Sonata Arctica – Stones Grow Her Name

sonata arctica stones grow her cover

sonata arctica stones grow her coverPo dvoch CD, ktoré boli odbočením od zabehnutého štýlu, nám tento rok chlapci zo Sonaty naservírovali nový album s názvom Stones Grow Her Name. Poďme sa teda pozrieť, čo tento album obsahuje.

Tak predovšetkým sa kapela snaží rozvíjať svoj štýl, na ktorý nastúpili od albumu Unia. Taktiež sa zrejme snažili zbaviť orchestrálnych prvkov použitých na predchádzajúcom albume a dať na stôl pomerne priamočiarejší materiál.

Musím povedať, že taktiež som patril k tým, čo z ústupu od rýchlych melódií neboli nadšení, a aj predposledný album som musel dlhšie počúvať, kým sa mi zaryl pod kožu. No, ale po viacnásobnom vypočutí daného materiálu musím povedať, že ide zatiaľ o najlepšie dielo v novodobej histórii kapely.

Experiment

Možno to bude znieť ako klišé, ale kapela tentokrát dala veľký dôraz na melódie a podarilo sa im stvoriť skutočne prvotriedny materiál. Taktiež ukázali, že sa neboja experimentovať a dočkáme sa napr. spojenia tradičného severského speed metalu s prvkami country, konkrétne v skladbe Cinderblox.

Niečo nečakané na pomery kapely, ale podarilo sa im stvoriť niečo, čo bude spolu so skladbami ako napr. Victoria Secret, The Cage patriť do zlatého fondu kapely. Za tou skladbou nasleduje nemenej krásna baladička Don´t Be Mean. Priznám sa, že mám rad bombastické spojenia orchestra a metalových skladieb.

V závere si pre nás pripravili zaujímavú vec, voľné nadviazanie na skladbu Wildfire z albumu Reckoning Night, a to hneď dvoma časťami. Tu sa na nás vysypú tie najrôznejšie prvky ako rýchlosť na spôsob prvých albumov kapely a taktiež country prvky a husle. Výborné prepojenie starej Sonaty s ich novšou tvárou.

V tomto prípade si zas myslím, že možno by skladbe prospelo určite množstvo orchestrálnych prvkov na zvýraznenie jej dramatickosti, ale možno je to len môj pocit. Každopádne geniálna kompozícia.

Taktiež musím pochváliť aj song I Have Right, ktorú si sonaťáci zvolili ako singel k albumu a vznikol k nej aj klip. Melódiou síce nevybočuje z albumu, ale obsahuje jeden z najchytľavejších refrénov, aký kedy sa kapele podaril. Give me the right to be heard to be seen to be loved to be free to be everything I need to be me to be safe to believe in something vám bude znieť v hlavách ešte poriadne dlho po jej vypočutí.

Na koniec tu budeme mať baladuy Tonight I Dance Alone, ktorá síce nevybočuje z albumu ako celku ale mám pocit, že za vyššie spomínanou mierne zaostáva. Japonská edícia albumu obsahuje bonusovú skladbu One – Two – Free – Fall.

Záver

Hlavne to, že ako som vyššie spomenul, je to najlepšie dielo v novodobej histórii Sonaty. Ide presne o ten typ albumu, ktorý sa vám bude každým počúvaním páčiť čoraz viac a je ako stvorený aby ste na ňom hľadali skryté krásy. Myslím si, že má šancu zaujať aj tých, ktorí kapelu po albume Unia prestali počúvať.

Lineup:

  • Tony Kakko – Spev, Klávesy
  • Elias Viljanen – Gitary
  • Henrik Klingenberg – Klávesy
  • Marko Paasikoski – Basgitara
  • Tommy Portimo – Bicie

Tracklist:

  1. Only the Broken Hearts (Make You Beautiful)
  2. Shitload of Money
  3. Losing My Insanity
  4. Somewhere Close to You
  5. I Have a Right
  6. Alone in Heaven
  7. The Day
  8. Cinderblox
  9. Don’t Be Mean
  10. Wildfire, Part: II – One With the Mountain
  11. Wildfire, Part: III – Wildfire Town, Population: 0
  12. Tonight I Dance Alone (Bonus limited edition)
  13. One – Two – Free – Fall (Japanese edition bonus)

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sonataarctica.info/
https://www.facebook.com/sonataarctica
https://www.instagram.com/sonataarcticaofficial/

Hodnotenie: 5,5/6

One thought on “Sonata Arctica – Stones Grow Her Name”

  1. Súhlasím s tým názorom. Mne sa veľmi páči ten album, ešte je len chvíľu vonku ale už ho mám dosť dobre napočúvaný. Veľmi chytľavé pesničky s krásnymi melódiami 🙂 A prekvapenie ako Cinderblox ma dostalo už pri prvom počutí. Podľa mňa veľmi dobrá robota, a perfektný album… teším sa keď sa dostanem k One – Two – Free – Fall 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *