Miloš (April Weeps) – ,,Jensovu prácu oceňujeme viacerí v kapele…”

april weeps kapela 2022

Milos April 2022Ak by sme zostavovali pomyselnú slovenskú prvú metalovú ligu, určite by v nej nechýbala ani dunajskostredská kapela April Weeps. Na scéne fungujú od roku 2010 a za ten čas sa im podarili veľké veci. Napríklad vystúpiť na legendárnom festivale Wacken Open Air v Nemecku, koncertovať pred svetovou špičkou (Epica). Začiatkom mesiaca vydali nový album Cataclastic, ktorý nahrali počas pandémie. Jeho mastering mal na starosti Jens Borgen (Katatonia, Opeth, Dimmu Borgir).  To bol dobrý dôvod na rozhovor s klávesakom Milošom „Strongholdom“ Dupaľom:

Čauko, Miloš. Po dlhšom čase uzrel svetlo sveta tretí album APRIL WEEPS s názvom „Cataclastic“. Skús ho trochu priblížiť (texty-hudba).

Miloš: Čauko, čauko, pozdravujem všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu! Ako už odznelo z tlačovej správy k nášmu novému albumu, ide o koncepčný album, ktorý v audio-vizuálnej forme spája psychologický a geologický svet.

Z hľadiska psychologického ide o životný príbeh jedinca narodeného do súčasnej modernej spoločnosti, pre ktorú je príznačný zhon, neustále baženie po vyšších cieľoch a ktorá tlačí potreby jednotlivca do úzadia. Celý proces prežívania a fázy života, v ktorých sa protagonist(k)a vyskytuje, popisujú jednotlivé texty na albume.

Geologický aspekt sa týka názvov jednotlivých songov a ich grafického znázornenia, ktoré sú náprotivkom psychologickej časti. Pri tomto albume sme sa prvýkrát rozhodli spraviť ho komplet vlastnými silami – od procesu nahrávania až po jeho grafiku.

Album vznikal počas obdobia pandémie a aj to sa do veľkej miery odzrkadlilo na tom, ako znie vo finále.

Jeho mastering mal na starosti známy Jens Borgen z Fascination Street Studios, ktorý pracoval s kapelami ako napr. Katatonia, Opeth, ale aj Dimmu Borgir. Ako ste sa k nemu dostali?

Miloš: Už počas realizácie nášho druhého albumu „Comma“ sme sa pohrávali s myšlienkou, že by sme si mastering dali spraviť u Jensa, no z hľadiska finančného nám to vtedy nevyšlo. Tým, že sme si novinku riešili svojpomocne, sme si ho tentokrát dovoliť mohli.

Jensovu prácu oceňujeme viacerí v kapele, niektoré nahrávky, ktoré prešli jeho rukami, považujeme za zvukovo dodnes neprekonateľné a ja som bol veľmi zvedavý, aké by to bolo, kebyže sa povenuje aj našej hudbe.

Bola to menšia nervozita na začiatku, predsa len človek nepíše e-mail takémuto velikánovi každý deň… Avšak nakoniec z toho vzišla krásna spolupráca, v rámci ktorej sme od Jensa dostali aj pochvalu na náš album, takže radosti a šampusu kopec.

Čím podľa Teba dokáže Vaša novinka zaujať niekoho, kto o Vašej kapele nikdy nepočul.

Miloš: Je toho podľa mňa viac. V prvom rade spojenie rôznych metalových žánrov do jedného celku nenásilným spôsobom. Ďalej veľkým množstvom emotívnych a atmosférou prekypujúcich momentov a inakším prístupom k štruktúre pesničiek, v rámci ktorého sa v nich nachádza kopa zvratov a nečakaného.

Opäť ste si ho vydali vo vlastnej réžii. Neuvažovali ste nad nejakým väčším vydavateľstvom?

Miloš: Viacero ľudí z našej lokálnej scény nám odporučilo niektoré vydavateľstvá so slovami, že by sme určite boli pre nich zaujímavou akvizíciou. Skúsili sme šťastie, ale žiaľ, bez reakcií.

Chystané akcie

Taký skvelý materiál, ako je na Vašom novom albume, si nepochybne zaslúži aj koncertnú prezentáciu. Kde budete najbližšie vystupovať?

Miloš: Pilne pracujeme na dolaďovaní nášho jesenného koncertného programu, kým to ale nebude kompletne uzavreté, nebudem radšej konkretizovať, aby som náhodou niečo nezakríkol. 🙂 Ale čo nevidieť to oznámime, sledujte naše sociálne siete a nič Vám neujde!

Plánujete aj niečo v zahraničí?

Určite áno, uvidíme aká bude realita.

april weeps kapela 2022

Bohatá minulosť

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh. Ako si sa dostal k aktívnemu muzikantstvu a ako nakoniec vzniklo APRIL WEEPS.

Miloš: Pokúsim sa to skrátiť. 😀 Metalová hudba ma sprevádzala už od útleho detstva. Moji strýkovia z východného Slovenska, kam sme chodievali za nimi na dovolenku, mali na mňa začiatočný vplyv, často sa u nich púšťali klasiky typu IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, OZZY OSBOURNE atď.

Doma to už bol môj starší brat, ktorý domov nosil kazety s tvrdou hudbou a keďže sme mali spoločnú izbu, hral nám metal proste denno-denne. No a z počúvania METALLICY a GUNS N’ ROSES to postupne prešlo na extrémnejšie žánre.

Veľmi ma v tom čase fascinoval growl a MTV ako hudobná stanica zohrala v tomto tiež veľkú rolu. Natáčali sme si na VHSky všetky tie parádne videoklipy, ktoré boli odvysielané v rámci metalovej show Headbanger’s Ball.

Už vtedy som si predstavoval, aké by to bolo hrať v takej kapele. Hral som vtedy hlavne na neviditeľnú gitaru a neviditeľné bicie. 😀 Až nakoniec jedného dňa vyšiel ten kľúčový album „Enthrone Darkness Triumphant“ od DIMMU BORGIR, ktorý ma natoľko odrovnal (hlavne teda klavírne a klávesové pasáže), že som si zaumienil naučiť sa hrať tie pesničky.

Medzi  kamošmi som našiel spriaznené duše, s ktorými sme založili kapelu a celý tento krásny ošiaľ mohol začať. Boli sme na tom podľa mňa ako majorita takto vzniknutých kapiel, veľa sme spolu hrávali, potom sa udialo niekoľko zmien v zostave, postupne sme to začali trošku, neskôr viac flákať, až sme sa nakoniec rozpadli.

V roku 2010 sme to v úplne zmenenej zostave dali opäť dokopy s trošku zmeneným názvom, ktorý poznáme dodnes.

A čo bývalí členovia? Udržuješ s nimi kontakt?

Miloš: Bývalých členov bolo vskutku dosť, ak by som sa teraz rozpamätával od úplných začiatkov, možno by som sa aj sám začudoval. 😀 S niektorými už nie som v kontakte vôbec, s niektorými pomenej a s niektorými sa pravidelne stretávam buď na koncertoch alebo oslavách.

Súčasnosť-budúcnosť

U slovenských a českých kapiel vidím akýsi trend vracať sa k rodnému jazyku. Je šanca, aby ste niekedy v budúcnosti spravili skladbu so slovenským textom?

Miloš: Moje motto je „nikdy nehovor nikdy“, takže kto vie? 🙂 Popravde som sa ale nad týmto nikdy u nás nezamýšľal a vlastne si to ani neviem predstaviť. To však neznamená, že to nie je zaujímavý nápad. Asi by záležalo na kontexte, príp. účele takejto veci.

Otvoríme túto tému po krste albumu a uvidíme, či aj zvyšok kapely bude presvedčený o zaujímavosti tohto nápadu. 😀

Domovom kapely April Weeps je Dunajská Streda. Ako je to s metalovou scénou v tomto meste? Máte nejaký klub na koncerty? Existujú v tomto meste aj iné metalové, príp. rockové kapely?

Miloš: Kedysi sme boli majorita zostavy z Dunajskej Stredy, no momentálne je domovom len speváčky Marty, zvyšok kapely sme roztrúsení v jej užšom alebo širšom okolí. S Dunajskou Stredou nás ako kapelu spája len skúšobňa.

Je tu Soul Hunter Music Club, ktorý by sa dal považovať v tomto meste za mekku tejto našej kultúry. Kapiel tu nikdy nebolo nejak extra veľa, ale čo viem, tak najznámejšími, ktoré to ešte „nezabalili“, sú RAINY MOOD, ANIMA, STORYUM, PHOENIX RT, RAF-II, HADDELHADD…

Čo je z Tvojho pohľadu najväčším problémom slovenskej metalovej scény?

Miloš: Nevnímam, že by tu boli nejaké významné problémy, ktoré by stáli za zmienku. Možno je to tým, že už nemám toľko času venovať sa detailnejšie domácej scéne ako kedysi. Každý v kapele však máme kamarátov z rôznych kapiel, s ktorými sme v kontakte, s ktorými si pomáhame a radíme, takže je to, myslím si, v pohode.

Náš posledný rozhovor bol v roku 2019, tesne po tom, ako ste vyhrali súťaž Wacken Metal Battle Slovakia. Čo sa od tej doby zmenilo v Tvojom živote?

Miloš: Odohrali sme náš doposiaľ najväčší koncert a následne nás čakalo obdobie 2 rokov izolácie, s ktorým nikto nerátal a ktoré nás psychicky vyčerpalo. Aspoň teda mňa. Som ale rád, že sme všetci vyviazli bez nejakej vážnejšej ujmy a že sa nám počas izolácie podarilo vypilovať náš nový album.

A silno dúfam, že nás všetkých v kultúre už takéto obdobie nečaká. Sú síce momentálne oveľa horšie veci (stále prebiehajúci vojnový konflikt u našich susedov, extrémne suchá), ale to už je iná téma.

OK, ďakujem veľmi pekne za rozhovor a poprosím Ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Miloš: Ďakujeme veľmi pekne aj my za podporu a priestor! A čitateľom by som rád odkázal, nech sa opatrujú, nech nehejtujú a nech nás podporia kúpou merchu, aby sme mali za čo cvaknúť to jesenné turné! 😀

Youtube ukážky:

Linky:
http://aprilweeps.com/
https://www.facebook.com/AprilWeeps/
https://www.youtube.com/channel/UCaCHLMrgCu7dQsT0C2i2NGw
https://aprilweeps.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *