Æther Realm – Redneck Vikings from Hell

Æther Realm Redneck Vikings from Hell coverRád by som sa dozvedel, koľko miliónov metalistov je na svete. Určite veľa, súdiac podľa neuveriteľnej rôznorodosti, do ktorej sa tvrdá hudba, od počiatkov v 70-tych rokoch, rozkošatila. Tých škatuliek je dnes naozaj veľa a vyberie si skutočne každý.

Naozaj nemá zmysel sa v roku 2020 doťahovať, ktorý metal je ten pravý alebo najlepší. V zásade všetky vychádzajú z rovnakých princípov a či už sa líšia tvrdosťou, melodikou, experimentálnosťou alebo ortodoxnosťou, stále počúvame metal a to je hlavné.

Treba si to uvedomiť aj pri muzike, ktorú produkuje Æther Realm. Paradoxom v ich prípade aj na novinke Redneck Vikings From Hell ostáva pozitívna „posadnutosť“ Škandináviou.

Prečo paradox? Nuž, pre kapelu zo Severnej Karolíny z U.S.A. to veru nebýva častým javom. A nejde len o melodiku v metale. Skôr o preberanie svetonázoru a velebenie všetkého, čo sa tejto tvrdej, chladnej a svojim spôsobom tajomnej časti našej zemegule týka.

V úvode pri prvých dvoch skladbách máte pocit, že ide o akúsi paródiu, resp. recesiu na spôsob Alkeholu, alebo v severskom poňatí napríklad na štýl Steve´n´Seagulls. Ale toto „spestrenie“, ktoré môže sprvoti odrádzať mizne po druhom tracku a prichádza na rad to, čím môžeme tvorbu Æther Realm charakterizovať. Aspoň zatiaľ!

Vychádzajú zo všadeprítomnej temnejšej melodiky, s deathovým vokálom, ktorý však objavuje sem tam aj rôzne iné podoby. Tá melodika nie je tak prepracovaná ako povedzme u klasických reprezentantov škandinávskeho melodic deathu ako In Flames, Soilwork či Children of Boddom.

Ide skôr o prvoplánovejšie plochy odkazujúce na vody niekde medzi Nightwish a Amon Amarth. Píšem „medzi“ preto, že sú jemne sofistikovanejšie ako prvý menovaný príklad, ale nie až tak korešpondujúce s muzikou ako u AA.

Snaha o tvorbu hymnických piesni je evidentná. A napriek tomu, že sú z iného svetadielu ako originálni tvorcovia škandinávskeho metalu, približujú sa svojim vzorom. Jednému, čomu sa však veľmi ťažko bránim je, že podvedome to stále vnímam tak trošku ako plagiát. Nemám na mysli konkrétne skladby, ale niekedy až prehnanú snahu o všetko to, čo spomínaný štýl zo Švédska, Fínska alebo Dánska prináša. Nóri, to už je úplne iná kapitola 🙂 . A tak trochu mi uniká aj dôvod.

Chcú využiť dieru na americkom trhu a byť so severským metalom bližšie k fanúšikom tohto žánru v štátoch? Alebo sú naozaj až tak posadnutý týmto druhom muziky? Netvrdím, že hrajú zle, to vôbec nie, ale skladbu za skladbou s poradovými číslami 1 – 6 by ste mohli prirovnávať ku konkrétnej kapele zo Škandinávie a to tak trošku novinku Æther Realm devalvuje. Prípadne sa snažia všetko zmestiť do jednej piesne, ako to je v prípade práve šiestej v poradí One Hollow Word.

Ale potom prichádza zaujímavý zvrat. Od polovice albumu máte pocit, v hokejovej terminológii, že nastúpilo úplne iné mužstvo po dohovore v kabíne. Začína to najúprimnejšia a od srdca zahraná najkratšia vec albumu She´s Back. Nečakanú zmenu potvrdzuje aj nasledujúca Slave to the Riff. Je v nich primiešaná taká „americkejšia“ ingrediencia, ktorá zjemňuje pocity, ktoré som mal pri predchádzajúcich 6 skladbách.

Ďalšia s názvom Cycle je pozoruhodným mixom niekedy až popovo „smrdiacich“ pasáží, aby ich potom zaklincoval ortodoxne deathový vokál. S desiatkou TMHC sme už úplne v Amerike, možno až pri groove metale. Posledná Craft and the Creator je tak trochu zhrnutím a podčiarknutím všetkej snahy Æther Realm na ich novinke. Zaujímavá skúsenosť s albumom dvoch tvárí. Za tú prvú dávam 3,5/6 a za druhú 5/6.

Moje odporúčanie je jednoznačné. Cesta skladieb s poradovými číslami 7 – 10 je určite väčším prísľubom do budúcnosti. Ale je to na nich, ako sa rozhodnú. Za mňa tento krát celkovo 4/6.

Lineup:

  • Vincent Jones – spev, basa, orchestrálne aranžmány
  • Heinrich Arnold – gitary, doprovodný vokál
  • Donny Burbage – basa
  • Tyler Gresham – bicie

Hostia:

  • Eric W. Brown – vokál (7)
  • Josh Rieke – vokál (3)
  • Erica Lindbeck – voice-over (8)

Tracklist:

  1. Redneck Vikings from Hell
  2. Goodbye
  3. Lean into the Wind
  4. Hunger
  5. Guardian
  6. One Hollow Word
  7. She’s Back
  8. Slave to the Riff
  9. Cycle
  10. TMHC
  11. Craft and the Creator (instrumental)

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://aether-realm.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/AetherRealm
https://www.youtube.com/user/AetherRealm

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *