Kapela LATE – ,,Väčšina textov má tak ako aj naša hudba celkom chaotický drive a kontext”

Na našej domácej rock/metalovej scéne vzniklo mnoho formácii, ktoré vydali množstvo albumov. No raz za čas sa stane, že sa objaví niečo fakt mimoriadne. Podobným prípadom sú progresívno-metaloví Bratislavčania LATE, ktorí koncom januára vydali debutový album – The One and I. Takáto muzika sa narodí tak raz za 5 rokov. 1. februára sa uskutočnil jeho oficiálny krst. S LATE ste sa mohli stretnúť už skôr – v roku 2018 vyhrali súťaž Súboj Kapiel a minulý rok vystúpili na jednom z najväčších slovenských festivalov – Topfeste. Čo obsahuje daný album? Ako vznikal? Kde budú najbližšie vystupovať? Dozviete sa v tomto rozhovore. Na otázky odpovedala celá kapela.

Zdravím LATE. Úprimne poviem, že zo začiatku od vášho debutu som veľa neočakával, no už po prvom vypočutí zapôsobil na mňa ako blesk z jasného neba a už teraz je to u mňa kandidát na album roka. Skúste najprv povedať ako vznikal a krátko popíšte svojimi slovami jeho obsah.

Nazdar! Sme veľmi radi, že sa ti náš debut páči. Dalo by sa povedať, že album vznikal od samotného založenia kapely, ktorý sa datuje v roku 2012. Vyskytujú sa na ňom aj skladby z našich úplných začiatkov, ktoré postupne prebehli rôznymi zmenami a od svojej prvej formy sú diametrálne odlišné. Postupne pribúdali nové skladby a vznikal materiál na plnohodnotný album. Po výhre v súťaži “Súboj Kapiel 2018” sme sa vďaka finančnej výhre a obrovskej podpore od fanúšikov rozhodli, že prišiel čas nahrať náš debut.

Začali sme hľadať štúdio, ktoré by nám najviac vyhovovalo a tak sme sa dopracovali až ku štúdiu Serakos vo Varšave, ktoré nahrávalo aj známu progovú kapelu Riverside, a pre ktoré sme sa nakoniec aj rozhodli. Album sme nahrali v septembri minulého roka a s výsledkom sme veľmi spokojní.

Porozprávajte niečo o textoch (a nezabudnite popísať ani The Artifical and the Savior, ktorý sa z albumu trochu vymyká).

Väčšina textov má tak ako aj naša hudba celkom chaotický drive a kontext. Drvivá väčšina pochádza z Pukyho hlavy a veľa krát je spleťou rôznych, často protichodných myšlienkových pochodov. Filozofie dualizmu, teizmu, agnosticizmu ale aj nihilizmu môžeme považovať za základové prvky, od ktorých sa texty primárne odvíjajú.

Skladba Schizophrenia vrhá poslucháča takpovediac na koniec príbehu psychicky nestabilného človeka. Ten sa neúspešne snaží uniknúť z vlastnej mysle, ktorá je zamorená zdanlivo cudzími myšlienkami. Nakoniec sa však dočkáme “happy endu”, keď toto “prekliatie” prijme ako dar a sám sa rozhodne splynúť s davom neutíchajúcich hlasov a opustiť tak posledné náznaky vnímania reálneho sveta.

Vessels je veľmi zjednodušene ódou na uponáhľanosť tejto doby. Mnohokrát sa zabudneme pozastaviť nad tým, kam sa to vlastne v živote ženieme, a čo je tá konečná zastávka, na ktorej všetci raz vystúpime.

Agnosticity pokladá otázku, prečo sme na tento svet nemohli prísť s jasnou víziou toho, čo je správne, čo nie, čo by malo byť zmyslom života ako takého, či sa nachádza niečo “medzi nebom a zemou” alebo čo nás čaká po smrti. Napriek tomu nás možno táto nevedomosť udržuje pri zmysloch a je základom pre pud sebazáchovy, ktorý nás drží vo funkcii.

Skladba The Vicinity ma veľmi teistickú tematiku, ale to je všetko, čo o texte môžeme prezradiť.

The Artificial and the Savior patrí medzi najstaršie texty v rámci albumu a vznikol ešte dávno pred tým, ako sa k nám Puky pripojil. Podľa informácií od Pukyho mal byť text súčasťou konceptuálneho albumu, ktorý však nikdy neuzrel svetlo sveta. Čo môžeme prezradiť je že, príbeh zachytáva bytosť s umelou inteligenciou, ktorá uviazla na neurčitej planéte v chladnom vesmíre.

Vďaka príchodu neznámeho cudzinca – The Savior, sa opäť prebudí z hibernácie a vtedy nastane vnútorný boj medzi duševnou a systémovou stránkou tejto umelej bytosti. Zbytok je však, ako Puky hovorí, ťažko vysvetliteľný bez kontextu celého príbehu.

Text skladby Paths sa zaoberá tým, čo všetko sme dostali “do vienka” od našich rodičov a generácií nad nimi. Veľa z týchto predurčených vlastností nám už vopred vydláždilo “chodníky”, po ktorých sme nedobrovoľne nútení v živote kráčať.

V akých formátoch vyjde tento album, je v pláne aj vinyl?

Album je dostupný na väčšine streamovacích služieb ako Spotify, YoutubeMusic, iTunes, Deezer či Bandcamp. Máme v pláne mať na predaj limitovaný počet digipackov – 100 kusov, ktoré budú ručne očíslované a podpísané členmi kapely. Digipacky sme mali mať už hotové v decembri, ale kvôli jednej veľmi neserióznej firme z Brna, kde sme si digipacky dali vyrábať sme aktuálne bez fyzických nosičov.

Všetko ale vyriešime v najbližšom čase.

Zatiaľ skladby máte len v angličtine. Bude tomu tak aj do budúcnosti, či môžeme niekedy očakávať aj niečo v rodnom jazyku?

Fonetickosť a frázovanie v angličtine nám pre vyjadrenie nálady v jednotlivých skladbách vyhovuje najviac a zatiaľ sme sa nad textami v rodnom jazyku nezamýšľali. Každopádne to nevylučujeme 🙂

1. februára prebehol jeho of. krst v Randal Klube kde vystúpili aj Holotropic a Fish Basket. Ako ste spokojní s jeho priebehom?

Pograstinate vol. 2 dopadol rovnako úspešne ako jeho prvý ročník. A čo sa týka samotného krstu, nemali sme nejakú konkrétnu predstavu o jeho priebehu. Bola to spontánna oslava partie kamarátov, ktorú podporila masa skvelých fanúšikov. Jediné čo nás mrzí je, že sme nemohli krstiť fyzické CD. Napriek tomu bola akcia naozaj vydarená a v celom klube bolo živo a panovala vynikajúca nálada. Chalani z Holotropic a Fish Basket sa postarali o veľmi kvalitné vystúpenie a spolupracovať s nimi je jednoducho super. Sme radi že sme mali veľa super ohlasov ľudí na akciu ako takú a že sa im páčilo zloženie kapiel. V budúcnosti si s chalanmi, ak bude možnosť, veľmi radi opäť zahráme.

A čo ďalšie plánované koncerty? Kde budete najbližšie vystupovať?

Zatiaľ je všetko v štádiu príprav, konkrétne termíny oznámime na našej stránke.

Chystáte sa aj na východ?

Určite plánujeme koncerty v každom aktívnom regióne na Slovensku a radi zavítame aj na východ. S pár kapelami na východe už dokonca komunikujeme a ak sa podarí, radi vystúpime aj tam.

Sú v pláne aj výjazdy do zahraničia?

Ak sa pritrafí príležitosť, tak by sme veľmi radi koncertovali aj v zahraničí.

Ako vyzerá civilný, nehudobný život členov LATE (povolania, záľuby, záujmy).

Vaco (basa) pracuje v IT sektore no a pomimo práce ak sa nevenuje práve hudbe, tak veľmi rád hráva boardgamesky. Mimo toho má veľmi v obľube remeselné pivo. Michal (gitara) pracuje ako programátor a v osobnom živote popri gitare a skladaní rád vybehne do prírody. Taktiež nedá dopustiť na dobré pivo a oddych pri PC hrách. Ján (bicie) podniká v oblasti finančného sprostredkovania a medzi jeho hlavné záľuby patrí, ako inak, hudba. Okrem toho veľmi rád cestuje. Puky (spev) pracuje ako grafik v marketingovej agentúre. Mimo práce mu spoločnosť robí väčšinou hudba v slúchadlách, Terry Pratchett alebo Playstation. To všetko sa posúva ešte o level vyššie, ak je po ruke nejaké dobré pivko. Patrik (gitara) pracuje ako údržbár v automobilke a od tejto profesie uteká vždy keď sa dá. Najlepšími nástrojmi na únik sú samozrejme hudba, dobrá spoločnosť v útulných podnikoch a slobodná jazda autom.

Povedzte niečo o vašich začiatkoch?

Kapelu pôvodne založili Patrik (gitara) a Jano (bicie). Postupne sa k nám pridal Michal (gitara), Vaco (basa) a začali sme tvoriť. Kapela najprv fungovala ako inštrumentálny projekt a prvé skladby mali inštrumentálnejší nádych. Postupne sa začala štruktúra našich skladieb meniť, prešli sme na 7 strunové gitary, s čím sa nám rozšírili možnosti. Neskôr sme sa rozhodli, že by to chcelo aj spev a začali sme zháňať speváka. Nebola to sranda, vystriedali sme ich veľmi veľa, ale žiaden k nám nesadol, či už po technickej, alebo osobnej stránke. V istom bode začala kapela stagnovať a dokonca to vyústilo až do dvojročnej pauzy. Následne sa na post speváka dostal Puky, ktorý k nám veľmi rýchlo zapadol a kapela začala fungovať naplno.

Čo si myslíte o našej domácej scéne? (klady, zápory, problémy)

Slovenská domáca scéna je plná klenotov o ktorých mnohí ani nevieme. Našťastie je v dnešnej dobe ľahšie sa dopracovať ku kapelám vďaka internetu, takže tí čo majú záujem hľadať a zaujíma ich domáca tvorba, určite nájdu veľa kvalitnej muziky. Veľmi nás teší keď vidíme že sa kapelám z našich končín darí a dokážu to dotiahnuť na väčšie klubové pódiá alebo festivaly. Taktiež, keď sa im podarí vydať vynikajúci album alebo EPčko.

Takým super príkladom ako sa dá z undergroundu dostať až na mainstreamový fesťák sú Catastrofy. Takže nás teší že metal je šírený ďalej, aj na miestach kde by to človek neočakával (festival Pohoda). Problémom slovenskej scény v posledných rokoch by sme pripísali menšej účasti fanúšikov na koncertoch. Koncert vie byť náročný na organizáciu, finančne a tak celkovo. Takže ak sa kapelám stane niekoľko krát že veľmi prerobia, nedostanú dostatočný feedback alebo proste o ich akcie nie je záujem, môže to mať niekedy až fatálny následok pre ďalšie fungovanie kapely. Ďalším problémom, ktorý vnímame je menší počet kvalitných hudobníkov, ktorí sú hnacou silou pre bezproblémový chod kapely. Veľa muzikantov je “re-cyklovaných” vo veľa ďalších hudobných projektoch. Takže tvorivý potenciál muzikanta je neraz rozkúskovaný medzi viacero zoskupení a nemusí byť natoľko kvalitný, ako keby svoju energiu sústredil do jedného projektu.

Všetko je ale prekonateľné a ak majú ľudia radi čo robia, tak sa im to skôr či neskôr podarí. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/lateprogband/
https://lateprogband.bandcamp.com/releases

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *