Prekvapenia na koncertoch

Mnohokrát ľudia na koncertoch vedia, aké skladby majú od kapely očakávať. Občas sa však do setlistu zaradia aj niečo nečakané.

freedom call kosice

Pozrime sa na pár príkladov:

1. Freedom Call – The Eternal Flame

Majstri ,,happy metalu“ – Nemci Freedom Call majú už niekoľko rokov setlisty zostavené z osvedčených hitov. Aj keď skladby z aktuálneho albumu majú na jednotlivých tour veľký priestor, vieme že takmer naisto zahrajú aj Warriors, Metal Invasion, Metal is For Everyone….

V roku 2010 sa rozhodli jeden koncert v Paríži spestriť piesňou z albumu The Circle of Life – The Eternal Flame.

2. Freedom Call – Warriors of Light.

Ďalšie megapríjemné prekvapenie pripravili títo ,,večne optimistickí“ Nemci na turné v 2014-tom. Z pódií sme mohli po dlhom-predlhom čase opäť počuť Warriors of Light. Ta pochádza z EP Taragon (1999)

3. Helloween – Falling Higher

Na nemeckých Helloweenov dlho veľa ľudí nadávalo kvôli obohraným piesňam na ich akciách. V roku 2013 sa im rozhodli vyhovieť. Pridali viac kúskov z vtedy aktuálnej platne Straight Out of Hell a taktiež pridali dačo predtým vôbec nehrávané – hymnu z Better than Raw (1998) – Falling Higher.

4. Helloween – Ride the Sky

Helloweeni neprekvapili iba v 2013. V 2010-tom sa ich milovníci dočkali ešte väčšieho prekvapenia. Na niektorých akciách si Andy Deris zaspieval aj Hansenov veľhit Ride the Sky.

5. Citron – Vypusťte psy

Aj českí Citroni dlhý čas hrávali takmer rovnaké skladby. To zrejme bolo spôsobené tým, že zostava v ktorej účinkoval spevák Fanny nakoniec nahrala iba jediný album Vypusťte psy! (1990), ktorý bol prijatý pomerne rozpačito (aj keď svoje kvality určite mal). V2015-tom trochu zaexperimentovali a zaradili do koncertného setu aj spomínaných ,,psov“.

6. Avantasia – The Seven Angels

Koncerty Sammetovej Avantasie v začiatkoch končili tradične – piesňou Sign of the Cross a úryvkom z The Seven Angels. No v roku 2013 a to dokonca na vystúpení v Snine na Rocku pod Kameňom nastalo niečo nevydané. The Seven Angels odznela úplne celá.

7. Kiss – The Oath

Legendárni Kiss dali v roku 2013 japonským divákom špeciálny darček. Tým bola živá prezentácia piesne The Oath z nedoceneného albumu Music from “The Elder” z 1981.

8. Iron Maiden – The Clansman

Bruce Dickinson sa do Iron Maiden vrátil v roku 1999. Najväčšou oslavou jeho návratu bol veľkolepý koncert v Riu de Janeiru o tri roky nato. A nehrali sa tam iba piesne s comebackového Brave New World a Brucové klasiky. Zaznelo aj pár vecí z éry Blaza Bayleyho. Áno, aj The Clansman.

9. Lordi – Beast Loose in Paradise (Wacken)

Jedným z fenoménov fínskej scény sú aj príšerky Lordi. K filmu Dark Floors z roku 2008 zložili song Beast Loose in Paradise. Zaradili ho síce aj na CD Deadache (2008), no iba ako bonus. V rovnakom roku ho trochu nečakane odohrali na festivale Wacken Open Air.

10. HammerFall – Dreamland

Medzi klasické platne Švédov HammerFall patrí nepochybne Legacy of Kings (1998). Na nej nájdete aj skvelú pieseň Dreamland.HammerFall zvykli hrávať na koncertoch, potom sa zo setlistov úplne vytratila. Po dlhej dobe však v 2018-tom odznela opäť.

Titulná foto: Freedom Call, Open Fest I. (31.5.2014; Košice – Amfiteáter), autor: Mišo Patz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *