Stabbed – In the Shadows

Stabbed In the coverPočas rokov recenzovania sa dá o našej scéne kadečo zistiť. Napríklad to, že okrem iného máme obzvlášť silné zastúpenie v death metale. Pri tom množstve skvelých kapiel sa stále dajú objaviť nové a nové, ktoré majú poslucháčom čo ponúknuť. Jednou z nich je aj Stabbed z východu republiky (Košice, Svidník, Bardejov), ktorí prednedávnom vydali pod značkou Support Underground svoj debut In the Shadows. Ich členmi sú ľudia z formácii Obliterate a spevákom je Marek Kaščák zo stropkovských Alma Persona.

Ak má byť úlohou intra čo najlepšie naladiť a prichystať poslucháča na to, čo ho čaká po zbytok albumu, tak chalani zo Stabbed to dotiahli na úplne iný level. Butcher of Rostov (odkaz na známeho sériového vraha Chikatila) ako úvod so svojim geniálnym riffom a konverzáciu v pozadí dotvárajúcu tajuplnú atmosféru sú lákavými vstupnými dverami do sveta…. Do sveta temného, miestami zvráteného (v dobrom slova zmysle), nekompromisného old school death metalu.

Okrem intra môžeme na albume nájsť ďalších 11 skladieb, ktoré predstavujú to najlepšie z tohto žánru. Z každého kúta sa na vás valia valivé riffy, výborný growl, ponurá atmosféra. Osobne ma trochu prekvapilo rýchle tempo, príznačné takmer pre všetky piesne, ktoré však určite nie je na škodu. Skôr naopak, zbesilosť nahrávke len prospieva a podieľa sa na konečnom dotvorení ponurej, desivej atmosféry. Keď už text o tom, aké to je byť zjedený zaživa, tak to chcete mať čo najskôr za sebou. 🙂 A hoci má väčšina songov priamočiary ťah na bránu, skupina si dovolila občasné skladateľské odbočky – napr. krátka akustická pasáž na konci poslednej Alive.

V žiadnom prípade to však neplatí pre samotný album In the Shadows. Hoci vám čas pri jeho počúvaní prejde dosť rýchlo, s najväčšou pravdepodobnosťou sa k nemu bude stále a stále vracať, nakoľko sa opäť jedná o dôkaz Koníkovho skvelého vkusu. A našej- slovenskej hudobnej kvality.

Lineup:

  • Marek Kaščák – spev
  • Ivan Babilonský – gitary, vokál
  • Ján Ragančík – basa
  • Matúš Špák – bicie, vokál

Hosť:

  • Peter Beťko – vokály v piesni In the Woods

Tracklist:

  1. Butcher of Rostov
  2. Mountain of Madness
  3. Brains
  4. Cellar Story
  5. Dear Maggots
  6. In the Shadows
  7. 245 Trioxin
  8. In the Woods
  9. Stranger in the Mirror
  10. Put Down the Axe
  11. Voices in your Head
  12. Alive

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/stabbed.metal/
https://bandzone.cz/stabbed

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *