Paradise Lost – Shades of God

Paradise Shades coverRok 1992 priniesol pre britskú ikonickú kapelu Paradise Lost zaujímavú výzvu. Po ich death debute Lost Paradise a následnou žáner formujúcou (a aj tvoriacou) platňou Gothic, boli fanúšikovia v očakávaní, s čím prídu najbližšie.

Niekto by mohol očakávať, že  táto pätica bude  variť z už uvareného a snažiť sa čo najviac priblížiť prvým dvom CD. Opak bol však pravdou a svetlo sveta uzrel úplne nový výtvor, ktorý predstavil britských melancholikov v úplne novom svetle.

Iná kapela?

Úvodnou vecou Mortals Watch the Day už začína byť jasné, že tento album pôjde dosť odlišným smerom, avšak stále so značkou Paradise Lost. Hneď prvou zmenou, ktorú možno počuť je Nickov spev.

Upustil od svojho growlu a zastal niekde na pomedzí medzi týmto ,,hlbokým“ a melodickým spevom. Ďalšou novinkou sú silno kompozične vystavané piesne, čím dostala inštrumentálna stránka úplne nový a určite lepší rozmer.

V jednej chvíli počúvame vybrnkávačku akustickej gitary, ktorá následne prejde do gitarového sóla, aby onedlho Nick opäť čo to ,,povedal“, kým v pozadí duní riff.

A práve prepracovanú kompozíciu skladieb považujem za úplný vrchol celej nahrávky. Takto skladateľsky sa kapela alebo lepšie povedané Gregor v hlavnej úlohe už potom nikdy nevybláznili. Bohužiaľ.

Gregor Mackintosh

Samotný pán gitarista Mackintosh všetko popretkával dlhými a šialenými sólami, ktoré dokazujú jeho level. Okrem nich však zakomponoval do songov množstvo melodických pasáži, ktoré pôsobia ako určitá protiváha, oproti inak pekne ostrým riffom.

Ženské vokály ustúpili značne do úzadia a na rovinu treba uznať, že to bol správny ťah. Ako som napísal vyššie, tvorba PL sa vybrala trochu iným smerom ako tomu bolo na Gothic a jednoducho si ich neviem dosť dobre predstaviť zakomponované aj na Shades of God.

Taktiež ubudli aranžmány klasickej hudby a klávesy. Takmer všetko je to vystavané len na gitarách. Aby však nebolo niekomu ľúto za starými časmi, tak na spestrenie môžeme zachytiť nejaké tie akustiky.

As I Die

Dovedna máme možnosť počuť 9 piesní, z toho 8 v duchu, aký som načrtol vyššie a jednu samostatnú kapitolu. Tou osamelou lastovičkou je hit As I Die, ktorý dokonca samotná Metallica označila za singel mesiaca.

A práve to slovo singel je dôležité, nakoľko As I Die má akúsi komerčne príťažlivejšiu formu, nielen, čo sa týka hracieho času. Nie, že by sa jednalo o pieseň, ktorá by nezapadala do CD ako celku. Len je proste trochu iná, ale aj tak kvalitná a to, že je dnes hitovkou koncertov týchto britských melancholikov je úplne zaslúžené.

Gothic? Doom?

Celkovo by som povedal, že Shades of God sa trochu odklonilo od gothic žánru a opäť sa priklonilo viac k doom. Zároveň však upustilo od poriadneho growlu a keď sa k tomu prirátajú prepracované kompozície, dostaneme niečo, čo nemá v diskografii PL obdobu. Bohužiaľ.

Sám za seba musím priznať, že sa mi nepodarilo natrafiť ani u nejakej inej skupiny na podobný počin. Gregor odviedol svoju prácu na jednotku či sa bavíme už o samotnom skladaní alebo o jeho sólach.

Obidve stránky – tvrdšia, postavená na riffoch je viac – menej v rovnováhe s tými melodickejšími – či už sólami, krátkymi vyhrávkami, alebo aj akustickými pasážami. Inštrumentálnej stránke fakt nemám, čo vytknúť.

Nick mal okrem spevu na starosť aj texty

Obidvoch svojich úloh sa zhostil taktiež na výbornú, keď vystihol nie práve tie svetlé pocity a myšlienky zo života človeka.

Jeho prejav niekde na pomedzí growlu a melodického spevu mi zapasoval a stal sa práve akousi medzistanicou, čo možno vidno na následnom vývoji kapely.

Čo dodať na záver. Napadá ma iba jedno jediné slovo – genialita.

Lineup:

  • Nick Holmes – spev
  • Gregor Mackintosh – gitary
  • Aaron Aedy – gitary (rytmické, akustické)
  • Stephen Edmondson – basa
  • Matthew Archer – bicie

Hostia:

  • Robert John Godfrey – klávesy
  • Sarah Marrion – vokál

Tracklist:

  1. Mortals Watch the Day
  2. Crying for Eternity
  3. Embraced
  4. Daylight Torn
  5. Pity the Sadness
  6. No Forgiveness
  7. Your Hand in Mine
  8. The Word Made Flesh
  9. As I Die

Rok vydania: 1992

Vydavateľstvo: Music for Nations

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.paradiselost.co.uk/
https://www.facebook.com/paradiselostofficial/?fref=ts

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *