Dark Gamballe – Hluboký nádech

Dark Gamballe Hluboký coverJe viacero kapiel, ktoré sa celý život viac či menej úspešne pohybujú v jednom žánri. No a potom sú skupiny, ktoré si vyberú viacero štýlov a rôznymi spôsobmi ich kombinujú. U niektorých sa zrejme jedná o vypočítavosť, u ďalších však ide o úplne prirodzenú polohu a široký hudobný záber a talent. A práve do druhej kategórie spadá česká banda Dark Gamballe a ich najnovší album Hluboký nádech.

Ak ešte niekto z vás neprišiel do kontaktu s touto formáciou, tak vedzte, že žánre ako rock, hardrock, heavymetal electro a možno aj trochu nu-metalu im vôbec nie sú cudzie. Najlepšie to počuť v piesni Protichodci.

Tvrdé gitarové pasáže sa striedajú s tajomnými minimalistickými (a aj mystickými) partmi, aby všetko vyvrcholilo v skvelom a melancholickom refréne. Napríklad pri slovách „Nejlíp až do konce světa, pokud vůbec bude“, máte pocit, že svet skutočne skončí v pár najbližších dňoch.

Tu treba vzdať hold aj spevákovi vystupujúcemu pod pseudonymom 10 (Desed). Ten má okrem skvelej farby hlasu aj enormný talent posúvať ho do rôznych emočných rovín a myšlienky tak vyjadriť aj inak ako samotnými slovami textu.

Aby ste si však nemysleli, kapela si pre nás pripravila aj množstvo rýchlych a tvrdých songov, pričom by som najviac vypichol klipom ovenčenú hitovku Kult Samorostu, alebo zo staršieho albumu Zatím dobrý (2013) prerobenú do modernejšieho šatu Netopýr.

Pre jemnejšie povahy sú prichystané pomalšie a baladickejšie veci – Kapky, ale hlavne ďalším klipom zvečnená Tenata. Neviem sám, čo by som k druhej piesni dodal, jednoducho treba počuť.

Dovedna tu budeme mať 12 skladieb, ktoré spája niekoľko spoločných vlastností. Prvou je už spomenutá rozmanitosť, avšak rock a metal prevládajú. Vplyv electra je počuteľný, ale nehrá prím. Druhým spoločným menovateľom je vysoká kvalita.

Skutočne je ťažké nájsť nejaký slabší song, ak nie až nemožné. Všetci zúčastnení predvádzajú svoj talent – či už spomínaný spevák, alebo hudobníci v tom najlepšom svetle. Spoločná vlastnosť číslo tri sú texty. Čisto v češtine a dosť metaforicky. Nakoľko však patrím k ľuďom, ktorí si radi potrápia mozgové závity pri hľadaní významu textu, tak opäť palec smeruje hore.

Čo dodať. Dark Gamballe sú jedinečná kapela. Naozaj ma nenapadá nikto tak originálny, svojský, inteligentný a sofistikovaný ako títo páni.

Lineup:

  • Desed – spev
  • Tom – basa, klávesy
  • Spajsi – gitara
  • Deady – gitara
  • Gothyšh – bicie

Tracklist:

  1. Kamikadze
  2. Kult samorostu
  3. Kapky
  4. Protichodci
  5. Žihadlo
  6. Hluboký nádech
  7. Tenata
  8. Těkavci
  9. Meteor
  10. Medůza
  11. Netopýr
  12. Hybrid

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Redblack

Youtube ukážka:

Linky:
www.darkgamballe.cz
https://www.facebook.com/DARKGAMBALLE/
https://bandzone.cz/darkgamballe
https://www.instagram.com/darkgamballe/
http://wwww.youtube.com/c/DarkGamballeMusic/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *