René Čermák (Autumn Cold) – ,,Naše cesty jsou pokryté prachem z mrtvých snů”

Pražskí gothici Autum Cold, sú pomerne mladou kapelou.Vznikli približne pred dvoma rokmi. Na Slovensku ste sa s nimi už mohli stretnúť na koncertoch Prešovčanov Etterna, koncom minulého roka. Popri koncertovaní stihli dať do kopy debutové EP Dust of Broken Dreams, ktoré nedávno pokrstili. Popri tom trochu zmenili zostavu, rozlúčili sa s basákom Janom Metzekom, no prijali gitaristku Janku Tesaříkovú. Viac už ale gitarista a spevák René.

 Zdravím, Kapela Autumn Cold je relatívne mladá, keď vznikla v roku 2017. Mohol by si povedať niečo viac o okolnostiach jej „zrodenia“?

 René Čermák: Ahoj. Začalo to tak, že jsme se potřeboval trochu odreagovat, nějakou změnu. V té době jsem hrál ve dvou blackmetalových kapelách, a chtěl jsem zkusit něco jiného. BM mě pomalu, ale jistě přestával naplňovat. Nejhorší bylo napsat první song. Je velmi těžké zkombinovat klávesy, kytary a samply dohromady tak, aby z toho vylezlo něco smysluplného.

Z počátku se mi dařilo dát vždy dohromady 2-3 party, ale nedařilo se mi dát dohromady celou skladbu. V zimě 2017 se to však zlomilo a povedlo se mi napsat skladbu No Return. Poté už to šlo, čím dám lépe a s každou další skladbou přicházely nové inovace a nápady.

Když jsem měl začátkem dalšího roku několik skladeb, oslovil jsem kytaristu Vladana a basáka Honzu, jestli by mi nepomohli natočit demo. Nakonec proběhl i koncert, který proběhl nad očekávání úspěšně a postupem času se z původního projektu stala moje kapela “number one”. Musím říct, že v tomto stylu hudby jsem se doopravdy našel. 🙂

V tomto roku ste vydali svoje druhé EP Dust of Broken Dreams. Aký bol proces jeho vzniku?

René Čermák: Musím se přiznat, že jsme ho museli nahrávat na dvakrát. 🙂 První verzi jsme nahrávali v domácím studiu u basáka Honzy. S výsledkem jsme nebyli spokojeni a nakonec se z toho na nahrávku použila pouze basa.

Zbytek jsem jel znovu nahrát k Martinu Dědkovi do Lomnice nad Popelkou a to někdy na přelomu října a listopadu. Nahrávání dopadlo na výbornou a to co Martin udělal se zvukem předčilo naše očekávání. Pamatuji si, že když mi posílal první ukázku, že sem z toho tančil po celém bytě. 🙂

Ako by si ho popísal fanúšikom, ktorí sa nikdy nestretli s vašou hudbou?

 René Čermák: S tím mám vždycky problém. 🙂 Když se mě na to někdo zeptá tak to pokaždé řeknu jinak. Ale zároveň je to pokaždé pravda. 🙂 Nyní tedy říkám – atmosférický Death Metal s Industriálními vlivy nesoucí se převážně ve středních tempech.

Co se lyrické stránky týče, je to převážně o bolesti, ztrátě a celkově o emocích a také trochu o zamyšlení se nad sebou samým a nad smyslem existence…

Aká je hlavná myšlienka za obalom albumu?

René Čermák: Naše cesty jsou pokryté prachem z mrtvých snů. A na jejich konci nás všechny čeká smrt. Do jednoho. Představte si na chvíli tento okamžik a odpovězte sami sobě, jestli žijete tak, aby jste svých snů dosáhly.

Jsme tady pouze jednou a nikdo jiný za Vás žít nebude. Nikdy si od nikoho nenechte své sny vzít, nejsme tady, aby jsme žili podle představ druhých… Pokud Vám někdo brání v naplnění Vašich snů, vyžeňte ho ze svého života sviňským krokem. Lidí je miliardy, ale Váš život je jen jeden… A nikdy nevíte jak dlouhý…

V čom sú najväčšie rozdiely oproti demu Misery and Pain?

René Čermák: Hlavní rozdíl je zvuk. Nebudu přehánět, když řeknu z 0 na 100. Další rozdíl je zpěv – na Misery And Pain jsem se teprve hledal. Od té doby jsem navíc hodně trénoval. Také jsem se začal aktivně učit anglicky, takže i s výslovností to šlo nahoru. Po hudební stránce si myslím, že jde také o velký posun.

Větší důraz na detaily. Rozmanitější samply, ale zároveň jsme přitvrdily, co se týče kytar.

Personálne rošády

Kapelu pred istým časom opustil basgitarista Ján, avšak pribudla gitaristka Janka…. Ako zapadla do kapely?

René Čermák: Janka je člověk, na kterého jsem čekal celých 10 let, co hraji v kapelách. Přináší nové hudební nápady, pomáhá mi s organizací koncertů, grafikou a celkově se vším okolo kapely. Zatím jsem měl, bohužel štěstí spíše na lidi u nichž je úspěch, když dorazí na zkoušku.

Jakmile zkouška skončí, kapela pro ně, na týden nebo dva, opět přestane existovat. Díky Janě teď nejsem na všechny starosti kolem kapely sám a za to jsem doopravdy vděčný.

Co se Honzy týče, tak ten je momentálně na ročním studijním pobytu v Kuvajtu, tak nám alespoň na dálku pomáhá s překlady do angličtiny. Jestli se k nám po návratu vrátí nebo ne necháme na osudu. 🙂 Zatím splupracujeme s Maxem.

Momentálne fungujete bez bubeníka. Je v pláne nejakého pribrať ako regulárneho člena skupiny?

René Čermák: Ano už se na tom pracuje. Od dubna začínáme zkoušet s bubeníkem Tomášem Kolmanem, pokud vše půjde dobře, tak nás na červnových koncertech budete moci vidět s živými bicími. 🙂

Poté máme ještě jednu smutnou novinku, téměř po roce nás z osobních důvodů opouští původní kytarista a posléze basák Vladan. Dobrou zprávou však je, že už se nám rýsuje náhrada. :).

Koncerty

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

René Čermák: Koncertů teď máme požehnaně :). Nejbližší zastávky nás čekají  19.4. ve Svitavách a 26.4. v Pardubicích. Už teď mohu potvrdit, že v létě nás čekají dokonce 2 festivaly :). Další koncerty a podrobnosti najdete na našich stránkách, odkaz je uveden dole. 🙂

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

René Čermák: Tento rok už to nejspíš časově nezvládneme, ale pokud se někdo s nějakou zajímavou nabídkou najde a budeme mít volný víkend, sedáme do auta a jedeme! 🙂

V loni jsme odehráli celkem 4 koncerty na Slovensku, a až na Banskou Bysricu to byly celkem vydařené akce. Nejsilnějším zážitkem byl pro nás rozhodně koncert v Prešově, tam do nás publikum napumpovalo takovou energii, jakou jsem dlouho nezažil. 🙂

Civilný život

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

René Čermák: Já kromě Autumn Cold ještě zpívám v kapele Blue Screen of Death a hraji na kytaru v Narchost. Tak skoro žádný život pomimo kapelu/hudbu nemám. 😀 K tomu mám ještě celkem časově náročnou práci, takže je to občas celé k zbláznění.

Když se mi, ale podaří ukrást si trochu času pro sebe, tak mám rád četbu (hlavně starší SF), rád zajdu vypnout do přírody (nebo do hospody 😀 ), snažím se zdokonalovat v angličtině a v nejbližší budoucnosti mám v plánu opět začít trénovat na bicí. Tato otázka je celkem osobní, takže zde předám slovo i ostatním členům :D.

Jana: Žiji uměním, maluji obrazy, fotím a pořádam vlastní výstavy nebo výstavy s výtvarnou skupinou Řád Chaosu. K tomu normálně chodím do práce. Miluji přírodu, horkou vodu ve vaně a nakladaný hermelín. 😀

Tomáš: Už od dětství jsem hudebníkem, každý rok jsem se naučil na dva nové nástroje a stal se ze mě multiinstrumentalista. Momentálně mám náročný rok, protože maturuji a uvažuji o vysoké škole. Hudbě bych se chtěl věnovat celý svůj život. Doufám, že se mi toto přání splní.

 Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

René Čermák: Díky za rozhovor, ještě by jsme v závěru chtěli poděkovat všem fans a přátelům za jejich podporu (ať už minulou či budoucí) a doufáme, že se s Vámi, v co největším počtu sejdeme na našich dalších koncertech.

Youtube ukážka:

Linky:
www.facebook.com/autumncoldCZ
https://bandzone.cz/autumncold
https://autumn-cold.webnode.cz/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *