Catastrofy – Besnota

Aj v tak malo štátiku, akým je Slovensko sa môže nejakej formácii podariť prebiť sa z najväčších hlbín undergroundu do pozície jednej z najznámejších metalových skupín u nás. Reč je samozrejme o zbojníkoch z parlamentu Catastrofy, ktorí nám tieto horúce letné dni spríjemnili svojím ďalším albumom s poetickým názvom Besnota.

Na úvod by bolo dobré pripomenúť, že predchádzajúci album Zbojnícky tanec som vo svojej recenzii veľmi nepochválil (s odstupom času by som ho samozrejme hodnotil lepšie), tak teraz začnem s pozitívami.

Určite treba pochváliť hudbu samotnú, pretože chlapci si pre nás pripravili riadne nadupaný thrash/groove metal, ktorý ani na chvíľu nespomalí, a tým pádom nenechá nikoho na pochybách či je názov Besnota primeraný.

Taktiež viac než podarené melodickejšie pasáže – rozumej sóla, kde sa predviedli páni gitaristi v tom najlepšom svetle. Nesmiem zabudnúť na skvelé zbojnícke kúsky Habaďúra, Hôrni chlapci a najmä Príručka mladých zbojníkov, kde sa dostali aj motívy ľudovej hudby. Osobne by som zaradil tieto kúsky k tomu najlepšiemu, čo sa na albume nachádza.

K tým piesňam, ktoré by si nikto nemal nechať ujsť, potom ešte podľa mňa patria až mrazivá Morava (klobúk dole), bohužiaľ stále súčasnú situáciu parodujúca Hurá, vojna!, takmer až death metalová Malinový džem (schválne, koľko kapiel mŕtveho kovu má taký názov skladby), postapokalyptická Posledný na zemi a na záver zaujímavá a dramatická Luciferov papek.

Je však nutné dodať, že Catastrofy majú možno trochu viac svojský zmysel pre humor. Na niečom sa smejem doteraz, niečo mi pričarovalo úsmev a naopak, niečo ostalo bez odozvy. Ale aj originalita sa cení a verím tomu, že sa každý zasmeje. K dotvoreniu humornej situácie výraznou mierou prispieva aj Borisov hlasový prejav, ktorý by som touto cestou tiež rád pochválil.

No a dostávame sa k tým negatívam. Aj keď negatíva sú asi prisilné slovo. Možno len dali vyššie spomenuté songy latku privysoko, ale piesne Len slová, A.D.A.B. či Špinavá hra mi príliš nesadli.

Pri výtvoroch Obyčajná kurva aJebem vaše idoly by som dokonca hovoril o akejsi prvoplánovosti. V minulej recenzii som sa ešte dotkol aj pomerne bohatého množstva vulgarizmov a inak tomu nie je ani tu. A hoci to už tak tragicky nevidím, akékoľvek námietky by boli aj tak zbytočné, lebo všetko bolo vysvetlené v piesni Len slová.

Nejaké to zhrnutie:  Väčšina albumu Besnota dokazuje, že Catastrofy má na našej scéne pozíciu, akú má úplne právom. Skutočne skvelý, satirický, o zbojnícku tematiku doplnený thrash metal. Dokonca aj tie songy, čo som príliš nepochválil sú minimálne na takej  úrovni ako je lepší priemer v našej scéne. A Boh vie, možno o pár rokov sa na to budem opäť dívať inak, ale dnes je to 4,5/6.

Lineup:

  • Hrdlorez Boris- spev
  • Mastiflinta Beňo – gitara
  • Hrajruka Jano – gitara
  • Miesiželezo Mifo – basa
  • Kostilam Roman – bicie

Tracklist:

  1. Špinavá hra
  2. Príručka mladých zbojníkov
  3. Jebem vaše idoly
  4. Len slová
  5. malinový džem
  6. Posledný na zemi
  7. A.D.A.B.
  8. Hôrni chlapci
  9. Hurá, vojna!
  10. Morava
  11. Habaďúra
  12. Obyčajná kurva
  13. Luciferov papek

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

 Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/catastrofy
http://bandzone.cz/catastrofy

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *