Dark Angels: 15 let v temnotách

dark angels kniha 2019
Už od detstva som mal rád knihy. V puberte sa k mojim láskam potom pridala aj tvrdá hudba. No a teraz sa vďaka Václavovi Votrubovi obe veci spojili, keď sa ku mne na recenziu dostala jeho kniha o histórii skupiny Dark Angels.
dark angels kniha 2019

Už predtým som písal recenziu na jeho ďalšiu knihu Monumenty, kde som mal možnosť vidieť, že Václav je šikovný spisovateľ, ktorý dokáže zaujať. A inak tomu nebolo ani v prípade príbehu mapujúceho históriu Dark Angels.

Kniha je písaná chronologicky a obsahuje najdôležitejšie úseky života skupiny – či sa už jedná o koncerty, nahrávanie, skúšky, dochádzanie na skúšky alebo personálne zmeny.

Čo osobne veľmi oceňujem je veľký nadhľad. Václav sa nebojí vytiahnuť ani tie negatívnejšie úseky histórie – napr. rastúce egá, nepodarené koncerty a pod.

Zároveň však všetko píše so zmyslom pre humor, a tak sa na daných udalostiach mnohokrát od srdca zasmejete. Aj vďaka tomu sa knižka číta viac-menej sama a zrejme budete mať problém sa od nej odtrhnúť.

Ďalšou silnou stránkou je popísanie hudobnej brandže, ako to chodí či už v undergrounde alebo aj niekde medzi podzemím a komerciu.

Samozrejmosťou sú potom dobové fotografie. Čo ma trochu prekvapilo, ale určite potešilo sú aj dobové recenzie na jednotlivé nahrávky kapely. No a v závere si môžeme prečítať vyjadrenia niektorých ľudí pôsobiacich v danej brandži, čo sa im pri mene Dark Angels vybaví.

Táto kniha nie je taká ako mnohokrát knihy mapujúce niekoho (niečoho) životopis bývajú. Nejedná sa o žiadnu glorifikáciu, žiadne zveličovanie.

Nie, miesto toho dostaneme humorne a s nadhľadom podané historky, fragmenty a spomienky jej zakladajúceho člena. Určite výborná kniha, nie len pre fanúšikov, ale aj pre tých, čo sa zaujímajú o hudbu ako takú.

Autor: Václav Votruba
Vydavateľstvo: Nová Forma
Rok vydania: 2019
Hodnotenie: 5/6

Linky:
https://www.vaclavvotruba.cz/
https://www.martinus.sk/?uItem=618123
https://www.databazeknih.cz/knihy/dark-angels-patnact-let-v-temnotach-409659

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *