Constans Compromissum – I’ll Break You

Za tie roky recenzovania som si už pár vecí osvojil. Napríklad fakt, že Support Underground spája svoje meno takmer výlučne iba s kvalitnými a v mnohých prípadoch začínajúcimi formáciami.

Tak, ako v prípade Constans Compromissum z krásneho mesta Topoľčany. No a ako to už u spomínaného labelu býva dobrým zvykom, kapela si za svoj dominantný žáner pre svoj debut I´ll Break You zvolila death metal.

Aj keď ono slovíčko dominantný je veľmi dôležité, aj keď trochu ošemetné. Nie nebojte sa, nezavádzal som. Okrem úvodného akusticko-inštrumentálneho intra všetky ostatné rybky – 9 songov, pláva v death metalových vodách.

Avšak táto temná rieka im je viac než primalá, a tak z nej bežne vyskakujú do ďalších subžánrov. Možno tu zachytíte nejaký ten thrash. Plus veľa melodickosti.

Skutočne, týchto „mäkších a citlivejších“ pasáží máme na  I´ll Break You možnosť počuť v dostatočne veľkom počte, čo však ja osobne považujem za jednu z najsilnejších zbraní celej kapely, ale o tom trošku neskôr.

Pretože Constans Compromissum predviedli, že death metal vedia hrať viac než dobre. Temný, valivý v strednom alebo rýchlom tempe mŕtvy kov s mixom modernejších trendov a old school klasiky, bez nejakých zaváhaní alebo výraznejších spomalení, doprevádzaný skvelým growlom nenechá chladným žiadneho fanúšika daného žánru.

Ako som už povedal, chalani si to v danom smere odohrali s prehľadom Angličana – akoby death metal hrávali už od narodenia.

A tak ma vôbec neprekvapuje, že im hranice žánru boli primalé a rozhodli sa zabŕdnuť aj niekam inam. Čím sa dostávame k už spomínanej melodike. Ak som písal, že kapela predviedla výborný death metal, tak dané melodické pasáže ho posúvajú na ešte vyšší level. Hlavne už aj tak skvelú inštrumentálnu stránku, keď sa predviedli páni gitaristi.

Zároveň sa však tieto časti podieľajú aj na skvelej atmosfére celej nahrávky, keď pôsobia v štýle akejsi opozície oproti tvrdým a temným pasážam. Aj keď každému znalcovi žánru je zrejmé, že táto úľava nepotrvá dlho a nakoniec bude nahradená ešte niečím temnejším…. A takto stále dookola. Kolobeh života.

Nech to ale zbytočne nenaťahujem. Síce sa jedná o debut, ale kapela nahrala album v štýle starých harcovníkov, ktorí sa radia k najväčším osobnostiam scény. Inštrumentálne bohatý death metal s presahom do viacerých žánrov, výborná atmosféra a spev.Jednoducho máme dočinenia s tým CD, kde je ťažké niečo vytknúť.

Lineup:

  • Juraj Čakajda – gitara, spev
  • Peter Bartakovič – gitara
  • Marek Okša – basa
  • Jozef Lukač – bicie

Tracklist:

  1. 1 Intro
  2. Just Three Words
  3. My madness
  4. In Dying…
  5. The Witch
  6. SOns of Destruction
  7. Manipulation
  8. I´ll Break You
  9. Evolution
  10. …´Cause I Want It Like This!

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Constans-Compromissum-1917304478482345/
http://bandzone.cz/_91435?at=dashboard
https://www.youtube.com/channel/UCZWWpn5HQRGiY0rYR-WfVww

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *