I AM MORBID, NECROPHAGIA, HELSOTT; 26.4.2017; Club Collosseum – Košice

O tom, že náročný život na turné dokáže priniesť nečakané chvíľky pre usporiadateľa, ale i kapely samotné sme sa mohli presvedčiť 30. mája 2017, kedy už tradične do východoslovenského Collosseum Clubu v Košiciach zavítali spoza veľkej mláky bandy I am Morbid, Necrophagia a Helsott.

Všetky skupiny dorazili na miesto konania včas na obed podľa plánovaného itineráru. Zvukové skúšky a prípravy prebehli bez väčších problémov tak, aby sa od 18:30 mohla rozpútať death metalová smršť. Po príchode na akciu, tesne pred jej začiatkom, ma zamrzela veľmi chabá účasť.

Prevažná väčšina ľudí okolo 40-tky (značná časť ukrajinsky hovoriaca), čo by aj bolo v poriadku, predsa len David Vincent formoval americkú vlnu death metalu s Morbid Angel na prelome 80. a 90. rokov.

No, neospravedlňuje to fakt, že si zaslúžil väčší počet hláv, nehovoriac o tom, aká „all stars“ metalová kompánia sa v I am Morbid zišla.

Začiatok

Úderom pol siedmej prichádzajú na stejdž „vikingovia z Kalifornie“ – HELSOTT. Zoskupenie okolo objemného frontmana Erica Dowa je po prvýkrát na európskom kontinente, čo počas setu i viackrát prizvukoval. Pravdepodobne nielen pre mňa boli veľkou neznámou tohto večera. Z tvorby je cítiť, že chlapi majú poriadne napočúvanú škandinávsku scénu, ktorú dokázali obohatiť o americké thrashové prvky.

Ide o pomerne mladú kapelu, ktorá tento rok vydala EP s názvom The Healer. Napriek počiatočným obavám ma títo začiatočníci v celku zaujali a ich vystúpenie, ktoré odohrali pre hŕstku ľudí vpredu hodnotím kladne.

helsott koncert 2017 

Ide do tuhého

Po technickej prestávke to trieli na pódium dnes už kultová banda z amerického štátu Ohio – NECROPHAGIA, aby úvodnou skladbou Upon Frayed Lips of Silence načali ich teatrálnu show, ktorá sa neobišla bez deformovanej ženskej hlavy či dolnej ľudskej končatiny bohato využívanej počas vystúpenia frontmanom Killjoy-om.

Títo priekopníci horor metalu, v počiatkoch inšpirovaní filmami strieborného plátna, si pre nás prichystali deväť kúskov z ich 30. ročnej tvorby.  Zostava výrazne omladla, keď na poste gitaristu a basáka pribudli ruskí muzikanti žijúci v Pittsburghu. V porovnaní s Helsott dokázali pritiahnuť pred stejdž početnú časť publika, ktorá v ten podvečer do Collossea prišla.

Odohrali skladby Young Burial, The Wicked či z aktuálneho albumu rovnomennú vec White Worm Cathedral a s Košicami sa rozlúčili klasikou v podobne Cannibal Holocaust.

necrophagia koncert 2017

Šok

Príslovie „človek mieni, život mení“ sa dá aplikovať na situáciu, ktorá nastala v tento večer. Nečakane ihneď po odohranom sete Necrophagie sa k nám do mikrofónu prihovára člen I am Morbid – Ira Black spolu s Billom Hudsonom. Zvestujú nám, že David Vincent, a Tim Yeung z dôvodu dehydratácie, a pravdepodobne otravy jedlom skončili na vyšetrení v košickej nemocnici, a koncert sa ruší.

Táto nepredvídaná správa zasiahla každého návštevníka i samotných organizátorov, no neostávalo nič iné len tento fakt prijať. Ako „náplasť“ sa na pódium vracia Necrophagia, ktorá odohrala ešte pár songov a predčasne tak uzatvára utorkové death metalové orgie v Košiciach.

Záverom veľká vďaka organizátorom, že to nevzdávajú a skalným fanúšikom, ktorí v strede týždňa došli podporiť underground, obzvlášť tým, čo merali cestu z rôznych kútov Slovenska. Vidíme sa čoskoro.

Ako tradične, nezabudnite pozrieť foto vo fotogalérii (autor: Stephen):

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *