Five Finger Death Punch – F8

Žijeme v dobe neustáleho zápasu. Asi na všetkých možných frontoch, ten hudobný nevynímajúc. Je to ale príjemný „boj“ z pohľadu fanúšika, keď môže posledné mesiace prijímať novinku za novinkou od „starých harcovníkov“ i od novších kapiel a môže sa slobodne rozhodnúť, čo sa mu páči viac.

Kapely, ktoré sú na scéne 30 a viac rokov si veľmi dobre uvedomujú, že musia na svojich novinkách skutočne zamakať, aby obstáli v konkurencii. A darí sa im to. Keď človek počúva novú Sepulturu, Testament, Kreator, stále má pocit, že majú čo povedať.

Ale potom je tu vlna kapiel, ktorá pri vzniku čerpala práve z odkazu týchto mohykánov a teraz sa stáva aj to, že im legendy robia predskokanov. Tak ako to bolo napríklad vo februári 2020 v Prahe. Legendárni Megadeath boli len predkapelou FIVE FINGERS DEATH PUNCH  a treba povedať, že oprávnene. Ale nie o koncerte som chcel.

Nasratí chlapci z mekky svetového hazardu totiž opäť aj štúdiovým albumom F8 dokazujú, prečo momentálne valcujú scénu a môžu sa pasovať s velikánmi svetového metalu. Nie že by svojim, ako to nazvať, tak populárnym groove metalom objavili Ameriku, ale v ich podaní je to momentálne asi najuveriteľnejšia produkcia.

Základným stavebným kameňom a rukopisom FFDP je opäť skvelý cit na kombinovanie lyriky s nekompromisnosťou, melodiky s chirurgickou presnosťou a unikátne vyvážený balans medzi tak povediac jing a jang tejto kapely. Myslím tým, že strhnú aj priaznivca tvrdých žánrov a v rovnakej chvíli to skvele strávi aj človek, ktorého hranica je niekde pri hard rocku.

Novinka však pre mňa priniesla aj zaujímavý posun v niektorých skladbách k výletom vo forme vyhrávok, či interlude pasáží, ktoré doteraz kapela vynechávala a vsádzala na priamočiarejšie, rozumej „komerčnejšie“ aranžmány skladieb.

Sú to naozaj drobné detaily, ale v skladbách ako Bottom of the Top, Darkness Settles In alebo Mother May I (Tic Toc) je cítiť taký novší „smrad“, ktorý obohacuje.

A keď sa k albumu pridá už tradične špecifický a brutálne vyladený sound, hudobná poctivosť, to všetko korunované neopakovateľným prejavom Ivana Moodyho, bez okolkov môžeme tvrdiť, že v danom žánri sú momentálne FFDP jednoznačnými pánmi svojho „pieskoviska“.

Kameňom úrazu by pri ich skladbách mohlo byť živé hranie, ale tam ich nik nenachytá na hruškách, pretože keď to do vás napália tak, ako naposledy v Prahe, môžete len s otvorenou hubou sňať klobúk.

Iste sa nájdu ľudia, ktorí možno nebudú súhlasiť, ale naozaj niet čo vytýkať. V tom, čo robia a čomu veria, sú momentálne chalani okolo Moodyho a Zoltána Bathoryho naozaj top.

Lineup:

  • Ivan Moody – spev
  • Zoltan Bathory – gitary
  • Jason Hook – gitary, doprovodné vokály
  • Chris Kael – basa, doprovodné vokály
  • Charlie Engen – bicie, perkusie

Tracklist:

  1. F8 (instrumental)
  2. Inside Out
  3. Full Circle
  4. Living the Dream
  5. A Little Bit Off
  6. Bottom of the Top
  7. To Be Alone
  8. Mother May I (Tic Toc)
  9. Darkness Settles In
  10. This Is War
  11. Leave It All Behind
  12. Scar Tissue
  13. Brighter Side of Grey

Bonusy:

  • Making Monsters
  • Death Punch Therapy
  • Inside Out” (radio edit)

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Better Noise

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.fivefingerdeathpunch.com/
https://www.facebook.com/fivefingerdeathpunch/
https://www.youtube.com/channel/UCQjw3b3Ay5zMmEHUAxL93Rw

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *