Sonata Arctica – Talviyö

Sonata Talviyö coverFínsko ako krajina sa vyznačuje aj silnou metalovou scénou – množstvo známych aj menej známych formácii. Medzi tie prvé patrí jednoznačne aj Sonata Arctica.

Tí sa okrem iného vyznačujú aj veľkou odvahou. V roku 2007 na albume Unia sa rozhodli opustiť melodický speed metal a prešli na progresívnejšiu muziku. Aktuálny počin Talviyö je už 6-ty od spomínanej Unie.

Jeho názov je síce vo fínčine (v preklade znamená Zimná noc), ale songy sú všetky v angličtine. Narozdiel od predošlého The Ninth Hour tentokrát ,,Sonaťáci“ vsadili na skladby s komplikovanými štruktúrami.

Je to ten typ albumu, ktorý si musíte pustiť viackrát, kým si ho zamilujete. Ale keď preniknete do jeho tajov, tak objavíte napr. zaujímavo spracované melódie a oceníte skladateľské umenie Tonyho partie (napr. zaujímavé zapracovanie akustických vyhrávok).

Piesne sú väčšinou v stredne rýchlych tempách, najrýchlejšie sú úvodná Message from the Sun a inštrumentálka Ismo’s Got Good Reactors. Nájdeme tu aj dve balady atmosférickú The Last of the Lambs a akustickú The Garden s valčíkovým rytmom. U mňa osobne víťazi ta druhá, snáď bude pevnou súčasťou koncertných setlistov.

Aj keď je Talviyö určený skôr pre náročných poslucháčov, určite mu dajte šancu. Taktiež nezabudnite účasťou podporiť chystane koncerty Sonaty Arcticy.

Lineup:

  • Tony Kakko – spev
  • Elias Viljanen – gitary
  • Henrik Klingenberg – klávesy
  • Pasi Kauppinen – basa
  • Tommy Portimo – bicie

Tracklist:

  1. Message from the Sun
  2. Whirlwind
  3. Cold
  4. Storm the Armada
  5. The Last of the Lambs
  6. Who Failed the Most
  7. Ismo’s Got Good Reactors (instrumental)
  8. Demon’s Cage
  9. A Little Less Understanding
  10. The Raven Still Flies with You
  11. The Garden

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sonataarctica.info/
https://www.facebook.com/sonataarctica

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *