Juraj Čakajda (Constans Compromissum) – ,,Ako kapela začíname s novou tvorbou, dopilujeme staršie veci”

Juraj ConstansPo ukončení činnosti formácie Thalarion (v ich zostave sa mihol aj súčasný bubeník Tublatanky Peter Schlosser) to vyzeralo, že Samsara bude jedinou významnejšou metalovou kapelou z Topoľčian. Približne pred dvoma rokmi však v meste vzniklo veľmi zaujímavé hudobné teleso, ktoré si hovorí Constans Compromissum. Ich hudba sa pohybuje okolo štýlov death, black, progressive, doom, ale nájdete tam aj trochu heavy. Debut I’ll Break You pôvodne vydali minulý rok vo vlastnej réžii, no v júni bol znovu vydaný pod známym vydavateľstvom Support Undeground. Viac už ale v rozhovore s gitaristom a spevákom Jurajom Čakajdom:

Ahoj Juraj, ako sa darí?

Juraj Čakajda: Zdravím Metalmania-Magazín! V celku príjemne. Máme tu leto, teplo, piesok, voda, lopata a miešačka, teda momentálne v mojom prípade. Ako kapela začíname s novou tvorbou, dopilujeme staršie veci. Trošku nám chýbajú tie koncerty. Inak fajn.

Debutové CD

Tento rok ste vydali vaše debutové CD. Ako sa naň pozeráte s odstupom času? Ste so všetkým spokojní alebo by ste niečo zmenili?

Juraj Čakajda: Koncom mája vyšlo naše prvé CD – I´ll Break You, pod českým labelom Support Underground. Pri  nahrávaní sme pracovali v rámci našich možností, čo najlepších úsudkov v danom čase. Dnes s odstupom času som s CD spokojný aj z dôvodu, že sa k debutu nevraciam spätne s otázkou, čo by som zmenil. Skôr pozerám dopredu aby nový materiál bol ešte lepší ako náš prvý počin.

Mohol by si povedať niečo bližšie o procese jeho vzniku?

Juraj Čakajda: Drvivú väčšinu skladieb zložil gitarista Prco. Prvotné nápady a kompozície vytváral doma, a následne nám ich rozposlal na vypočutie. Priamo na skúšobni sme si nápady rozobrali a do výslednej podoby ich už dotvárala celá kapela. Texty sa dorábali, až keď bola skladba hotová. Takto v podstate vznikal celý album a podľa tohto vzorca pokračujeme aj naďalej.

Ako by si sa ho opísal fanúšikom?

Juraj Čakajda: Dosť zložitá otázka. Je tam zabrdnuté do viacerých metalových žánrov. Nedá sa to zaškatuľkovať. Je tam cítiť old school, stredné tempá, rýchlejšie – pomalšie pasáže. Niektoré vyhrávky sú výrazne melodické. Ale v podstate celé je to tak, ako sme to cítili. Žiadna snaha kopírovať alebo priblížiť sa tomu – onomu žánru tam nebola.

Široký záber žánrov

Osobne ma zaujal dosť široký záber žánrov obsiahnutých na nahrávke. Jedná sa o výsledok rôznych hudobných preferencií jednotlivých členov?

Juraj Čakajda: Z môjho pohľadu určite. Nejdem písať, v akých kapelách sme v minulosti hrali, ale žánrovo to bol: doom, death, black, heavey, thrash, progressive… A teraz si vyber… Aj pri tvorbe a dotváraní skladieb na skúšobni máme rôzne pohľady na pasáže. Jeden chce rýchle bicie, druhý pomalé, tretí by to najradšej celé vyhodil. Takže je to o Compromisse. 😉

Ako je to u vás so skladaním piesní? Kto je hlavným autorom hudby a textov?

Juraj Čakajda: Ako som už napísal, väčšinu skladieb zložil gitarista Prco, ktorý je hlavným hnacím motorom celej bandy, niečo tam mám aj ja (Juraj). Výsledná verzia je dotváraná všetkými členmi na skúšobni. Čo sa týka textov, tie nám všetky napísala kamarátka Hana. A my sme stotožnení s jej pochmúrnymi myšlienkami…

Taktiež ma zaujal grafický koncept. Kto ho vytvoril?

Juraj Čakajda: Prvotný obrázok (obrázky) sme vybrali my, ako kapela a následne ho graficky upravil Filip Streďanský. K našej spokojnosti samozrejme.

Album vyšiel pod hlavičkou Support Underground. Ako vznikla táto spolupráca?

Juraj Čakajda: Pár mesiacov dozadu sme robili rozhovor s ,,mrtvolkou,, a ona nám odporučila Koníka, a jeho label. Následne bubeník Joshua napísal Koníkovi, ktorému sa náš materiál zapáčil a vznikla spolupráca.

Zároveň ste nahrali aj videoklip k piesni ´Cause I Want It Like This! Prečo padla voľba práve na tento kúsok?

Juraj Čakajda: Napadajú mi dva dôvody. Prvý, že táto skladba vznikla ako posledná, čiže v kapele nám ešte nezačala liezť na nervy a na skúškach bola najmenej obohraná. A ten druhý je, že má najvýraznejšie melódie a atmosféru. Čo v iných skladbách nie je také výrazné. Pri výbere skladby na klip sme sa jednohlasne zhodli.

Constans Compromissum

Civilný život

Mohol by si niečo povedať o živote členov pomimo kapelu?

Juraj Čakajda: Tak, taký gitarista Prco tou kapelou naozaj žije, ale inak sa stará o výťahy. Basák Marek je stále pichnutý vo svojej autoškole a cez víkend sa oženil chalan jeden. Bubeník Joshua robí majstra v nábytkárskom priemysle a mne sa pomaly, ale isto končí materská… Takže detičky. Inak robím meracieho technika v labáku.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fanúšikov.

Juraj Čakajda: Vďaka za rozhovor a záujem. Milujte sa, množte sa, počúvajte dobrú muziku – teda najlepšie metalovú. Užite si leto a nestresujte sa… Nestojí to za to. Nech sa darí!!!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Constans-Compromissum-1917304478482345/
http://bandzone.cz/_91435?at=dashboard
https://www.youtube.com/channel/UCZWWpn5HQRGiY0rYR-WfVww

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *