Chris Bay (Freedom Call) – ,,Slovenskí metal heads sú jedni z najnadšenejších fanúšikov v Európe.”

chris bay 2016

chris freedom call 2019Začiatkom októbra opäť dorazia na slovensko nemeckí happy metalisti Freedom Call. Minulý rok od nich odišla polovica zostavy,  no oboch členov sa im podarilo nahradiť a začiatkom augusta nás potešili skvelým albumom M.E.T.A.L. O albume, nových členoch a ďalších veciach sa môžete dozvedieť v nasledujúcom rozhovore  s tým najpovolanejším, spevákom a gitaristom Chrisom Bayom:

Zdravím Chris. Pamätám si, že približne pred 3 rokmi si mi povedal, že Master of Light bol pokračovaním albumu Beyond. Ako je to s aktuálnym M.E.T.A.L?

Chris Bay: Čauko Metalmania-Magazín. Samozrejme, že každý album Freedom Call je logickým pokračovaním predošlého. Snažíme sa udržiavať si našu ochrannú známku.

V centre pozornosti sú melódie a chytľavé refrény, nie individuálna schopnosť našich členov hrať na svoje nástroje.

Vy ste mali aj nejaké personálne problémy v kapele. Ovplyvnilo to spôsob skladania piesní (zapojil sa do skladania aj niekto z nových)?

Chris Bay: Noví členovia Francesco Ferraro a Timmi Breideband sa k nám pripojili krátko po skončení nahrávania. Zmena zostavy však nemá vplyv na hudbu Freedom Call. Odchádzajúci alebo noví členovia kapely vždy boli súčasťou tvorby a produkcie nových piesní.

Ale Francesco a Timmi sa zúčastnili zborových sessions pri tvorbe M.E.T.A.L. A psychicky nás podporovali pri mixáži a masteringu. 😉

Zmeny

Podľa môjho názoru je viac originálny oproti Master of Light, no zarazilo ma že oproti minulosti sú viachlasy menej mohutné. Prečo sa nový člen Francesco Ferraro do spevu vôbec nezapojil?

Chris Bay: 🙂 To… „originálnejší“ znie vtipne. 🙂 Môžem zaručiť, že všetky noty na predošlých albumoch boli úplne originálne. 🙂 Ale beriem to ako kompliment. Nepokúšali sme sa album simulovať tak, aby znel ako naše nahrávky z  raných čias.

Je to v mojich očiach znamenie, že si môžeme udržať náš hudobný štýl, našu energiu a našu kreativitu viac ako 20 rokov. Hovorím tomu autenticita. Francesco sa stále učí a získa veľa skúsenosti, taktiež ako súčasť zborového tímu.

A trochu nadviažem – keď pozerám vaše live záznamy, tak oproti Larsovi spieva oveľa menej. Prečo?

Chris Bay: Je to náš basák, ja som spevák. 🙂 V prvom rade sa stará o hru na basu, to má absolútnu prioritu.

Noví členovia

Čo sa vlastne stalo, že Ilker aj Rami nakoniec opustili kapelu?

Chris Bay: Bolo tam niekoľko rodinných, obchodných a osobných dôvodov. Tie mali absolútnu prioritu. V živote sú veci, ktoré sú oveľa dôležitejšie ako hrať v rockovej kapele!

Ako vyzeralo hľadanie ich náhradníkov?

Chris Bay: Doslova sme nových členov nehľadali. Mal som predtuchu, že nových ľudí a spoluhráčov nájdete náhodou… A mal som pravdu. 🙂

Počul som, že ste uvažovali aj o niekom od nás zo Slovenska. Môžeš to potvrdiť, poprípade povedať viac?

Chris Bay: Ľutujem, o tom nemám vedomosť. Dostali sme veľa žiadosti z rôznych krajín, ale nikto zo Slovenska nebol v bližšom výbere.

V klipe k titulnej piesni M.E.T.A.L. sa mihol aj Dan Zimmerman, váš prvý bubeník a zakladajúci člen. Neuvažovali ste ho znovu zavolať do kapely?

Chris Bay: Dan je stále jeden z mojich najlepších priateľov a navždy bude čestným členom kapely Freedom Call. Okamžite súhlasil, keď som ho požiadal aby bol súčasťou novej platne, pretože je to náš album pri príležitosti 20. výročia.

Keďže sme spolu hrali viac než 10 rokov a je zakladajúcim členom, bola to nevyhnutnosť. Žije šťastný a spokojný život so svojou rodinou. Vedieť, že dobrému priateľovi sa darí je viac ako mať ho za člena kapely.

freedom call kapela 2019

Chystané turné

Povedz niečo o chystanom turné k albumu kde všade vystúpite a podobne.

Chris Bay: Pravdepodobne to bude naše najväčšie turné, ktoré pôjdeme ako headlineri. Prinesieme skvelý M.E.T.A.L.  Väčšina koncertov sa uskutoční počas roka 2020. Začneme v Európe, potom bude nasledovať Ázia, Južná Amerika a ďalšie krajiny.

Sme radi, že v prvej časti sa k nám pridá špeciálny hosť – dánska power metalová kapela Seven Thorns a naši priatelia Visions of Atlantis.

Tešíme sa, že v októbri prídeme na dve predstavenia na Slovensku – v Košiciach a Zvolene.

Nemôžeš prezradiť, ktoré skladby z nového cd budete hrať?

Chris Bay: Samozrejme súčasťou setlistu bude niekoľko skladieb z M.E.T.A.L. Taktiež zaradíme aj veľa vecí z predošlých albumov. Určite nebudeme ignorovať naše hitové single ako Land of Light, Metal is for everyone atď… Bude to veľká happy metal párty a všetci ,,metal heads“ sú srdečne vítaní.

Budúcnosť?

Chystáš niečo nové aj v rámci svojho sólo projektu?

Chris Bay: Bol som nadšený z úžasnej reakcie fanúšikov na môj sólo album. Nie je to čisto metalová hudba, ale som umelec a nie ,,metal machine“. Budem pokračovať v práci na sólo projekte a možno si nájdem čas na začatie tvorby nových songov po prvej časti turné Freedom Call v zime.

Neuvažovali ste niekedy o tom, že dáte na youtube videa z nahrávacieho procesu niektorého z albumov? Napr. nahrávanie zborových spevov by mohlo byť zaujímavé.

Chris Bay: To by som odhalil tajomstvo mojej produkcie. 🙂 Možno je to dobrý nápad, ale mohlo by to byť aj veľmi nudné, pretože veľa štúdiových prác nie je tak vzrušujúcich. Ale mnoho dobrých producentov poskytuje semináre.

Osobné otázky

Porozprávaj niečo o tom, ako si sa ty vydal na cestu muzikanta a ako si sa dopracoval až k Freedom Call?

Chris Bay: 🙂 To je dlhý príbeh.

Ale v skratke: Začal som hrať na gitaru vo veku 7 rokov. V 10tich som sa naučil hrať na klavír a v 17 som sa začal vzdelávať v oblasti spevu.

V 13-tich som mal prvý koncert na škole a od 19tich som začal pôsobiť v profesionálnej kapele China White, kde som sa prvý raz stretol s Danom Zimmermanom.

Dan sa v 1996-tom pripojil ku Gamma Ray a o dva roky sme začali s Freedom Call. Takže to je príbeh môjho ťažkého života hudobníka, ale ten život stále milujem.

Vy už niekoľko rokov robíte peknú ,,hapy metal muziku“. Ako si vlastne udržujete toľko optimizmu v dnešnom svete

Chris Bay: Je to môj životný postoj. Prečo strácať čas utrpením? Život je krátky. Ale samozrejme aj v mojom živote nie vždy svieti slnko. Taktiež mám chvíle, keď som trochu mimo rovnováhy. Hudba je môj najlepší priateľ, moja vášeň. Možno si môžem užívať tento ,,happy metal“ ako samoliečbu.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u nás zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz

Chris Bay: Ďakujem ti za tvoj čas a úsilie. Bol to pekný rozhovor. Vždy sme si užívali náš čas na Slovensku. Slovenskí ,,metal heads“ sú jedni z najnadšenejších fanúšikov v Európe. Veľmi si ceníme ich podporu. Nemôžeme sa dočkať, až 4. a 5. októbra vystúpime v Košiciach a Zvolene. Nenechajte si to ujsť.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://open.spotify.com/artist/55RDuy7cQW2Dqrcz3Jjl6F

Foto Chris: Emeraldpics/Oliver Haremsa

Za spoluprácu na článku patri poďakovanie Schnapsovi z ROCKER.sk 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *