Milan, Peter (Achsar) – ,,Tvorba je väčšinou spoločným dielom”

achsar kapela slovensko 2019

achsar kapela slovensko 2019Levičanov Achsar môžeme pomaly zaradiť medzi stálice našej scény. Vznikli v roku 2004, no dlhý čas veľa toho nevydali. To však neznamená, že kapela nebola aktívna. Veľa koncertovali a na počine Loud and Proud dokonca mali hviezdneho hosťa – huslistu Tuomasa Rounakariho (Korpiklaani). Pred pár mesiacmi im konečne vyšlo nové EP In Battle I Was Born. Ani na ňom nechýbal zaujímavý hosť – Švéd Rob Lundgren (Powerdrive, Molten Rial… ). Podrobnosti si môžte prečítať v tomto rozhovore. Odpovedal hlavne spevák Milan, no zapojil sa aj gitarista Peter.

Zdravím. Pred nedávnom vám vyšlo nové EP In Battle I Was Born. Na úvod by som poprosil pár viet o procese jeho vzniku?

MILAN: Ahoj! Pri tvorbe nového materiálu na pripravovaný album vzniklo zopár skladieb a nápadov, ktoré nezapadali do konceptu. Nechceli sme ich nechať len tak zapadnúť prachom a preto sme sa rozhodli prísť s týmto EP.

Ponúka niečo nové z našej tvorby aj niečo netradičné a zároveň skracuje čakanie na ďalšie plnohodnotné CD. Pokiaľ ide o praktickú/technickú stránku, tak nahrávanie, vydanie aj tlač sme si riešili vo vlastnej réžii.

V čom sú najvýraznejšie rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe?

MILAN: Najväčší rozdiel je určite v tom, že sa na tvorbe podieľajú noví ľudia, pretože sa nám zostava od posledného CD dosť zásadne pomenila. Takže určite počuť nové vplyvy, ale postup tvorby zostal viac-menej nezmenený. Na všetkom makáme stále spoločne.

Skvelé skladby

Osobne musím pochváliť skvelú a navyše aj pestrú paletu skladieb na albume – od ani nie minúty trvajúcej vypaľovačky cez folk-metalové skvosty až po akustický záver. Kto sa autorsky podieľal na skladbách?

MILAN: Ďakujeme za pochvalu. Ako som už spomínal – tvorba je väčšinou spoločným dielom. Niekto príde so základnou myšlienkou a spoločne ju dotvoríme.

To sa týka, ako nástrojov, tak aj spevu. Jednou výnimkou na tomto EP je práve akustická (pre nás netypická) skladba The Last Warrior´s Breath, ktorá je celá dielom nášho gitaristu Petra. Pokiaľ ide o texty, tie píšem ja. 😉

Ako som už spomínal, tak na albume je možné nájsť aj akustickú skladbu The Last Warrior´s Breath, kde si s vami zaspieval Rob Lundgren. Ako vznikla táto spolupráca? Je možné, že sa zopakuje aj niekdy v budúcnosti?

PETER: Celá skladba bola v mojej réžii a žiadal sa tam čistý vokál.

Roba sledujem už dlhšiu dobu a je naozaj vynikajúci, a univerzálny spevák, preto som sa rozhodol osloviť práve jeho. Bol som až veľmi milo prekvapený z jeho profesionálneho prístupu. Určite sa v budúcnosti takejto spolupráci brániť nebudeme, no všetko záleží od toho, čo prinesie naša budúca tvorba.

achsar folk metal 2019

Chystané podujatia

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

MILAN: Tento rok nás ešte čakajú zaujímavé koncerty a festivaly. Krutofest, Malarock, KongenFest, zavítame aj do dvoch poľských miest a v Bratislave sa ukážeme dva krát. C

hystáme akciu u nás v Leviciach a nesmiem zabudnúť na akciu Folk Metal Pilgrims v Ostrave.

Aký je váš vzťah k hraniu na rôznych historických akciách?

MILAN: Nespomínam si, že by sme niekedy hrali na vyslovene historickej akcii, takže ti neviem odpovedať. No viem si predstaviť, že nejaká spolupráca s podobným podujatím by mohla byť zaujímavá. 😉

Počas vašej histórie ste odohrali koncerty s viacerými stálicami a dá sa povedať aj legendami folk metalovej scény ako Arkona, Eluveitie… Ako si spomínate na dané koncerty? Je v niečom rozdiel, ak odohráte koncert so svetoznámou kapelou?

MILAN: Tieto koncerty sú vždy zážitok. Najväčší rozdiel je určite v účasti ľudí na takýchto akciách. A samozrejme je super, keď ich dokážeme našou hudbou strhnúť aj napriek tomu, že prišli najmä kvôli hlavnej kapele. V našich vystúpeniach rozdiely nerobíme a na každej akcii dávame zo seba maximum.

História

Prejdime k histórii kapely. Ako si spomínate na vaše začiatky?

MILAN: Bude to už takmer pätnásť rokov a tých spomienok je naozaj neúrekom. Bolo to náročné začínať od úplnej nuly, len s chuťou hrať a tvoriť. 😉 Prešli sme si rôznymi situáciami a obdobiami v kapele. Ťažko je vybrať niečo konkrétne z tých mnohých vecí, ale rozhodne to boli pekné roky.

Ako vznikla celá myšlienka hrať hudbu inšpirovanú históriou?

MILAN:  Je to skôr inšpirácia fantasy tematikou, ale tá samotná vychádza z histórie, takže sa to tak nejako kombinuje. Inšpirujú nás rôzne veľké a známe príbehy fantasy, ale aj ľudové báje, a povesti, mytológie sveta či historické udalosti.

Už na skorších demo nahrávkach sa objavili skladby s takouto témou, ale naplno sme sa na to zamerali až na CD Septentrionalis. Pomohlo nám to pri tvorbe, pretože sme sa sústredili na zhudobnenie konkrétnych udalostí v príbehu a mali sme tak pred sebou istú osnovu, ktorej sme sa držali.

Samozrejme, neboli to len praktické dôvody, táto téma je nám skoro všetkým v kapele blízka a našli sme sa v nej ako kapela. 🙂

Osobné otázky

Zaujímate sa o históriu aj vo voľnom čase?

MILAN: Nie všetci v kapele a nie všetci rovnakou mierou, ale za seba môžem rozhodne povedať áno.

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

MILAN: Chodíme do práce, venujeme sa rodinám, priateľkám a každý svojim bežným záľubám. A samozrejme sa radi stretávame aj pri pive, a borovičke.

Tak, touto otázkou sme došli na záver rozhovoru. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

MILAN: My ďakujeme za rozhovor a všetkým fanúšikom patrí samozrejme veľké ďakujeme za podporu, čo od vás dostávame! Buďte s nami aj naďalej, tešíme sa na vás na koncertoch a čoskoro vám prinesieme ďalšiu našu tvorbu, a všetko, čo k tomu patrí.

Youtube link:

Linky:
https://www.achsar.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/achsarofficial/
https://www.instagram.com/achsarofficial/
https://bandzone.cz/achsar
https://achsar.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *