Rhapsody – 20th Anniversary Farewell Tour (Rhapsody, Scarlet Aura, Beast in Black); 10.3.2018; DK ŽSR – Zvolen

Talianom Rhapsody sa za posledných 8 rokov podarilo dvakrát uviesť svojich fanúšikov do smútku. Prvýkrát v roku 2011, keď odišiel ich hlavný mozog – gitarista Luca Turilli,  druhýkrát v roku 2016 keď oznámil svoj odchod aj dlhoročný spevák  Fabio Lione.

No zároveň krátko po jeho odchode prekvapili celý svet, keď ohlásili, že ich druhý album Symphony of Enchanted Lands oslávi 20. výročie a tak spravia veľké rozlúčkové turné  Rhapsody – 20th Anniversary Farewell Tour v skoro pôvodnej zostave… teda Fabio, Luca + live gitarista Dominique Leurquin, basák Patrice Guers a bubeník Alex Holzwarth.

Jediný kto sa ho nezúčastnil je klávesak Alex Staropoli (dôvodom je snaha rozbehnúť Rhapsody of Fire v novej zostave).  Slovenských fanúšikov potešilo, keď  koncom minulého roka v rámci neho avizovali aj slovenskú zastávku,  konkrétne Zvolen.

Na úvod si dovolím pochváliť usporiadateľov za výber dobrého miesta konania. Okrem samotného koncertu bolo dosť priestoru aj na miesta s merchandise  a s občerstvením – čiže nevznikali tlačenice.

Začiatok

Prvou formáciou boli Rumuni Scarlet Aura. Upútali už pri príchode na pódium svojím zovňajškom – speváčka prišla s anjelskými krídlami, ostatní mali na tvárach masky. Zovňajšok nebol samozrejme jediné čím zaujali. Ich moderný melodický rock metal a charizmatická  frontwomanka Aura Danciulescu si získali ľudí od prvých skladieb, čo nebýva zvykom u podobných kapiel.

scarlet aura koncert 2018

Vychádzajúca hviezda fínskeho metalu

Rovnako (ak nie viac) sa prítomní bavili aj pri čoraz známejších Fínoch Beast in Black. Pred rokom prišli na trh s debutom Berserker. Vo svojej muzike kombinujú melodický power metal, spev ala Rob Halford s elektronikou a sem tam aj tanečnými rytmami.  Pri takejto podpore akú mali v publiku sa k nám určite čoskoro vrátia.

beast in black koncert 2018

Zlatý klinec večera

Prvou skladbou symfonikov Rhapsody bolo Dawn of Victory z rovnomenného albumu. Od začiatku až do konca nechýbali bezchybné inštrumentálne výkony, skvelá atmosféra a celá kapela si koncert nesmierne užívala.

Človeku sa až nechce veriť, že to s koncom spolupráce myslia vážne. Aj keď toto turné bolo hlavne o oslave  albumu  Symphony of Enchanted Lands, chválim aj zaradenie skladieb ako Power of the Dragonflame, Knightrider of Doom (album Power of the Dragonflame)…

Spestrením bol cover od Andreu Boceliho – Con te partirò, kde (ak nepočítame Lamento Eroico)  Fabio (ktorý taktiež nezabudol baviť publikum, hlavne tesne pod pódiom 🙂 ) naplno ukázal rozsah svojho hlasu.

Spestrením boli aj sóla pánov Patrice Guersa a Alexa Holzwartha. Po Holy Thunderforce bol sľúbený prídavok ak budú všetci hlasno spievať. Ľudia to splnili, tak sme si ešte vypočuli Rain of a Thousand Flames, spomínanú Lamento Eroico a na úplný záver veľhit Emerald Sword

rhapsody koncert 2018

Záverom ako tradične by som poďakoval usporiadateľom.  A verím, že nie som jediný čo tajne dúfa, že za krátku dobu budeme počuť správy o návrate Rhapsody v najslávnejšej zostave (Fabio, Luca, Alex).

P.S.: Za foto ďakujem autorovi Jurajovi Bednárikovi (Rock Hard magazín) 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *