Paľo Horváth (Živá Voda, ex Tublatanka) – ,,Projekt Živá Voda nevnímam ako comeback…”

palo horvathAko ste už mnohí zachytili, po necelých 24 rokoch od odchodu z Tublatanky sa pod hlavičkou zoskupenia Živá Voda vrátil na scénu spievajúci basgitarista Paľo Horváth. Ich prvým vystúpením bol prešovský festival – Dobrý festival. Web Metalmania-Magazín vám ako prvé slovenské médium prináša rozhovor s ním.

Zdravím Pali, ty si nedávno so svojím novým zoskupením Živá Voda absolvoval premiérové vystúpenie na prešovskom festivale Dobrý Festival. Ako sa to celé dalo dokopy a aké to bolo po dlhej dobe – po ak sa nemýlim 25 rokoch stáť opäť na pódiu?

Paľo Horváth: Všetkých zdravím. Rozbehlo sa to koncom roku 2015, keď sa mi nezávisle a skoro súčasne ozvali Ďuro Černý a Peci Uherčík. V Ďurovi sa prebudila chuť na comeback Tublatanky a Peci dostal chuť na hudobnú spoluprácu, čo ma priviedlo k tomu, aby som chytil do ruky nástroje a viac nebolo treba, lebo prsty behali samé, čo bol naozaj silný zážitok.

Výsledkom bolo, že sme si s Pecim Uherčíkom a verným kamarátom a výborným bubeníkom Teom Skovayom koncom roka dohodli skúšku, na ktorej sme si zahrali Magmu aj Tublatanku. Ale vo februári zasiahol osud druhýkrát, a museli sme sa s Ďurom rozlúčiť.

Po dvoch mesiacoch spamätania sa z tohoto nešťastného zásahu, sme sa rozhodli, že zahráme na Peciho – Čože je to tridsiatka (výročná akcia s klipmi a skladbami od kapiel, v ktorých Peci účinkoval), kde som prvýkrát spomenul názov zoskupenia a Živá Voda bola na svete.

Môže sa to zdať neuveriteľné, ale príprava a uskutočnenie nášho premiérového koncertu prebehli tak, ako keby 25 ročná pauza ani nebola.

K Živej Vode sa s radosťou pridal aj Martin Sarvaš, pamätihodný manager a textár Tublatanky. Takže všetko prebehlo perfektne ako hodinky, pódiové podmienky boli profesionálne a kvalitné a mne aj celej kapele sa hralo fantasticky, samozrejme aj vďaka výnimočnosti udalosti.

Fotoreportáž je na našej stránke www.zivavoda.band/dobry-festival-2017-presov .

Prečo práve tento festival?

Paľo Horváth: Na Dobrý festival nás zaradil  Miro Tásler z IMT Smile, pre ktorého bolo veľmi potešiteľné nás privítať na jeho festivale a zažiť koncert s energiou a piesňami, ktoré ho pred rokmi ovplyvnili. Takže radosť bola obojstranná a nebolo nad čím váhať 😉

Čo hovoríš na fanúšikov a celkovú atmosféru?

Paľo Horváth: Keďže sa jednalo o mimoriadnu udalosť aj pre nás, atmosféra tomu presne zodpovedala. Uvediem len citát jedného fanúšika: “Po tom ako som videl tento koncert môžem konečne zomrieť”.

Budeš mať ešte nejaké ďalšie vystúpenia tento rok?

Paľo Horváth: Áno, pripravujeme pár koncertov po Slovensku a na záver koncert v Bratislave. Podrobnosti budú zverejnené na našej stránke www.zivavoda.band a facebooku www.facebook.com/zivavodaband.

ziva voda

Nová kapela

Kto prišiel s názvom Živá voda?

Paľo Horváth: Keď sme sa s Pecim a Teom rozhodli pre spoločné vystúpenie, v duchu som položil otázku sebe, spoluhráčom, ľuďom s ktorými som spolupracoval, aj všetkým ktorých oslovila naša hudba a výkony, aký názov by najlepšie vyjadril tento počin.

A výsledkom bol pracovný názov Živá Voda. Názov sa ale ukázal ako silný, trefný, vtipný, inšpiratívny a pre ľudí potešiteľný a tak k nám prirástol.

 Prečo k návratu došlo až teraz?

Paľo Horváth: To je jednoducho vec konštelácie a príležitosti. Osud to rozbehol a išlo a ide to neuveriteľne hladko, takže som nemal problém sa do projektu vložiť naplno. Najkrajšia na projektoch tohto typu je súhra tvorivých síl, čo samozrejme vyžaduje súhru okolností.

Nemáš aj určité obavy, predsa od 90. rokov sa hudobná scéna dosť zmenila?

Paľo Horváth: Obavy nemám, všetci sa z toho tešíme. Beriem to ako skromný príspevok na scénu. Nebrali sme to hneď ako hotovú vec, ale zatiaľ sa ukazuje, že táto zostava má čo ponúknuť, repertoár má svoje miesto na scéne, a aj chuť a priestor na tvorbu sú otvorené.

Počul som, že ste začali pracovať na novom albume. Môžeš prezradiť viac?

Paľo Horváth: Túto informáciu potvrdiť nemôžem. Zatiaľ je to len v myšlienkovej oblasti. Skôr sa bude jednať o dve nové veci, na ktoré sa zameriame. Jedna z nich by mohla byť Stojím padám II. 😉

Neaktívne roky

Čomu si sa venoval počas rokov, keď si nebol aktívny?

Paľo Horváth: Po desiatich rokoch v show-businesse som sa po revolúcii dal na cestu vývoja software a podnikových informačných systémov, čo bola v tej dobe priekopnícka úloha a hlavne tomu sa venujem až dodnes. Ide o tvorivú prácu, ktorá ma bavila aj baví.

V úvode si spomínal niečo o comebacku pôvodnej zostavy Tublatanky. O tom, že sa niečo také chystalo sa objavilo viac správ. Prečo k tomu nakoniec nedošlo?

 Paľo Horváth: Aj to je podľa mňa vec konštelácie a príležitosti. Dodnes si myslím, že to malo zmysel. Len v tomto prípade sa vždy našlo niečo, čo tomu bránilo.

Dôležité a zaujímavé je, že projekt Živá Voda nevnímam ako comeback, ale ako pokračovanie. Pre mňa to predstavuje novú a náročnejšiu polohu, čo ma vždy motivovalo a bavilo.

Tublatanka

Čo bolo vlastne príčinou rozpadu starej zostavy?

 Paľo Horváth: Jednoducho jedna životná etapa sa skončila a druhá začala. Mali sme tridsať a bolo po revolúcii. Okrem toho sme boli všetci dosť ambiciózni, aj mimo kapely, a chceli vyrásť ešte vyššie. Takže z dnešného pohľadu úplne prirodzený výsledok.

Ako sa pozeráš na súčasne pôsobenie Tublatanky?

Paľo Horváth: Tak ako všetci. Nie je to celkom ono. Ale to je daň za veľkosť, ktorú platíme všetci. Netreba zabúdať, že Maťo je špičkový profesionál, ktorý úspešne funguje na scéne desiatky rokov.

Post-tublatankvoská éra

Dlho som sa chcel spýtať aj na projekt Magma (rok 1996). Prečo vyšiel iba jeden album a ak mám správne info koncertov bolo veľmi málo?

Paľo Horváth: Projekt Magma bol hlavne o tom dať priestor ľudskému a umeleckému náboju, ktorý sa vyvinul za desať rokov v Tublatanke a spol., a všetkým priateľom. Išlo skôr o exkluzívnu spoluprácu štúdiového charakteru.

A čo tvoja spolupráca s členmi Dorian Gray. Prečo z nej nakoniec zišlo?

Paľo Horváth: To bolo v roku 2006-2007, keď ma Vadim Bušovský, tiež významná osobnosť rockovej scény, presvedčil na spoluprácu. Bolo to ale v období, keď som realizoval dosť náročné projekty v IT oblasti, takže nakoniec som nemal dostatok času a osobného priestoru, ktorý bolo potrebné venovať projektu s Vadimom.

Nahrali sme CD v štúdiu SONO pri Prahe, ale u mňa v tom čase zvíťazili záväzky v IT.

Civilný život

Sleduješ súčasnú domácu rock/metalovú scénu?

Paľo Horváth: Môj záujem nikdy neochladol, len sa zúžil na Internet. Samozrejme teraz, keď som zas aktívny v tejto oblasti, sa o to zaujímam oveľa viac a aj hlbšie. Nakoniec scéna je vždy výsledkom doby a ľudí.

Čo ako skúsený muzikant považuješ za jej najväčší problém?

Paľo Horváth: To najdôležitejšie, ako prístup k nahrávkam, nástrojom, špičkovej technike, vlastným nahrávacím prostriedkom, komunikácia a zdieľanie, sú v dnešnej dobe na nebývalej úrovni. Napriek tomu scéna neprosperuje tak ako by mala.

To čo by bolo vo všeobecnosti dobré zlepšiť je prístup plošných médií, ktorých playlisty aj obsah sa riadia záujmami zopár jednotlivcov a skupín, čo deformuje nie len umeleckú scénu, ale hlavne odmeňovanie za výkony, ktoré dusí ostatné skvelé výhody, ktoré existujú.

Ok, tak nesmierne prenesmierne ti ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobre do budúcnosti a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Paľo Horváth: Všetkým čitateľom Metalmania-Magazínu prajem veľké a obdarené osobnosti, skvelé a fascinujúce výkony a veľa inšpirácie, výnimočnej energie a radosti z toho všetkého, lebo viem s istotou, že to má cenu, a aj po veľa rokoch to má silu 😉

Youtube ukážky:

Linky:
www.facebook.com/zivavodaband

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *