Ataraxia – Pustovník

Hneď na úvod by som chcel vysvetliť bodové hodnotenie. Pre tých, ktorí počúvajú veľa muziky, najmä zahraničnej, sa to môže zdať veľa, pre kapelu a jej fanúšikov to možno bude stačiť, neviem.

Pre mňa je najväčším pozitívom a prínosom kapely Ataraxia nasadenie a úprimnosť, ktorá doslova tryská z každej skladby na novom albume Pustovník. Ťažko sa to popisuje, ale práve toto mnohým metalovým dielam chýba.

Skúsim to vysvetliť možno filmovou terminológiou. Keď vzhliadnete dokonalé dielo s nádhernou kamerou, vyšpekulované do posledného detailu, bez jedinej chybičky, každý záber umelecké dielo, máte príjemný pocit. Ale často ho zdieľa len veľmi úzka skupina podobne zameraných divákov a hoci to je „masterpiece“, neteší sa masovej pozornosti.

Často ho v ohlasoch, záujme a vo všeobecnej pozornosti prekoná virálne video, natočené amatérskou technológiou, ale so skvelým nápadom a svojou živelnosťou a úprimnosťou. Nik netvrdí, že ide o kvalitnejšie dielo, ale teší sa väčšiemu záujmu a dostane sa k viacerým ľuďom, v porovnaní s tým dokonalejším.

Takto nejako by som si predstavoval ďalší osud novinky Ataraxie. Našlapaný HC death, bez servítky servíruje priamočiaru energiu skladbu za skladbou. Ak to chalani naživo dokážu zahrať kvalitne, musí to byť skákačka ako prasa. Je to muzika vyložene šitá na živé besnenie. Pre metalové masy.

Kvitujem slovenčinu. Chalani zrejme chápu, že ich cieľovka je u nás doma a rozhodli sa správne. Fanúšikovia si tak v kotli pod pódiom určite skôr zakričia v rodnom jazyku, ako v angličtine. A aj rodná reč pridáva na spomínanom úprimnom vyznení.

Texty nie sú síce žiadna originalita ani poézia, nad ktorou by híkali majstri slova, ale tak ako sa hudobne nehrajú na žiadne experimenty a špekulácie, prispôsobili tomu aj jazyk. Zrejme preto, aby čo najzrozumiteľnejšie vedeli do sveta vykričať to čo ich trápi. A majú na srdci to, čo väčšina z nás. Verte mi.

Pustovník obnáša 10 trackov a od vyššieho hodnotenia ma odradila tak trochu monotónnosť. Hoci jednotlivé skladby nie sú dlhé, ich štruktúra je prakticky rovnaká, Gabov vokál takisto. Ak by sa im občas podarilo prepašovať dovnútra niečo neobvyklé, určite by to pôsobilo ako oživenie.

Hoc len sem tam iná farba vokálu, alebo sem tam gitarové sólo, aspoň kratučké. Možno raz začas spomaliť na pár sekúnd, nadýchnuť sa formou zaujímavého interludu a potom pokračovať v náloži.

Napriek všetkému, Pustovník je žiarivým príkladom toho, že niekedy sa s vecami netreba srať a v jednoduchosti je krása. Ak to tak Ataraxia cíti, prečo nie?

Lineup:

  • Gabi – spev
  • Kubez – gitara
  • Sťu – basa
  • Marko – bicie

Tracklist:

  1. Virtuálny raj
  2. Nostalgia
  3. Možnosť voľby
  4. Bozk vraha
  5. Finis terrae
  6. Ohnivá noc
  7. Od hmly do tmy
  8. Čierny dážď
  9. Potopa
  10. Pustovník

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/ataraxiark/?fref=ts
http://bandzone.cz/ataraxia
https://ataraxiark.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *