Editor – Old School

Editor old coverNie je ničím výnimočne, že sa kapela vráti ku svojim koreňom respektíve k žánru, s ktorým začínala. Jedným z príkladov sú aj Martinčania Editor. Ich začiatky sa niesli v duchu thrash metalu, postupne si prešli obdobím punku, hardcore a vôbec melodickejších žánrov.

Doteraz si pamätám ich vystúpenie v súťaži o vystúpenie na Eurovízii, ktoré predstavovalo práve ich melodickejšie obdobie. A tak som s nadšením prijal možnosť recenzovať ich nový album nesúci sa v návrate k starým časom – Old School.

Revolúcia – to je to, po čom volá Editor vo svojej prvej piesni. Návrat ku koreňom sa vydaril na jednotku. Thrash metal umne skombinovaný s prvkami predchádzajúcej tvorby, hlavne hardcore s trefným textom rozoberajúcim politickú situáciu nie len na Slovensku.

Nasleduje titulná skladba, kde sa výrazne zrýchli, a zároveň sú tu aj výraznejšie hc a punk prvky. Lemmy, človek, ktorého možno považovať za akési spojítko medzi fanúšikmi azda všetkých tvrdších žánrov.

Okrem pocty tejto legende sa však jedná v istom slova zmysle aj o akúsi sebareflexiu kapely, nakoľko tiež vo svojej tvorbe miesia mnoho žánrov a rôznych vplyvov. To je len dobre. Z ďalších piesní, ktoré by som zvlášť vypichol sú Náš život, a jednoznačne a bezpochyby aj Walking Dead. Posledná menovaná je akousi glosou zombie apokalypsy. Pevne verím, že môj úsudok nezatemnilo to, že som fanúšikom tohto seriálu. A hlavne popravná detská riekanka sa vydarila za 100 bodov  🙂

Celok: Ako som už uviedol Old School je návratom k pôvodnej tvorbe. Thrash metal je v tomto prípade dominujúci žáner, avšak stále sú badateľné vplyvy aj z ich minulosti, hlavne už niekoľkokrát spomenutý hardcore.

Po melodike sa na tomto albáči akoby zľahla zem. Až na pár výnimiek (nejaké to gitarové sólo) nemáme možnosť počuť ju. Tým pádom nás čaká 10 rýchlych, a aj patrične tvrdých songov s priamym ťahom na bránku. Bez nároku na jemnosť a nehu.

Texty: Tie môžem jedine pochváliť. Väčšina z nich sa zaoberá politikou, hudbou, a najväčším klišé – životom. A samozrejme zombie apokalypsou. V mnohých, obdobných prípadoch a podobne tematicky zameraných skladieb a kapiel dochádza k prvoplánovosti a niekedy až k stupídnosti (prepáčte za výraz). Editor sa týmto negatívam vyhol obrovským oblúkom, a vo všetkých textoch si držia úroveň a patričnú dávku inteligencie.

Spev: Opäť budem chváliť, ale Doctor odviedol svoju prácu znova na jednotku. Takže niet čo dodať.

Slovko na záver: Editor sa ku koreňom vrátili tým najlepším možným spôsobom – k dominantnému thrashu pridal prvky zo svojej predchádzajúcej tvorby –  tak vznikla porcia kvalitnej muziky. A ak sa k tomu pridajú kvalitné texty, tak je výsledok jasný.

Lineup:

  • Milan “Doctor” Jakubík – spev
  • Emil Varsík – gitary
  • Stano Pastucha – basa
  • Peter “Prochy” Prošek – bicie

Tracklist:

  1. Revolúcia
  2. Old School
  3. Lemmy
  4. Sračky
  5. Oko za Oko
  6. Náš Život
  7. Ovca v Rade
  8. Virus
  9. Walking Dead
  10. Posledný Zasne

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Slovak Metal Army

Youtube ukážka

Linky:
https://www.facebook.com/kapelaeditor
https://bandzone.cz/editor
https://www.youtube.com/channel/UCe9GDhAYSIJK7l8ozIaD29Q
https://www.facebook.com/slovakmetalarmy/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *