Rocknes (Old Modem, Wasted Strings, Alfa, Vidiek, Zlesapočujem); 25. august 2018; Futbalový štadión – Nesluša

Tak ako po minulé roky, aj tento rok sa dolné Kysuce (konkrétne obec Nesluša a široké okolie)  dočkali obľúbeného rockového festivalu Rocknes, konkrétne už po 13-krát. Treba uznať, že sa jedná o veľmi pekné číslo (hoci pre poverčivých aj nešťastné).  O to horšie vyznieva fakt, že sa jednalo o moju prvú účasť. Áno viem, hanba na moju hlavu.

Všetko však mohlo byť inak, nakoľko nám na Kysuciach už od rána výdatne pršalo. Akoby však mávnutím čarovného prútika začiatkom festivalu úplne dážď ustál, dokonca na chvíľu vyšlo aj slnko. Napriek tomu viacerým padla vhod krytá tribúna, keďže sa na nej dalo sedieť v suchu, pri dobrom pivku, alebo klobáske.

V tomto smere je festivalu ťažké niečo vytknúť. A taktiež aj po hudobnej stránke.

Začiatok

Pozícia prvej kapely, ktorá býva často krát nevďačná, v našom prípade vzhľadom k dažďu, ktorý skončil pár minút pred vystúpením o to viac pripadla žilinskej kapele zloženej z pánov v najlepších rokoch Old Modem. Na základe pár piesní počutých pred festivalom som očakával rock vracajúci sa niekde do 80. rokov. A toho sa diváci aj dočkali, teda nielen toho.

Predviedli pestrú paletu rockových peciek balansujúcich niekde medzi klasickým rockom, hardrockom dokonca až heavy metalom postavených na výborných gitarách. Skvelá energická show doplnená niekoľkými žartíkmi však bola správnou voľbou na začiatok akcie, čo bolo vidno na reakciách publika.

Určite skvelá (a vo festivalový deň aj najtvrdšia) skupina, ktorú by si nemal nechať nikto ujsť.

Old Modem Nesluša 2018

Pozícia druhej kapely pripadla čisto ženskému zoskupeniu Wasted Strings taktiež zo Žiliny. Mladá a sympatická krv, ktorá to na pódiu rozbalila svojim energickým rock´n´rollom, samozrejme taktiež doplnený tvrdším rockom. Dievčatám nechýbala energia, taktiež výborný inštrumentálny výkon a podarené vystúpenie.

Zazneli dokonca aj covery hitov ako Highway to Hell alebo Knockin on Heaven´s Door. Bolo to druhýkrát, čo som videl danú kapelu a opäť palec hore.

Wasted Strings Nesluša 2018

Ide do tuhého

Na bronzovej (rozumej tretej) pozícii boli domáci harcovníci Alfa. Skupina sa sama predstavila ako mix rocku a folku, a ich show len potvrdila tieto slová. Publikum ocenilo hlavne  tvrdšie pecky. Zazneli však aj „ľudovejšie“ tóny, a piesne Kamenný chodníček či Kysuca, Kysuca. Ani tie neostali bez pozitívnych odoziev u fanúšikov.

Osobne ma najviac ma oslovilo použitie troch gitár. Je príjemné vidieť, že Iron Maiden nie sú jediní. 🙂 Opäť nemôžem mať žiadne námietky.

Po vystúpení domácich pánov nasledovala súťaž v pití piva na čas resp. kofoly pre nezletilých, čo bolo príjemným spestrením programu. A potom to prišlo.

Alfa Nesluša 2018

Headliner

Úloha headlinera pripadla legende Vidiek. A páni muzikanti neostali svojej povesti absolútne nič dlžní. Nespútaná energia, výborná nálada, humor, známe hity ako Rudy a Hilda, Fajčenie škodí zdraviu, Ó maňo, Námornícka nenechali nikoho chladným a rozhýbali malých, mladých aj starých.

Známe meno skupiny sa prejavilo aj na peknej účasti priamo pod pódiom, kde sa rozbehla tanečná zábava. Spevák Janko a vôbec celá kapela predviedli bezchybné výkony. Janko nešetril vtipmi, nezanedbal komunikáciu s fanúšikmi, bolo vidno, že si večer užíva spolu so všetkými ostatnými.

Pokora a 110% výkon, žiadne ofučané tváre a odfláknuté vystúpenie, ako to býva v prípade niektorých hviezd na menších festivaloch. Skvelé vystúpenie, ktoré si všetci prítomní diváci zrejme navždy zapamätajú. Za všetko hovorí fakt, že som si túto show náramne užil aj ja ako fanúšik death, black, doom a iných temných metalových subžánrov. Skvelý zážitok!

Vidiek Nesluša 2018

Záver

Ako poslední sa na festivale predstavili opäť Žilinčania zo zoskupenia Zlesapočujem. Opäť musím pochváliť organizátorov, pretože sa jednalo o výbornú voľbu na záver. Pohodový pop-rock (samozrejme aj s tvrdšími pasážami) s kombináciou mužského a ženského vokálu bol viac než dobrý. Napriek neskorej hodine kapela nikoho nešetrila a do svojho vystúpenia dala všetko.

Obzvlášť by som potom vypichol emotívnu rockovú baladu, ktorej názov som však bohužiaľ prepočul. Ale určite pokutrám na internete.

Zlesapočujem Nesluša 2018

Čo dodať na záver. Všetky kapely predviedli výborné výkony, ľudia sa bavili, počasie vydržalo. Organizácia bola tiež veľmi dobrá – či sa už jedná o gastronomickú časť, zvuk alebo predstavovanie kapiel a rozhovory pred vystúpeniami. Čo dodať, o rok sa vidíme určite zase.

Autor foto: Eduard Koprna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *