Ben, Pete (Murder Inc.) – ,, Rozhodli jsme se pro nové album minulou zimu a od té doby jsme na tom dělali”

Murder Inc. 2018Vydavateľstvo Support Undeground je tento rok nesmierne aktívne. Medzi albumami, ktoré nedávno vypustilo je aj full albumový debut thrasherov Murder Inc. z českého Berouna Umlčen navěky, ktorým nadviazali na dve EP (Je čas zemřít!, Povolení zabíjet). Ako vlastne vznikal, podrobnosti o jeho obsahu, koncertoch kapely sa dozviete z nasledujúceho rozhovoru s basákom/ doprovodným vokalistom Benom a spevákom/gitaristom Petem:

Ahoj. Kapela Murder Inc. nedávno vydala svoj debutový album Umlčen navěky. Mohli by ste ho pár slovami popísať fanúšikom? Na čo sa môžu tešiť?

Ben: Takže náš debut… Podle mně je to tentokrát opravdu vyvážená deska. Tím myslím, že to není půl hodiny nářez bez zastavení. Je na tom kus práce každého z nás a je to cítit. Na co se těšit?  Nejspíš na rozmanitost skladeb, textů a pokus o nějaké to poselství. A pořádně nadupanou jízdu, která snad jen tak neomrzí. 🙂

 Ako prebiehal samotný proces vzniku?

Ben: Tak proces vzniku alba byl řekněme intezivní. Rozhodli jsme se pro nové album minulou zimu a od té doby jsme na tom dělali. Jinak práce na albu byla dost kolektivní záležitost, takže víceméně každý má svůj podíl na jednotlivých skladbách.

Kontroverzia?

Na úvod celej nahrávky nás čaká čisto inštrumentálne intro 42-06-10. je názov odkaz na niečo konkrétne?

Ben: Samozřejmě nejsou to jen čísla. Je to datum kdy byly vypáleny Lidice. Jako odveta za atentát na  Heydricha. Na určité věci lidé zapomínají. A my si myslíme, že bychom neměli zapomínat na daň kterou zaplatili občané Lidic. Za odvážný čin Gabčika, Kubiše a Valčíka.

Jen chci osobně dodat aby si někdo něco nevyložil špatně. Ohledně Murder Inc. jsme politicky neutrální. Když píšeme texty o záležitostech války např: druhé světové. Zaměřujeme se na pocity z války jako strach, hněv, bolest atd. Nikdy nejde o politiku.

Už jsme byli nazvaní fašisty, protože si někdo dost špatně vyložil text. A pak také jako příznivci Antifa, což je taky hovadina. Zkrátka žádný extrém není dobrý. Toť vše pro ty, co rádi ukazují prstem.

True thrash

Po intre sa však rozbehne riadna thrash jazda s pekne „nasratými“ textami. Zrejme po inšpiráciu netreba chodiť ďaleko, a vystačí nám aj situácia v Česko-Slovensku.…

Ben: Stoprocentně. Dost nás vytáčí co se dnes děje. Což je vlastně i dobře, protože nás to vcelku pohání v tom psaní písní. A co s tím dělat ? Nadávat v hospodě ? To fakt ne. 🙂

Osobne ma zaujala pasáž z piesne Život jde dál: Hnusnej ksicht z televize Ti diktuje, co máš mít rád Co máš dělat celej den, co máš pít a co žrát, Zajímat se o celebrity a na svoje blízký srát. Dal by sa v tomto smere chápať názov albumu (aj keď CD obsahuje titulnú pieseň)  ako akási parafráza na masírovanie mozgu zo strany médií, politikov a pod., pričom by sme my všetci mali držať hubu a krok?

Ben: Více méně ano. Tohle si může každý vysvětlit po svém. Ale zrovna tento úryvek z textu vypráví o tom, jak každý věří naprosto jakékoliv nepodložené zprávě z internetu, večerních zpráv apod.
A vlastně jak se každý řídí pokyny. Tahle mediální masáž je dosti známá a mě osobně stále překvapuje  jak se nechají lidé ovlivnit.

Pete: To více méně je vlastně asi spíš méně – tahle souvislost mě napadla až teď, když to tady čtu v otázce, ale do jisté míry se dá říct, že to s původní myšlenkou textu koresponduje.

Jen pro doplnění, na pozadí toho textu neni myšlenka, že média řídí svět, že všechno dělají špatně, všichni záměrně šíří dezinformace a tak dále, ale to, že lidé sami si „dosadili“ média (řekněme třeba televizi) do role vychovatele pro svoje třeba děti a hlavně šablony svého života.

Ten text (nebo aspoň druhá sloka) by se mohl dát do uvozovek a brát celkově jako ironie, protože je psán z pohledu toho „nasranýho konzumenta“, jestli si rozumíme. Nikdo ti totiž ve skutečnosti nic nediktuje, když tu televizi prostě vypneš.

Rovnako nemožno opomenúť skvelú hudbu. Kto je jej autorom resp. ako u vás vyzerá proces tvorby?

Ben: Takže v první řadě děkujeme moc za pochvalu. Proces skládání je dost neurčitý. Nemáme žádné postupy. Je to dost pocitové. Buďto má někdo vetšinu písně napsanou a zbytek se dodělá. Nebo nás něco napadadne ve zkušebně. Jsme na to tři kytaristi 🙂 takže to není problém. A samozřejmě František má 100% zásluhu na bicí do toho nikdo nekecá. 🙂

Support Undeground

Podobne ako EP Povolení zabíjet aj CD Umlčen navěky bolo vydané pod Support Underground. Ako vznikla táto spolupráca?

Pete: Když jsme odjížděli ze studia po nahrání předchozího EP Povolení Zabíjet, nadhodil jsem v autě myšlenku, že bych zkusil obepsat pár labelů, abychom si všechno nemuseli zařizovat sami jako u Splitka s Valury a EP Je Čas Zemřít, která se stkala s docela kladnou odezvou.

Psal jsem zvlášť asi 10 e-mailů, z čehož jsem dostal 3 odpovědi, jednu kladnou – od Koníka, šéfa SupUg rec., kde psal, že nám to vydá moc rád, naši tvorbu že už nějakou dobu sleduje a celkově prostě férový smooth jednání a tak.

Když jsme pak začali mluvit o albu, byla v celku jasná věc, že nemámě ani důvod zkoušet kontaktovat někoho jiného, protože je nám v Koníkově stáji moc fajne.

 A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť? Je reálna aj cesta na Slovensko?

Ben: Tak koncertů je teď dost a doufáme, že budeme zase aktivní. Album je nahrané, tak je čas do toho „hrábnout”. Hrajeme v podstatě kdekoliv. Na Slovensku jsme už párkrát hráli, takže si myslím, že při dobré spolupráci s pořadateli by to mohlo vyjít znovu. Ničemu se nebráníme.

Nehudobný život

Mohli by ste niečo povedať o vašich životoch pomimo kapelu?

Ben: Tak mimo kapelu se tak či tak s klukama vídáme. Chodíme na koncerty. Pracujeme nebo ještě chodíme do školy. Více méně přežíváme sračky ze všedního dne abychom mohli vše na koncertu vypustit. Všechnu agresi, zlost apod. A pak to stojí za to. 🙂

Pete: Pracovní týden je zlo, to teď při letním semestru nestíhám skoro nic, takže na sólovky, které mám mimo Murder Inc., teď takzvaně mrdam, ale když teda pominu práci a školu, je to pořád koncerty, hospody, a testování hajzlů v klubech, kde jsme ještě nehráli.

Tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne vám ďakujem za rozhovor a zároveň by som vás poprosil o odkaz pre našich fanúšikov.

Ben: Já chci poděkovat všem fanouškům. Vážíme si moc podpory od lidí. A nejsou to jen slova, páč ta podpora je vážně znát . Co říct…

Děkuju že jste takoví maniaci, že na nás chodíte. A že se najdou jedinci, kteří hrdě nosí naše trika, nášivky apod. Díky, že nenecháte underground umřít a posloucháte něco na vlastní pěst.

Takže se připravte, že do vás nasereme nekompromisní, zběsilý a oldschoolový Thrash. Samozřejmě děkujeme moc Metalmánia-Magazín za rozhovor. Tak snad někdy na SK.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/RawThrash666/?ref=br_rs
http://bandzone.cz/murderinc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *