Muka – Sveta Stoka (EP)

Život nie je vždy krásny, férový, plný šťastia a krásnych okamihov. Ono, je to skôr naopak. Práve pre tieto smutné okamihy života vznikol doom metal. A ak sa k tomu pridá mizantropia a odpor voči takmer všetkému – black metal, môže vzniknúť veľmi zaujímavý produkt.

Túto kombináciu žánrov zahrnula do svojho repertoáru chorvátska skupina Muka. EP album Sveta Stoka je v poradí ich druhým albumom. Pozrime sa naň bližšie.

Už prvé tóny mnohé naznačia. Silná atmosféra, zvuk na štýl 90. rokov a pre mňa osobne veľmi veľké pozitívum – spev v rodnom jazyku. Sutra, ako úvodná skladba v sebe miesi tie, povedzme ,,jemnejšie“ pasáže, s tými temnými – tak spolu vytvárajú skvelý kontrast.

O tvojom soju je v poradí druhá pieseň. Nesie sa v podobnom duchu ako jej predchodca. Nech to skrátim, dovedna sa na tomto albume nachádza 5 skladieb, o dĺžke medzi 5 až 7 minútami.

Za jednoznačne najsilnejšiu stránku CD Sveta Stoka považujem spomínanú atmosféru. Teda, atmosféra možno nie je to úplne správne slovo. Skôr mágia. Doom a podobné žánre považujem za svoju srdcovku a nestáva sa mi príliš často, že by ma hudba tak pohltila, dokonca až prevalcovala.

Keď mi Stjepan (basgitarista) v rozhovore prezradil, že cieľom ich hudby je vo vnútri človeka spraviť ,,veľké upratovanie“, tak sa im to podarilo na 110%. Najväčšiu zásluhu na tom má jednak samotná hudba, ale aj zvuk.

Ako som už napísal vyššie, malá cesta do minulosti sa v tomto prípade podarila na jednotku. Niekedy je proste v jednoduchosti krása a hybridná preprodukcia akurát tak kazí celkový dojem.

Kombinácia atmosférickosti a ťažkopádnosti doom metalu sa mieša s agresivitou a surovosťou black metalu. Sem – tam síce narazíme na nejakú tú miernejšiu pasáž, nech nás peklo spojené s počúvaním (myslené ako najúprimnejšia pochvala 🙂 ) na malý okamih vypustí zo svojho smrtiaceho a trýznivého zovretia, aby nás vzapätí ešte viac zničilo. Milé.

Rovnako zle skončíte, ak by ste hľadali spásu niekde v melodickosti, nakoľko sa tu prakticky žiadne také pasáže nenachádzajú. Ďalším pozitívom je spev, ktorý sa nesie niekde medzi ,,civilným“ prejavom a pravým black metalovým screamingom. To, že výsledok znova vyšiel na jednotku snáď ani nemusím hovoriť.

Pri písaní recenzií sa držím jednej zásady  – kapely, ktoré spievajú vo svojom rodnom jazyku majú u mňa plusový bod. Muka je presne ten prípad. Síce som dúfal, že s pomocou istého internetového slovníka a faktu, že som Slovan si budem schopný texty preložiť presnejšie… Ale, to je len a len moja chyba.

Takže na záver. V prípadoch ako je tento nie je vôbec nad čím rozmýšľať. Vtedy jednoducho treba dať plný počet a aj tak viete, že to je málo 🙂

Lineup:

  • Ivan Borčić – vocals
  • Edin Karabašić – guitars, vocals (additional)
  • Goran Tatalović – guitars
  • Stjepan Dianić – bass
  • Stanislav Muškinja – drums

Tracklist:

  1. Sutra?!
  2. O tvom soju
  3. Šonje
  4. Od panja do panja
  5. Ona koje nema

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Links:
https://www.facebook.com/000muka000/?fref=ts
https://muka.bandcamp.com/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *