posledné štúdiové počiny pred ohláseným koncom v roku 2009 neboli vyslovené zlé, oproti legendárnym kúskom z 80 – tych (Gates of Pugatory, Port Royal) rokov to bol skôr priemer (sem tam lepší, sem tam horší).

Ako všetci vieme, od svojho návratu v podobe dvojčlenného projektu vydali zatiaľ platne Shadowmaker, Resilent a tento rok im vyšla už tretia – Rapid Foray. Čo sa týka celkového zvuku RF a kvality Rolfového spevu, tak v tomto smere nenastali žiadne zmeny.

Zmeny

Je to podobné ako na predchádzajúcich počinoch. No podľa info, ktoré zazneli v rozhovore s Rolfom v slovenskom zine Hellmagazine jedna zo zmien bola to, že na albume sa pre zranenie Rolfa pracovalo o niečo dlhšie. Druhou, asi najvýraznejšou zmenou, bolo angažovanie živého bubeníka – Michaela Wolpersa.

Ten spolu s Olem Hempelmann (Ole sa v niektorých zdrojoch uvádza ako basák, no podľa Rolfových slov v spomínanom rozhovore prispel iba vokálmi) mal na platni postavenie hosťa.

Spomínané zmeny určite len a len prospeli. Už v prvej Black Skies, Red Flag je počuť, že skutočné bicie sú pre muziku RW oveľa lepším riešením ako akýkoľvek automat. Celá nahrávka má vďaka tomu oveľa lepšiu dynamiku… Navyše, oproti predošlému počinu Shadowmakeru, skladby sú oveľa chytľavejšie a nápaditejšie (Stick to Your Guns, Black Bart, Into the West).

Hymna

Na piatom mieste dokonca budeme počuť hymnu By the Blood In Your Heart, pripomínajúcu Chains and Leather. Možno niekomu bude prekážať (a možno sa budú objavovať obvinenia z vykrádania seba samých), ja som si ju však obľúbil.

Potešení budú aj tí, čo obľubujú veľkolepé epické kúsky od týchto pánov (Threasure Island, Bloody Island, The War) – na záver CD nájdu skvelú 11 minútovú Last Of the Mohicans, s textom založeným na novele Jamesa Fenimora Coopera.

Celkové zhrnutie

Rapid Foray je krásnou ukážkou modernej tváre Running Wild. Neuškodilo by, keby sa Michael stal stálym členom kapely.

Lineup:

  • Rock ‘n’ Rolf- spev, basa, gitary
  • Peter Jordan- gitary

Hostia:

  • Ole Hempelmann – vokály
  • Michael Wolpers – bicie

Tracklist:

  1. Black Skies, Red Flag
  2. Warmongers
  3. Stick to Your Guns
  4. Rapid Foray
  5. By the Blood in Your Heart
  6. The Depth of the Sea (Nautilus) instrumental
  7. Black Bart
  8. Hellectrified
  9. Blood Moon Rising
  10. Into the West
  11. Last of the Mohicans

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Steamhammer

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.running-wild.net/
https://www.facebook.com/runningwildmusic
https://www.instagram.com/runningwildmusic/
https://runningwild.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *