Francesco Tresca (Watershape) – ,,Nemáme radi hranice a snažíme sa mať čo najviac otvorené mysle”

Napriek tomu, že pre mnoho ľudí je talianska undegroundová metal/rock scéna veľkou neznámou, stále sa tam rodí množstvo kvalitnej hudby. Dôkazom je aj debutový album Perceptions od formácie Watershape z Vicenzy. Aj keď sa pohybuje hlavne okolo progresívneho rocku a metalu, je prístupný aj poslucháčom, ktorí uprednostňujú skôr priamočiarejšiu muziku. Ak máte radi napr. Stevena Wilsona, určite si obľúbite aj túto bandu. Na otázky odpovedal bubeník Francesco Tresca.

 Čauko. Watershape prednedávnom vydali svoj debutový album Perceptions. Na úvod porozprávaj niečo o tom ako vznikal?

Francesco Tresca: Zdravím. Najprv by som sa rád predstavil. Volám sa Francesco a som bubeníkom. Skupina začala z dôvodu, že som mal napísaných pár piesní a chcel som ich vydať. Zložil som väčšinu hudby aj textov a poslal ich chalanom. Naučili sa ich, no a potom sme ich skúšali, niečo sme pomenili, pričom každý do hudby pridal svoje vlastné “know-how”. A práve vďaka tomu máme jedinečný zvuk.

Mohol by si ho popísať niekoľkými slovami? Čo môžu fanúšikovia očakávať?

Francesco Tresca: Naša hudba je silno ovplyvnená progresívnym rockom a metalom, zlatá stredná cesta, ktorú sami nazývame “meltin-prog”. Je veľmi blízka vízii Stevena Wilsona, nakoľko sme sa aj my vo veľkej miere zamerali na “pop” stránku piesní.

Váš album je skvost, ktorý kombinuje mnoho žánrov. Avšak, sú nejaké žánre, ktoré by ste nikdy nezahrnuli do vašich skladieb?

Francesco Tresca: Nemáme radi hranice a snažíme sa mať čo najviac otvorené mysle. Samozrejme, sú veci, ktoré nemáme radi. Ale možno niekedy v budúcnosti zmeníme názor, a naše piesne budú ešte otvorenejšie… Ale ak by som mal byť konkrétnejší, tak momentálne moc neobľubujem rap a hip hop.

Mohol by si povedať niečo viac o grafickej stránke albumu?

Francesco Tresca: Autorom je náš gitarista Mirko Marchesini. A musím povedať, že osobne sa mi tiež veľmi páči. Je dostatočne sureálny a výborne pasuje k našej hudbe a textom (sám som napísal veľa textov, a sú dosť sureal). Neviem presne, aký je jeho význam nakoľko nie som jeho autorom, ale mám ho rád ako poslucháč. Počúvaš hudbu a aj vďaka nemu sa môžeš do nej omnoho viacej ponoriť. Hlava chýba, pretože hudba sa nevníma len ušami, ale aj srdcom, voda v pozadí a aj našom názve znamená niečo, čo nemá pevný tvar. Niečo, čo sa môže zmeniť a adaptovať sa vzhľadom na tvoje vnemy.

Taktiež ma zaujali texty, čo je hlavným zdrojom inšpirácie?

Francesco Tresca: Rád píšem sureálne texty, v mnohom sú inšpirované filmami (skutočne zbožňujem filmy, dokonca pracujem vo strižni), ale taktiež aj literatúrou a umením. Medzi mojich obľúbencov patrí Dali, Magritte, Bosch, Miró…

K piesni The Puppets Gathering vznikol videoklip. Prečo práve táto pieseň? Je možné, žeby vznikol aj nejaký ďalší?

Francesco Tresca: Song je veľmi chytľavý a tak nám prišiel ako najvhodnejší kandidát na prvý single. Text hovorí o bábkach, metafora na rôzne typy ľudí, ktoré môžeš stretnúť v živote. Osobne som s výsledkom mojej práce s pomocou talianskej umelkyne Sarou Zemperlin – teda s klipom veľmi spokojný. Nový videoklip je momentálne dostupný online, konkrétne k piesni Beyond the Line of Being. Je to skromná pocta Davido Lynchovy a seriálu Twin Peaks. S týmto klipom mi pomohol Luca Pellizzaro. Hovorí o hľadaní nesmrteľnosti skrz umenie.

A čo koncerty? Kde vás budú ľudia môcť vidieť?

Francesco Tresca: Momentálne prezentujeme náš album koncertami po Taliansku, radi by sme išli aj mimo naše hranice, avšak zatiaľ nie je nič potvrdené.

Je možné, žeby ste navštívili aj Slovensko?

Francesco Tresca: Samozrejme, je to možné a dúfam, že to v blízkej dobe vyjde.

Mohol by si niečo povedať o metalovej scéne vo vašej krajine?

Francesco Tresca: Máme niekoľko skvelých skupín, nielen veľké mená, ale aj skvelí umelci. Alebo viacero výnimočných festivalov. Taktiež máme mnoho výborných undergroundových kapiel. Snažíme sa navzájom si pomáhať a podporovať sa.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre čitateľov

Francesco Tresca: Ďakujem ti veľmi pekne za tento rozhovor a recenziu, sme šťastní, keď ľudia chápu našu hudbu, a nájdu si k nej vzťah. Môžete nás nájsť na FB www.facebook.com/watershapeband a vypočuť si náš album na digitálnych platformách (Spotify, iTunes, Amazon mp3…..).

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.facebook.com/watershapeband

Foto: https://www.facebook.com/annalisarussophotography/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *