Nekro (Dysangelium) – ,,Na Slovensku jsme hráli už několikrát a vždy se do Vaší krásné krajiny rádi vracíme”

Death metaloví Dysangelium dlhodobo patria medzi špičku českej scény. Pre menšie personálne problémy o nich nebolo dlhší čas počuť. No momentálne sa im podarilo stabilizovať zostavu a v septembri konečne vydali tretí album s názvom Mohamord zaoberajúci sa vecami ako terorizmus a podobne. Viac už povie spevák Nekro:

Ahoj Nekro, ako sa momentálne darí?

Nekro: Ave! Zatím se daří skvěle! Album je konečně venku a zdá se, že máme zase i kompletní sestavu.

Kapela Dysangelium vydala v tomto roku svoj tretí album Mohamord. Na úvod povedz par slov o jeho vzniku.

Nekro: Čistě z hlediska tvorby hudby, textů, studia, atd. to bylo podobné jako u předchozích dvou alb. Víceméně jsme se vrátili ke stejnému postupu, jako když jsme začínali. Kluci složili hudbu, já složil texty, vydáváme to ve vlastní režii a nahrávali jsme u Otyna ve Vyškově (studio Davos).

V čom sú najväčšie rozdiely oproti vašej predchádzajúcej tvorbe?

Nekro: V již zmíněných personálních změnách v sestavě kapely. Celý proces tvorby díky nutnosti hledat a zaučovat nové členy několikrát výrazně zbrzdil. Nutno ale dodat, že noví členové přinesli zase nové postupy v tvorbě riffů, což album jednoznačně obohatilo.

Album sa v prevažnej miere v textoch zaoberá náboženskými vojnami, terorizmom, fanatizmom, a pod. vecami. Prečo práve takáto tematika?

Nekro: Myslím, že to byl Arthur Schopenhauer, kdo kdysi řekl, že náboženství jsou jako světlušky – potřebují temnotu, aby mohla zářit. A death metal, to je z tématického hlediska samá smrt a temnota. Náboženství, kor takové, jako je islám, je tedy jednou z možností, které se k podobné tvorbě přímo nabízejí.

Mohol by si povedať niečo viac o jeho obale? Kto je autorom, čo má predstavovať?

Nekro: Autorem je Matěj Bašta, známý pod uměleckým pseudonymem Zyklord. Jedná se o stejnou osobu, která má na kontě například kovovou orlici z Hell Fast Attack festivalu, vitráž Lemmyho Kilmistera a tím i Lemmyho chrám na Brutal Assaultu, případně na stejném festivalu letošní kostnici.

Obal vznikal ve snaze vytvořit kombinaci blasfemie, poukazu na krvelačnou povahu islámu i klasické metalové nadsázky, kdy uprostřed lze vidět kostlivého nekromanta Mohameda, který káže z Koránu, zatímco okolo něj ze hřbitova povstávají nemrtví bojovníci v turbanech a s plnovousy.

Na jar tohto roku vás opustil gitarista Pavel. Už sa podarilo nájsť zaňho náhradu?

Nekro: Pavel se jednoho dne rozhodl, že s námi už hrát nebude a bez jakéhokoliv vysvětlení Dysangelium opustil. O jeho post se následně pobilo několik dalších, z nichž jeden vzešel jako vítěz. Pevně doufáme, že u nás Václav vydrží.

V septembri prebehol krst albumu. Mohol by si povedať niečo viac o danej akcii?

Nekro: Akce proběhla ve velice příjemném duchu, neboť všichni účinkující (Sceletons, Okult, Tredis Harm Any) jsou naši přátelé … Samotného pocákání desky troškou lahodného alkoholu se ujal náš ctěný host Dan z Tortharry a atmosféra, kterou fans předvedli, byla naprosto famózní.

Děkujeme za úžasnou podporu, které se nám dostává a zároveň bychom rádi poslali tichou vzpomínku na Pavla Čecha, jednoho milého človíčka, který se na celou akci hrozně těšil, ale nemohl dorazit z důvodu těžké nemoci, které o několik hodin poté i podlehl. Nezapomeneme, kamaráde.

Čo ďalšie koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Nekro: Mnoooo, bude toho docela dost. Do konce roku plánujeme projezdit velkou část republiky a potkat nás tak bude možno například v Rokycanech, Praze, Brně, Ostravě, Kutné Hoře, Hodoníně, atd.

Pokud bych pak měl něco vyzdvihnout, tak je to 6. 12. v Chrudimi, kde budeme mít tu čest zahrát si po boku Destruction a zároveň bychom rádi všechny pozvali na 27. 3. 2020, kdy zahrajeme v Jaroměři společně s Krisiun, Gruesome, Vitriol, Tortharry, Exorcizphobia a Sceletons.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Nekro: Zatím nic konkrétního, ale ono se snad zase něco vyvrbí. Na Slovensku jsme hráli už několikrát a vždy se do Vaší krásné krajiny rádi vracíme 🙂

Vzhľadom na vaše texty sa chcem spýtať, ako osobne vnímaš, že ešte stále v 21. storočí sme svedkami mnohých náboženských vojen, fanatizmu…?

Nekro: Náboženství jsou relikty. Jak je i zmíněno v jednom z textů, mytologie je hřbitovem bohů, ve které lidé přestali věřit. Považuji za naprosto logické, že zde náboženství dříve byla, protože když se zamyslíš nad světem okolo a představíš si, že ti chybí veškeré technické znalosti naší civilizace, zjistíš, že ti ten svět bude připadat neskutečně magický.

Nemoc bude vypadat jako kletba. Bouřka, zemětřesení či něco podobného budou působit jako hněv bohů a výbuch sopky se vší tou sírou a žárem okolo, nebude ničím jiným než otevřenou branou do horoucích pekel. K tomu všemu si přičti, že není problém vysledovat v přírodě i spoustu zákonitostí. Den se střídá s nocí, střídají se roční období, atd.

Bez technických znalostí se vysvětlení, že to celé někdo řídí, jeví jako celkem logické. Otázku, kterou jsi mi položil, si občas kladu taky. Asi v tom prostě jen bude šílená setrvačnost a sociální tlak, který působí na lidi vyrůstající v náboženských společnostech. Ale křesťanství do velké míry dojelo na obyčejnou lidskou vzdělanost, tak můžeme jen doufat, že se na onen “mytologický hřbitov” postupně díky obecné vzdělanosti přesunou i ostatní víry.

Počas vašej histórie ste odohrali viacero zaujímavých koncertov, napr. s Grave, Krabathor… ale aj na mnohých zaujímavých festivalov. Máš nejaké špeciálne spomienky na niektoré z daných akcii?

Nekro: Já bych řekl, že to je celé jedna úžasná vzpomínka, která se neustále rozšiřuje 🙂 … Ale tyhle větší akce jsou pokaždé v něčem výjimečné. My si od začátku říkali, že prostě budeme dělat něco, co nás baví a nějak to dopadne.

A když pak najednou hraješ po boku nějaké legendy nebo stojíš na hlavní stage Brutal Assaultu, tak je to prostě úžasnej pocit a ty si akorát v hlavě odškrtáváš ten další pomyslný splněný sen a víš, že to k*rva stálo za to a že si tu příští hodinku užiješ, jak kdyby měla být poslední. Cítíš se v takovou chvíli tak moc součástí něčeho, čím celý život žiješ, že tomu jen těžko věříš.

Ako osobne vnímaš hudobnú scénu v Čechách?

Nekro: Pokud mám hodnotit čistě undergroundovou metalovou scénu, myslím, že většina lidí v ní si uvědomuje, že si vybrali časově a finančně náročný koníček. Metalem ale žijeme a neměnili bychom a myslím, že tenhle přístup je vlastní i mnoha a mnoha dalším.

Je to prostě srdcová záležitost. Ta radost z tvorby a hraní a to, když na podiu posíláš lidem energii a oni ti to nadšení mnohonásobně vracej. Osobně si život bez týhle “drogy” už moc představit neumím. 🙂

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

Nekro: Žijeme celkem normální životy. Ctibor provozuje hudební klub Nároďák v Jaroměři, Láďa vyrábí ponožky a působí jako zastupitel ve své obci, si teď otevírám masérský salón, Vihar se před měsícem oženil a Vašek … no, ten se teď přidal k nám do kapely. Ctibor a Láďa do toho musej kočírovat i rodiny, já a Vašek zase máme víc času na sportování, atd.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre čitateľov.

Nekro: To my děkujeme! 🙂

Linky:
https://www.facebook.com/dysangelium.cz/
https://bandzone.cz/dysangelium

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *