Fernando Ribeiro (Moonspell) – ,,Hlavná myšlienka bola starostlivosť o veľkú Moonspell komunitu po celom svete”

moonspell kapela 2020

fernando moonspell singer 2020Portugalskí gothic metalisti Moonspell tento rok rozhodne nespia. Pripravujú novú platňu a postarali sa aj o reedíciu klasického albumu The Butterfly Effect, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1999. Popri tom museli riešiť aj zmenu na bubeníckom poste – Miguela Gaspara vystriedal Hugom Ribeiro. Viac už ale spevák Fernando Ribeiro:

Zdravím Fernando. 7. augusta ste znovuvydali váš album The Butterfly Effect, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1999. Prečo ste sa rozhodli pre jeho reedíciu?

Fernando Ribeiro: Zdravím. V skutočnosti väčšinu nášho katalógu vydávame chronologicky. Minulý rok to bol Sin/Pecado a teraz The Butterfly Effect. Je za tým veľa dôvodov.

Hlavným je však ten, že v Portugalsku sme vytvorili vydavateľstvo Alma Mater Records. Hlavná myšlienka bola starostlivosť o veľkú Moonspell komunitu po celom svete. Mnohí jej členovia, najmä noví fanúšikovia sa nemohli dostať k pôvodným nahrávkam. Zistili sme, že boli vypredané.

Preto sme sa rozhodli v spolupráci s firmou Century Media ich znovu sprístupniť aby boli k dispozícii tento rok aj s bonusovým materiálom. Všetko bolo pripravované s láskou, pod mojím dohľadom.

Chcel som sa uistiť, že fanúšikovia za svoje peniaze dostanú čo najlepší produkt. Máme vynovený obal, ktorý je menej minimalistický, no o to silnejší. Aj LP je skvelé. CD verzii zase dostanete obsiahly booklet, ktorý obsahuje aj úpravu oficiálnej biografie Wolves Who Were Men, kde sa dočítate všetko o histórii a vzniku albumu.

Spomienky

Ako spomínaš na jeho nahrávanie?

Fernando Ribeiro: Ako by som mohol zabudnúť . 🙂 Šialené časy. Dialo sa to v Londýne a bolo to veľmi experimentálne a bezstarostné. Prispelo to k trochu inému zvuku a vibráciám, ktoré prekvapili mnohých fanúšikov.

Produkoval ho Andy Reilly a zažili sme toho mnoho. Od zážitku s DreamMachine, po hranie na klavíri s mojím zadkom. 😀 Všetko je zaznamenané.

V prípade, žeby si niečo mohol na ňom zmeniť – zmenil by si?

Fernando Ribeiro: Nie. Je pravda, že niekedy kapela pri nahrávaní nedokáže vydať zo seba to najlepšie, ale myslím si, že nahrávanie toho albumu nebol ten prípad.

Samozrejme rád by som ako by album zmixoval Trent Reznor, Rhys Fulber alebo Justin Broderick – niekto viac zladený s elektronickou heavy scénou, ale jedného dňa možno sa tak stane – kto vie. Myslím si, že teraz je to celkom v poriadku a obstál v skúške času.

Sú v pláne aj nejaké koncerty na jeho podporu?

Fernando Ribeiro: Nie, ale určite zahráme niektoré piesne z The Butterfly Effect, keď budeme môcť znova koncertovať.

moonspell kapela 2020

 

Pripravovaný album

Podľa posledných správ okrem toho makáte na novej platni H. Mohol by si niečo prezradiť o nej?

Fernando Ribeiro: Sme presne v polovici, ale verím, že pre mnohých fanúšikov to bude prekvapenie. Bude to veľmi zrelý album, zhotovený s veľkou starostlivosťou.

Jaime Gomez Arelliano (Paradise Lost, Ghost, Ulver) ho bude produkovať a my sa chystáme do štúdia v októbri. Bude to štúdio vo Veľkej Británii. Ak všetko dobre pôjde, album vyjde vo februári 2021 a jeho názov sa začína písmenom H. 😉

Posledný počin 1755 bol celý v portugalčine. Ako to bude tentokrát?

Fernando Ribeiro: Chystaný počin bude v angličtine. 1755 bol album, ktorý musel byť v portugalčine, pretože sa zameriaval na portugalskú históriu, na veľkú lisabonskú katastrofu. Ale nový počin je ,,otvorenejší“ a bude naspievaný v angličtine.

Personálne rošády

Okrem toho nedávno vás opustil Miguel Gaspar. Keďže ste sa dohodli, že podrobnosti ostatnú medzi vami nebudem sa na to pýtať. No zaujímalo by ma – ako došlo k nadviazaniu spolupráce s Hugom Ribeirom?

Fernando Ribeiro: Ďakujem. Bolo to spoločné rozhodnutie, ďakujeme Mikeovi za všetky tie roky a želáme mu veľa šťastia do budúcnosti. Ale teraz je čas ísť ďalej a všetci veríme, že Hugo obohatí zvuk Moonspell. Naši fans privítali, že sme nadviazali spoluprácu s takým vynikajúcim bubeníkom.

Boli v hre aj iní ľudia?

Fernando Ribeiro: Ja som sa toho rozhodovania nezúčastnil. Pedro je ,,šéfom kapely“ pokiaľ ide o hudobné rozhodnutia. On a Ricardo sú skutočne dokonalí hudobníci, vždy sa rozhodovali správne. Som si istý, že museli premýšľať aj o iných ľuďoch, ale Pedrovi padol Hugo do oka a myslím, že sme s vybrali múdro.

COVID 19 v Portugalsku

Ako prežívala kapela Moonspell najhoršie časy koronakrízy?

Fernando Ribeiro: Ja som sa vždy z domu dostal, nikdy som nebol vo vnútri dlhšie ako dva dni, pretože som bol tým, kto nakupoval potraviny pre svoju rodinu.

Zavolal som kamarátovi lekárovi, aby som sa dozvedel o opatreniach, ktoré sa mali prijať a pokúsil som sa vyhnúť všetkým názorom a teóriám v okolí, pretože sú skutočne absurdné a škodlivé. Veľa som čítal, varil, trávil čas so svojou rodinou a na chvíľu som sa zastavil.

Tiež som napísal väčšinu textov pre nový album, pracoval na mojom prvom románe, ktorý vyjde budúci rok. Okrem toho som počúval nejakú hudbu, upratal som deťom izbu, domácu kanceláriu a veľa pracoval v mojom vydavateľstve Alma Mater Records.

A čo metalová scéna vo vašej krajine (kapely, kluby…). Ako vyzerá jej spamätávanie sa po korone. Obdŕžala nejakú pomoc od štátu?

Fernando Ribeiro: Pokiaľ ide o koncerty, tak sa to skoro zastavilo, ale kapely si stále veria a milujú to, čo robia. Vychádzali úžasné nahrávky ako Ironsword, Servants of Steel, pri ktorých som mal tú česť vydať ich prostredníctvom Alma Mater Records…

A musím ešte spomenúť nové portugalské hviezdy na poli black metalu – Gaerea’s Limbo, ktorých novinka vyšla prostredníctvom Season of Mist.

Ok, tak to bol záver. Veľmi pekne ďakujem za odpovede a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Fernando Ribeiro: Prajem všetkým veľa zdravia a šťastia a teším sa na stretnutie s vami na pódiu! Zostaňte naladení a získajte viac noviniek o novom albume a aktivitách Moonspell. Neváhajte nás sledovať na sociálnych sieťach alebo na našej oficiálnej stránke. Ďakujeme za rozhovor, zdravíme z Portugalska!

Youtube ukážka: 

Linky:
https://www.moonspell.com
https://www.facebook.com/moonspellband
https://www.moonspell.rastilho.com
https://www.napalmrecords.com

Za spoluprácu na článku patri poďakovanie Jurajovi Ondrejmiškovi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *