Hefaistova lyra – Přeludy

hefaistova lyra preludy cover
Naša (rozumej česko-slovenská) hudobná scéna je plná zaujímavých kapiel, či už po stránke hudobnej alebo textovej. Prípadne kombinácii obidvoch. No a jednou z týchto skupín je aj partia z Česka Hefaistova lyra, ktorá tento rok vydala svoj nový album Přeludy.

Už úvodné Intro nás pripraví na niečo tajomné, niečo, čo len tak bežne nie je počuť. Tento pocit v nás následne umocní prvá regulárna, a súčasné titulná skladba.

Ťažko žánrovo zaraditeľná  vec- heavy metal, na ktorom je navešaných množstvo ďalších subžánrov, temne premyslený text a skvelý hlboký mužský vokál. Ten do celkovej nálady piesne pasuje ako zadok na nočník. Aj keď treba férovo priznať, že celý song vytvára silný celok so všetkými jednotlivými elementami, kde má každý svoje pevné, nenahraditeľné miesto. Je vidno, že si hudobníci dali záležať na všetkom a ani jednu stránku nového albumu nepodcenili.

Za jednoznačne najlepší kúsok by som vybral poslednú skladbu Kázání o Jonahovi, rýchla vypaľovačka s dostatkom melodiky, ďalším zaujímavým textom. Za zmienku však určite stojí aj pomalšia, temná, chvíľami až „psycho“ (v dobrom slova zmysle) pieseň Ve starém mlýně, alebo taký Král Mor. Zároveň však musím dodať, že ani jedna zo 7 skladieb nie je rovnaká ako jej kolegyne, resp. každá je silný, a najmä jedinečný kúsok.

Samostatnou kapitolou sú potom texty. Iste, niektoré názvy by mohli evokovať dojem, že sa bude jednať o niečo prvoplánové, a nasilu hrotené. Vôbec to však tak nie je, nakoľko hoci sa texty nezaoberajú práve veselými vecami, určite ich nemožno označiť za umelé, neprirodzené, alebo prvoplánové. Skôr premyslené a originálne, ktoré možno nebudú každému po chuti, ale to je daň za autorstvo.

Keby som to mal zhrnúť, Přeludy sú albumom, ktorý sa nevyskytuje až tak často. Jedná sa o silné, originálne CD, ktoré je ďalším dôkazom toho, že aj malá metalová scéna má čo ponúknuť.

Lineup:

  • Aleš Navrátil – gitara, spev
  • Jan Deutscher – basa, spev
  • Pavel Kvarda – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Přeludy
  3. Předčasný pohřeb
  4. Zahrada
  5. Král Mor
  6. Ve starém mlýně
  7. Vlčí stisk
  8. Kázání o Jonahovi

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Slovak Metal Army

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.hefaistovalyra.cz/
https://www.facebook.com/Hefaistova-Lyra-151046134968905/
http://bandzone.cz/hefaistovalyra
https://hefaistovalyra.bandcamp.com/releases

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *