Enslaved – Utgard

Enslaved Utgard coverBlack metalová kapela Enslaved je výrazne zameraná na nórsku mytológiu, vikingov, spiritualitu a mystiku. Je to vidno nielen na textoch ale aj na videoklipoch, ktoré boli u mňa prvým podnetom začať ich viac sledovať.

Využívajú prvky progresívneho rocku a jazzu a ako hovorí sám Kjellson, inšpiráciu hľadajú aj u Pink Floyd, Rush či King Crimson.

Ich najnovší album Utgard vychádza 2. októbra 2020 vo vydavateľstve Nuclear Blast. Už prvá upútavka Homebound naznačila, žeby mohlo ísť o výborný počin, ktorý predznamená novú éru Enslaved. A po vypočutí si všetkých piesní mi, hádam, dáte za pravdu. Malým umeleckým dielom je aj obálka od nórskeho maliara Trulsa Espedala.

Zaujímavé prelínanie growlinu a čistých vokálov, drsná gitara, silné bicie, elektronické prvky, parádne hudobné prechody spôsobujú zimomriavky a silný pocit, že vám tuhne krv v žilách. Gitarové sóla sú chvíľami šialené. Arve Isdal (Ice Dale) musí mať v prstoch oheň.

V hudbe Enslaved ožívajú starovekí bohovia, aby vládli nad vašim životom a smrťou a viedli vaše kroky, nemáte na výber, Asgard je len pre vyvolených.

Nórske black metalové kapely majú dosť extrémnu minulosť, ale nič to nemení na tom, že je to krajina, ktorá tento štýl priviedla takmer k dokonalosti. Enslaved to dokazujú aj touto novinkou.

Lineup:

  • Grutle Kjellson – spev, basa, harfa
  • Arve Isdal – gitary
  • Ivar Bjørnson – gitary, klávesy, piano, doprovodné vokály
  • Håkon Vinje – klávesy, čistý spev
  • Iver Sandøy – bicie, čistý spev

Tracklist:

  1. Fires in the Dark
  2. Jettegryta
  3. Sequence
  4. Homebound
  5. Utgardr
  6. Urjotun
  7. Flight of Thought and Memory
  8. Storms of Utgard
  9. Distant Seasons

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://enslaved.no/
https://www.facebook.com/enslaved/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *