Chris Bay (Freedom Call) – ,,Bohovia vysielajú anjela – spasiteľa…”

chris bay 2016

chris bay 2016Popri množstve koncertov si jedna z najmelodickejších kapiel európskej metalovej scény, Nemci Freedom Call – stihla odbehnúť do štúdia a nahrať nasledovníka približne dva roky starého albumu Beyond, ktorý dostal názov Master of Light. Ako to už u týchto pánov býva – je plný optimizmu a veselých melódii. Viac už frontman Chris Bay:

Zdravím Chris, poďme rovno na to. Pred pár týždňami vám vyšiel už deviaty album – Master of Light. Čo ste na ňom prichystali pre vašich fanúšikov?

Chris Bay: Zdravím. Nový album Master of Light je logickým pokračovaním predošlého – Beyond.

Základná téma hudby a textov je život založený na optimizme. Hudobne sme sa držali štýlu z počiatkov kapely. Takže pre všetkých ľudí, ktorí túžia po šťastných časoch – ste vítaní 🙂

Okrem tradičných prvkov FC som si na ňom všimol aj nové prvky. Mám namysli hlavne gitarové sóla v niektorých piesňach (napr. už v úvodnej Metal is For Everyone), ktoré znejú na vaše pomery pomerne netypicky. Bol to zámer?

Chris Bay: Nie, nič na našich albumoch nie je zámer. Vždy cítime, že naša inšpirácia a kreativita nemá limity. Skladať piesne pre náš nový album bolo v istom zmysle zábavné ako nikdy predtým.

Oproti môjmu predošlému spôsobu aranžovania som sa naučil rozlíšiť  inštrumentálne a sólové party, takže som sa cítil tak trochu ,,dream theatre vo vnútri“ 😉 – takmer progresívne pre Freedom Call.

Nový album

V našom poslednom rozhovore (konal sa začiatkom roka 2014) si mi koncept posledného albumu Beyond opísal ako ,,Vyvarovať sa zlu a žiť svoj život slobodne“. Aký je koncept Master of Light?

Chris Bay: Master of Light je pokračovaním príbehu Beyond. Ten hovorí ako sa zrodil život, láska a ďalšie elementy.

Ale ľudstvo nebolo schopné zvládnuť všetky tieto prvky tak, potrebuje podporu, aby prežilo svoj život na zemi. Bohovia vysielajú anjela – spasiteľa, ktorý odvedie ľudí do zasľúbenej zeme Vládcu svetla.

Dúfam že nevyzniem zle, ale všimol som si že niektoré piesne istým spôsobom pripomínajú staré kúsky. Napríklad text Rock the Nation mi jemne evokuje vašu tradičnú hymnu – Power of the Glory. Nebude potom problém pri zostavovaní koncertného setlistu?

Chris Bay: Samozrejme že nájdeš nejakú súvislosť medzi našimi albumami, skladbami alebo ich časťami. Všetky sú od rovnakej kapely, rovnakého producenta a od rovnakého skladateľa. Nazvime to ,, trademark“. Nemyslím si, že budeme mať nejaké problémy pri vytváraní setlistu 🙂

freedom call kapela 2016

Koncerty

Keď už spomínam koncerty, tento rok ste ich mali fakt požehnane. Ste stíhali aj nahrávanie aj hranie na živo?

Chris Bay: Mám rád situácie  – návrat z turné a nahrávanie nových skladieb pre album na ďalší deň. Môžem odovzdať energiu z pódia do záznamu v štúdiu. Pre mňa je lepšie udržať rýchlosť a vzrušenie z turné pre produkciu. Nie je nič nudnejšie, než umelé štúdiové produkcie 😉

Na Facebooku zatiaľ mate potvrdené koncerty v latinskej a južnej Amerike, Nemecku, Čechách, Slovensku… Ktoré miesta sú ešte v pláne?

Chris Bay: Turné Master of Light bude trvať celý rok 2017. Dátumy pribúdajú týždeň čo týždeň. Pódium je domovom pre Freedom Call a snažíme sa navštíviť čo najväčší počet krajín 😉

Plánujete nejaké zmeny v setliste čo sa týka starších vecí – napr. zaradenie starších skladieb, čo ste ešte nehrali (Call of Fame napr.)?

Chris Bay: Samozrejme, stále pracujeme na setliste kvôli zlepšeniu našich show. Nie len nové skladby budú jeho súčasťou. Taktiež zaradíme niektoré staré piesne z albumov ako Stairway to Fairyland, Crystal Empire. Call of Fame? Hmm, možno je to dobrý nápad Tomáš 🙂

Civilný život

Ako vyzerá tvoj deň, keď nie si na turné alebo v štúdiu?

Chris Bay: Skoro úplne nudne… Neustále mám plno nevybavených papierovačiek a kancelárskych vecí… Je to jedna z mojich najhorších negatívnych vlastností 😉

Snažím sa športovať 3 až 4 krát do týždňa a objavil som aj záhradníčenie.  Je to veľmi ukľudňujúca a tvorivá práca. Ale hudba nie je iba mojou prácou, je to aj vášeň a záľuba. Preto vždy pracujem v štúdiu, skladám piesne, alebo hrám na piano alebo gitaru.

Keď si spolu s ostatnými na pódiu, tak vyzeráte ako úžasná partia. Trávite spoločný čas aj mimo turné a nahrávania?

Chris Bay: Jasne. Trávime spolu veľa času aj mimo muziky. Tento rok sme zažili nádherné grilovania 😉

A čo bývali členovia (Sascha Gerstner, Nils Neumann). Udržiavaš s nimi kontakt?

Chris Bay: Saschu stretávam na festivaloch po Európe, keď je na turné s Helloweenom. S Nilsom som stratil kontakt. Len viem že sa usadil, založil rodinu a prestal robiť muziku.

Freedom Call pôsobia na scéne už 17 rokov ak sa nemýlim a patríte medzi najrešpektovanejšie  kapely súčasnej melodickej scény. Máš ešte nejaké špeciálne ciele, ktoré by si chcel dosiahnuť vo svojom kapelnom živote?

Chris Bay: Vedel by som si predstaviť príbeh Beyond s muzikálovými hercami, spevákmi a orchestrom. To by bola skvelá práca po odchode do dôchodku 😉

Ok, tak to je už záver. Nesmierne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre slovenských fanúšikov.

Chris Bay: Ďakujem ti Tomáš za tvoje otázky a tvoje úsilie. Od prvých koncertov na Slovensku sme vždy ohromení z nadšeného prijatia tamojších ,,metal heads“. Len tento rok sme hrali na More Than Feste a znovu sme si to veľmi užili. Úprimne – slovenskí fanúšikovia sú jedni z  najlepších ,,metal heads“ v Európe.

Tešíme sa na budúci rok, kedy Master of Light prinesieme do Košíc.

Ďakujem Peťovi Pilníkovi a Alenke Krákorovej za spoluprácu  🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://open.spotify.com/artist/55RDuy7cQW2Dqrcz3Jjl6F

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *