Georgij Makazaria (Russkaja) – ,,Na Kosmopiliturbo sme skúsili viacero dobrodružných, ale aj zábavných experimentov.”

georgij makazaria spevak russkaja Rusko-rakúska kapela Russkaja patrí medzi najrýchlejšie rastúcich interpretov súčasnej metalovej scény. Svoj štýl definujú ako “Russian Turbo Polka Metal”. Na Slovensku boli zatiaľ dvakrát (2015 Snina – Rock pod Kameňom, 2016 Banská Bystrica – Rockscape), tento rok sa vrátia. 28. októbra vystúpia v známom košickom klube Collosseum v rámci turné Kosmopolitour na podporu albumu Kosmopoliturbo, ktorý vyjde 4. augusta pod vydavateľstvom Napalm Records. Viac už ale v rozhovore so spevákom Georgijom Makazariom.

Ahoj ako sa ti darí?

Georgij Makazaria: Zdravím všetkých fanúšikov a priateľov na Slovensku! Vzhľadom k tomu, že nám onedlho vychádza album, tak sme vo veľkej eufórii! 🙂

Kapela Russkaja vydáva 4. augusta nový album Kosmopiliturbo. Ako prebiehal proces jeho vzniku? Kedy začali vznikať piesne na tento album?

Georgij Makazaria: Piesne na tento album sme zložili spoločne s našim gitaristom Engelom Mayrom a zároveň sme sa postarali aj o produkciu. Nápady sme zbierali minulý rok, niečo sme nahrali na smartfóny….

Vo februári sme si sadli dokopy, prehrabali sa tým, čo sme mali – približne 40 nápadov. 20 dostalo nejakú štruktúru a nakoniec sme vybrali 10 kúskov, ktoré sme nahrali a ocitli sa na albume.

Hudba, ale už aj samotný názov Kosmopiliturbo napovedia, že pri tvorení hudby sa nijak neobmedzujete a neexistujú pre vás a poslucháčov prakticky žiadne hranice….

Georgij Makazaria: Áno, no možno sú nejaké limity, ak by sme sa snažili skombinovať polku s operetou. Aj keď aj to by mohlo fungovať, pretože momentálne pracujem v divadle, kde spievam operety 🙂

Spájanie ľudí

V súčasnosti sme svedkami mnohých šialeností, ktoré sa dejú po celom svete… Vnímate vašu hudbu ako možnosť na zblíženie sa medzi rôznymi kultúrami a nájsť spoločnú reč napr. práve cez umenie?

Georgij Makazaria: Dúfam v to! Znamenalo by to, že sme dosiahli náš cieľ a naše posolstvo lásky a porozumenia bolo vypočuté a prijaté. Neviem síce či to funguje na celom svete, ale v malom meritku môžem povedať, že som veľmi šťastný keď vidím tých, ktorí prišli na náš koncert pred pár rokmi a teraz ich môžeme vidieť na našich vystúpeniach už aj s deťmi, ktoré sú výsledkom noci po koncerte.

Ako by si ty sám popísal tento album  fanúšikom? Budú nejaké výrazné rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe?

Georgij Makazaria: Na Kosmopiliturbo sme skúsili viacero dobrodružných, ale aj zábavných experimentov. Napísal som nejaké texty v taliančine, ďalšie v španielčine, v jednej piesni som skombinoval japonský jazyk s ruským. Taktiež sme nahrali náš prvý song v nemčine. Všetko je nové, ale stále je to Russkaja a náš štýl.

Akcie

Zároveň toto leto koncertujete na festivaloch po celej Európe, aby ste sa potom vydali na turné, prevažne po strednej Európe. Kde osobne radšej hráš, festivaly alebo kluby a haly?

Georgij Makazaria: Bude to skvelé turné, akurát naň nacvičujeme a viem, že sa naše vystúpenia budú ľuďom páčiť, pretože sa páčia nám a my sme veľmi kritickí! Klub a festival sú dve rozdielne slová, je to ako deň a noc – potrebujem oboje.

Na festivaloch hráš pred veľkým publikom so špecifickou atmosférou – veľa ľudí neprišlo špeciálne kvôli nám a vidia nás vystupovať prvýkrát a my tak máme šancu prekvapiť ich a dostať ich na naše koncerty v kluboch, kde je intímnejšia atmosféra a sme si bližší s ľuďmi, ktorí cítia náš pot, my cítime tlkot ich srdca.

A hlavne keď dav začne skákať v jednom okamihu, to je priam magické!

Vzhľadom na vašu hudobnú tvorbu a národnostné prvky, sú nejaké miesta, kde hrávate najradšej resp. kde cítite najväčšiu podporu, alebo to je viac menej všade rovnaké?

Georgij Makazaria: Je to približne rovnaké. V našej hudbe je ťažké nájsť jej korene a pôvod, môžeš počuť melódie znejúce ako klezmer, alebo balkánska hudba, potom hard rock, metal, niečo z rómskej hudby – je to všeobecné a zároveň jedinečné v tom istom okamihu – hudba, ktorá zachutí fanúšikom mnohých žánrov 🙂

russkaja 2017

Hudobná história

Ak sa pozrieme späť do minulosti, ako vznikol celý nápad založiť kapelu Russkaja?

Georgij Makazaria: V roku 2001 som čítal knihu “Russendisko”, ktorú napísal Wladimir Kaminer. V tejto knihe opisoval diskotéku v Berlíne, kde pracoval ako Dj a púšťal ľuďom staré ruské platne, čo malo samozrejme úspech.

Pri knihe bolo taktiež CD s viacerými kapelami zo ZSSR, ktoré som poznal a tak som sa rozhodol – ak to môže fungovať v Berlíne, tak prečo nie vo Viedni? Nikdy som však neočakával, že sa presadíme naprieč celou Európou. Budúci rok chcem skúsiť šťastie v USA, tak som zvedavý, ako to celé dopadne 😉

Aké očakávania ste od toho celého mali? Predpokladali ste niekedy, že sa stanete svetoznámou kapelou?

Georgij Makazaria: Je predčasné tvrdiť svetoznámou a vždy si treba pripomínať slová, ktoré vyslovil Dalai Lama: ,,Neočakávaj nič a dostaneš všetko“.

Nehudobný život

Ako vyzerá život členov kapely Russkaja pomimo hudobného života?

Georgij Makazaria: O tom by som mohol napísať celú knihu! Zabralo by veľa času povedať to všetko. Ale to čo môžem povedať je fakt, že máme najlepšiu partiu v skupine od roku 2012, keď sa vymenila polka členov.

V súčasnosti sme radi, že môžeme spolu cestovať po koncertoch, tráviť čas v autobuse, skúšať a vystupovať spolu. Za to som veľmi vďačný a robím všetko preto, aby to stále fungovalo.

Čo si myslíš o súčasnej rakúskej metalovej scéne?

Georgij Makazaria: Je super! Máme viacero skvelých skupín – ja osobne som fanúšikom Pungent Stench a projektov, za ktorými stojí Schirenc Martin.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fans.

Georgij Makazaria: Ľudia, Russkaja príde do Košíc 28.10. ! Buďte tam, počúvajte nové CD. A všetkým želám skvelé leto, pokoj a slobodu!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.russkaja.com/
https://www.facebook.com/russkajaofficial/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *