Miloš (April Weeps) – ,,Momentálne v APRIL WEEPS prevládajú pocity eufórie z víťazstva”

April Weeps MilošDunajskostredskí April Weeps sa čoskoro ukážu na legendárnom nemeckom festivale Wacken Open Air. Aké boli ich  bezprostredné pocity po súťaži, čím zaujali porotu a čo ešte plánujú v najbližšom čase? Odpovedal klávesák Miloš „Stronghold“ Dupaľ.

Zdravím, Miloš! APRIL WEEPS bude čoskoro 6-tou slovenskou kapelou, ktorá vystúpi na legendárnom festivale Wacken Open Air. Na úvod sa Ťa opýtam, aké máte z toho pocity v kapele?

Miloš: Pekne pozdravujem všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu! Je asi každému jasné, že momentálne v APRIL WEEPS prevládajú pocity eufórie z víťazstva. Za seba môžem povedať, že ešte stále spracovávam tieto pocity.

Ale nie je to samozrejme len o tej eufórii, sme veľmi zvedaví, čo všetko bude vystúpenie na tomto festivale obnášať a zároveň cítime pocit veľkej zodpovednosti, keďže ideme v rámci metalu reprezentovať našu krajinu v Nemecku.

Keď že sa porota rozhodla, že nás pošle spomedzi 33 prihlásených kapiel na takýto gigantický festival, je samozrejme v našej snahe nechať čo najdôstojnejší dojem!

Víťazstvo v súťaži

Čím ste podľa Teba tak zaujali porotu?

Miloš: Nie je žiadnym tajomstvom, že v čase vydania nášho debutu v roku 2013 sme sa tejto súťaže už raz zúčastnili. Výsledok bol však taký, že do finálového kola sme nepostúpili a bolo nám vytknutých pomerne dosť nedostatkov.

Ubehlo odvtedy ale veľa času, každým rokom sme mali viac a viac vystúpení, na ktorých sme získali spätnú väzbu ohľadom toho, čo na našom živom prevedení skladieb zlepšiť, čomu sa vyvarovať a myslím si, že práve to v tom konečnom dôsledku zavážilo.

Snažíme sa vždy zo seba vydať maximum a odovzdať prítomným ľuďom čo najviac energie, a to bez ohľadu na to, či si nás príde pozrieť hŕstka ľudí alebo početný dav. Myslím si, že k celkovému výsledku prispieva aj povaha našej hudby, ktorá je plná kontrastov a umožňuje nám počas vystúpení doslova snívať, ale na druhej strane sa aj poriadne vybúriť.

Ktorá z kapiel bola Vašou najväčšou konkurenciou?

Miloš: Tých kapiel bolo viac a pocit neistoty bol naozaj na mieste, keďže kapela, ktorá má výbornú nahrávku, nemusí rovnakú kvalitu predviesť aj na pódiu. Ak by som mal ale vybrať iba jedného zástupcu, boli to ANTHOLOGY, ktorých vystúpenia majú grády a hlavne majú už čo to za sebou. Skončili tesne za nami, takže moje prvotné domnienky boli na mieste.

Festival Wacken

Budete sa nejak špeciálne pripravovať na Wacken?

Miloš: S kapelou sa stretávame na týždennej báze a popri našej vyťaženosti v súkromí sa snažíme byť rámci hrania (a tiež koncertovania) čo najviac fit. O nejakej extra príprave na festival sme teda neuvažovali, až kým nevyšli na povrch čerstvé informácie ohľadom noviniek, ktoré organizátori chystajú v súvislosti s tým, že tento rok ide o jubilejné 30. výročie festivalu.

Víťazi zapojených krajín do Wacken Metal Battle budú mať svoj vlastný stage, kde hrací čas sa oproti minulým ročníkom predlžuje z pôvodných 20min. na 30min.

Najväčším prekvapením však je, že absolútny víťaz spomedzi 30 zapojených krajín dostáva (okrem iných vecných cien a finančnej odmeny) priestor na 45min. hranie v sobotu od 22:00 na jednom z hlavných stageov festivalu. A to za špeciálnu prípravu, myslím si, rozhodne stojí!

April Weeps Dunajská Streda

Nemáte v pláne zorganizovať aj nejaký špeciálny výlet pre Vašich fanúšikov?

Miloš: Nápad je to fajný, no realizácia trošku ťažšia. Uvidíme ako sa veci nakoniec vyvinú, bolo by veľmi fajn mať so sebou slovenskú výpravu do Nemecka, no je nás ako hadov, takže budeme radi, keď zorganizujeme samých seba! 🙂

Z balkánskeho turné, ktoré ste absolvovali minulý rok,  ste zverejnili  aj krátky videoreport. Plánujete podobné video zverejniť aj tentokrát?

Miloš: Vystúpenie na Wackene vnímame aj z tohto hľadiska ako super príležitosť k tomu, aby sme si zvečnili celé toto dianie. Iste sa budeme o pár rokov neskôr radi vracať do tohto obdobia, ktoré si možno ešte stále neuvedomujeme v celej jeho podstate.

Každopádne, určite ani tento aspekt výletu nenecháme na náhodu a  nejaký videoreport, prípadne live záznam bude po návrate domov a jeho spracovaní zverejnený.

Očakávania 

Pre mnoho slovenských kapiel, ktoré hrali na tomto festivale, to bol iba „drahý výlet“. Myslíš si, že tu existuje šanca, že podobné vystúpenie by mohlo dopomôcť k tomu, aby sa nejaká formácia stala známa vo svete?

Miloš: Čo sa týka finančného hľadiska, na takýto „výlet“ je určite potrebné mať z čoho čerpať. Predsa len, je to slušná diaľka a človek keď už má možnosť sa na takýto festival dostať, bol by priam hriech neužiť si to celé dianie a neostať do úplného konca. Prestíž je o to vyššia, keďže vieme, ako rýchlo boli vypredané lístky na tento jubilejný, 30-ty ročník festivalu.

Podľa informácií, ktoré mám, lístky doslova zmizli do (ako by povedal jeden slovenský renomovaný právnik) ne-u-ve-ri-teľ-ných 2 hodín od zverejnenia linku na ich kúpu. Jedným slovom šialené!

Čo sa týka druhej časti otázky – rozhodne áno, tá šanca tu je vždy, avšak za predpokladu, že kapela, ktorá o takýto „tromf“ bojuje, má aj predpoklady na to, aby sa jej to podarilo. Kapiel je dnes naozaj veľa. Vždy keď sa začne viesť debata na túto tému, na um mi príde jedna veľmi parádna kapela z Faerských ostrovov – doomoví HAMFERD.

Kapele sa v roku 2012 podarilo vyhrať nielen lokálny Wacken Metal Battle, ale stali sa absolútnymi víťazmi spomedzi 30-tich krajín, ktoré bojovali o toto miesto. Záujem o kapelu začal rásť neuveriteľným tempom, kapela zahrala na ďalších veľkých svetových festivaloch, čo nakoniec vyústilo k spoločnému európskemu turné s kultovými AMORPHIS, vďaka ktorému som ich mal možnosť spoznať aj ja.

Väčšinou si človek tie predkapely pozrie pár dní pred vystúpením a nebolo tomu inak ani v mojom prípade. Bol som však príjemne šokovaný, niet nakoniec divu, že sa dostali tak rýchlo do povedomia, ich doom metal je trošku odlišný od zástupu kapiel, ktoré inklinujú k tomuto žánru a ich vystúpenia sú aj napriek relatívnej statickosti úplne pohlcujúce.

Rozhodne odporúčam si ich vyhľadať a posúdiť to na vlastnej koži. 🙂 V tomto čase patrí kapela pod krídla americké vydavateľstvo METAL BLADE RECORDS, čo si myslím, hovorí úplne za všetko.

Blízka budúcnosť

Aké iné veci plánujete v najbližšom čase okrem vystúpenia na Wackene?

Miloš: 3 týždne pred vystúpením na Wackene budeme mať možnosť zahrať si na chorvátskom mladom festivale s názvom „GoatHell Metal Festival“, na ktorý sa ozaj veľmi tešíme, lebo pár metrov od mora sme spolu ešte nehrali.

Festival sa bude konať v krásnom meste Pula, chystáme sa spojiť príjemné s užitočným a dopriať si popri našich hektických životoch trošku oddychu pred dôležitým Wackenom. Príjemným faktom je aj to, že okrem nás tam zahrajú aj INNERSPHERE z Čiech, takže sa tam nebudeme cítiť „sami“ a že vystúpia aj holandskí deathers PESTILENCE.

Na nich sa ja osobne veľmi teším a ktorí odohrajú svoj kultový album „Consuming Impulse“ z roku 1989 (!!!) v celej svojej dĺžke! V rámci dodržania tradície plánujeme ku koncu roka menšie česko-slovenské turné, ktoré je ale zatiaľ v štádiu plánovania, takže ak by som prezradil akékoľvek ďalšie detaily v tejto veci, neboli by až tak relevantné.

Možno predčasná otázka: Posledný album ste vydali minulý rok. Máte už zložené nejaké nové skladby?

Miloš: Ale áno, vždy, keď vyjde čas, venujeme sa práve skladaniu nových skladieb. Personálnu zostavu, v ktorej momentálne fungujeme už 4tým rokom, vnímam ako veľmi správne zladenú, kde každý jeden člen dokáže prispieť svojím vkladom do finálnej podoby jednotlivých skladieb.

Keď zoberiem do úvahy doterajší vývoj našich skladieb, tak malinké detaily sa dolaďujú takmer vždy až do času, kedy sa nastúpi do štúdia, ale keby som mal ísť na to štatisticky, nachádzame sa z hľadiska prípravy nového materiálu približne v polovici albumu.

Je sa ale rozhodne na čo tešiť, lebo si myslím, že z emočného hľadiska nové skladby prekračujú štandard, ktorý sme nastavili na „Comma“.

OK, tak to by bol záver, ďakujem Ti za rozhovor, nech sa vydarí vystúpenie na Wackene a ako je u nás zvykom, poprosím Ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Miloš: Ďakujeme veľmi pekne za priestor, ktorý nám bol poskytnutý a taktiež aj za pekné slová – dúfam, že všetko dopadne podľa našich predstáv a bude dôvod na ďalšie radovanie sa.

A čitateľom, prípadne potenciálnym podporovateľom odovzdávam iba toľko, že: nezabúdajte, že táto scéna žije hlavne vďaka Vám – ľuďom, ktorí prídu kapelu podporiť účasťou na koncerte, kúpou ich merchu alebo hoci aj cez obyčajné komentáre na sociálnych sieťach, vďaka ktorým získavajú cennú spätnú väzbu, ktorá ich dokáže posunúť vpred.

Youtube ukážky:

Linky:
http://aprilweeps.com/sk/
https://www.facebook.com/AprilWeeps/
https://www.youtube.com/channel/UCaCHLMrgCu7dQsT0C2i2NGw
https://aprilweeps.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *