Antonín Buček (Rosa Nocturna) – ,,V textech se dotýkáme dobra a zla”

antonin bucek

antonin bucek Antonín ,,Gabriel“ Buček opäť pojal nový album svojho symfo – metalového zoskupenia Rosa Nocturna – Andělé a bestie vo veľkom štýle. Z Rosy je opäť plnohodnotná kapela, no na jeho nahrávaní sa aj tentokrát zúčastnilo množstvo hostí. Okrem iného má ,,Tondo“ veľké plány. Čoskoro tento album spoznajú aj v zahraničí. Viac už ale sám Antonín Buček:

Čauko Tondo.  Nedávno si s Rosou Nocturna vydal štvrtý album Andělé a bestie. Podobne ako predošlý aj tento nahrávalo mnoho ľudí. Prvá otázka – ako si dal dokopy, takú veľkú zostavu (až 21 ľudí)?

Antonín Buček: Ahoj, i na naše čtvrté album jsme pozvali docela dost hostů. Jak správně poznamenáváš, vyzkoušel jsem si to už na předešlém albu Za hradbami času. Tam to byla nutnost.

My jsme ale u tohoto modelu zůstali, protože se nám to osvědčilo. Jednak jsme si pozvali hráče na nástroje. Na housle, flétnu, djembe a podobně. Proč používat počítačové samply, když můžeme využít živé hráče, kamarády, které nahrávání baví.

A my je a jejich kapely pak také na oplátku podpoříme, protože jejich jména všude s albem zveřejňujeme.

Co se zpěváků týká, tak si je vybíráme podle barvy hlasu. Do některých písniček jsme potřebovali growlery, jinde zpěváky s jemnějším hlase, dětské hlasy, někde holky, někde kluky. Jdeme touhle cestou.

Třetí skupinou jsou muzikanti, kteří se nám ozvou, že by si na našem albu rádi zazpívali nebo zahráli. Pokud jsou v tom, co nám nabízí na dostatečné úrovni, tak se domluvíme a nějaký part pro ně najdeme. Ještě se nám nestalo, že bysme někoho odmítli.

Mě osobně tohle hrozně baví. Za ty roky, co k tomu takto přistupuji, jsem poznal opravdu hodně skvělých muzikantů. S mnoha z nich jsme stále v kontaktu a vymýšlíme různé hudební skopičiny a počiny.

Co se samotného naharávání s tolika lidmi týká, tam je to pak už jen o organizaci. Rozeslat party, zajistit, aby je do studia všichni uměli a pak s nimi a se studiem sladit čas. Takže fůra mailů, zpráv a smsek. Ale výsledek, si myslím, stojí za to. 😉

Za hradbami času si nahral sám a ostatní boli v pozícii hostí. No podľa zverejnených informácií má Rosa Nocturna opäť pevnú zostavu.

Antonín Buček: Ano, konečně se nám podařilo najít všechny klíčové členy, abychom mohli vystupovat i live. Tím mám na mysli bubeníka, protože toho jsme hledali skoro dva roky. Ale štěstí se na nás usmálo a ozval se nám náš nynější bubeník Dan. Tím máme základ kapely. Ještě trochu zvláštně to u nás funguje se zpěváky.

Viki Surmová, která je v podstatě naší hlavní zpěvačkou, má svoji kapelu Surma. Nyní vydali svoje debutové album The light within u amerického labelu. Kromě toho zpívá i v mnoha dalších kapelách a uskupeních. Takže toho času nemá moc nazbyt a často se jí koncerty kryjí s našimi. Takže jsme hledali náhradu na full time frontwomen, což se zatím stále nepodařilo.

Ale podařilo se nám sehnat na spolupráci vynikající zpěvačku Anetu Zatočilovou a zpěváka Mathiase Novaka. Oni Viki perfektně doplňují a lépe se nám plánují koncerty. Také se zaučuje mladinká Radana. Uvidíme do budoucna, jak na nás budou mít čas a jak budou ochotní spolupracovat.

Pestrosť 

Priblíž nám album Andělé a bestie (texty, hudba…).

Antonín Buček: Přestože se historicky označujeme za symphonic metalovou kapelu, poslední album je možná trochu víc folk než symphonic. Ale na své si přijdou zastánci obou žánrů. Také jsme zařadili jeden čistě power metalový kousek a jak máme zvykem i instrumentálku.

Album je opět hodně pestré, jak na nástroje, na melodie tak na různé pasáže, přechody a riffy. V tomhle poctivě pokračujeme v nastolené cestě. Přesto jsme možná trošičku ubrali na pompéznosti ve prospěch čitelnosti jednotlivých nástrojů a údernosti songů. Více naopak experimentujeme s rytmy.

V textech se dotýkáme dobra a zla. Ne přímo, ale v náznacích. Z různých úhlů. Jsou dobré věci dobré? Musí být zle vnímané věci zlé? Kde je hranice mezi dobrem a zlem. Často tyhle otázky personifikujeme do nějakých imaginárních postav a vyprávíme jejich příběhy. Světlonoš, vlkodlak, lékárník, vrah.

To jsou některé z postav našich příběhů. Sehrávají svoje role a na každém posluchači je zamyslet se nad významem textu.

Ako dlho trvalo zložiť tieto skladby? Predsa vymýšľať pre toľko ľudí, zakomponovať tam folkové prvky to muselo byť náročné.

Antonín Buček: Od prvních napsaných not až do finálního masteru uplynul zhruba rok a půl. Je pravda, že nějaké riffy či útržky textů jsem měl už dřív, ale skládat to dohromady s cílem mít nové album jsme začali někdy v létě 2019. Nahrávání a komponování se celkem prolínalo.

Vždycky jsme šli do studia na pár dní a nahráli, co jsme měli hotové. Pak jsme zase tvořili a skládali a až bylo co, opět jsme šli do studia. Takže jsme to měli rozdělené asi na čtyři nebo pět nahrávacích celků.

Jestli bylo skládání složité? To asi nedokážu posoudit, prostě jsem psal muziku, která se mi líbí, tak jak se mi líbí. Samozřejmě někdy je písnička hotová rychle. Někdy napíšu kousek a pak půl roku leží a zraje. Tentokrát už s psaním pomáhali i ostatní z kapely. Kytarista Petr donesl ty pravé metalové riffy, bubeník Dan si napsal dost rytmů podle sebe.

A na textech se podílela i naše kamarádka, začínající spisovatelka Katherina Luka. Poslala nám nějaké své básně, jestli by se nám nehodily do konceptu alba. Dvě z nich se mi natolik líbily, že jsem je zhudebnil a jsou na albu.

A dokonca v niektorých piesňach si využil aj detské spevy. Mohol by si o tom povedať viac (ako si prišiel na taký nápad, čo to boli za deti)?

Antonín Buček: V každém druhém hororu je nějaké malé dítě. 😀 Buď zběsile kreslí pastelkami nebo stojí v rubáši na konci temné chodby. Každý to asi zná. A když Strach měla být tak trochu hororová písnička, prostě tam ty děti sedly k dotvoření atmosféry.

A jelikož mám doma zásobu dětí docela velkou, tak jsem svoje dvě nejstarší naučil text a šlo se do studia. Děcka si to hrozně užívaly a pořád si ty svoje party doma zpívají.

rosa nocturna

Špecialita

V recenzii na metalforever.info bolo uvedené, že sa pripravuje aj anglická verzia albumu. Môžeš to potvrdiť?

Antonín Buček: Ano, potvrzuji. Na albu už jsou dvě písničky v angličtině a máme v plánu nahrát v angličtině i zbytek alba. Zahraniční fanoušci si to žádají, takže proč jim nevyhovět.

Alespoň sami uvidíme, která verze bude úspěšnější a jestli bude mít angličtina pro nás nějaký větší efekt. Dost kapel, které začínaly na angličtině, totiž začínají zpívat v češtině.

Dal by sa povedať už termín?

Antonín Buček: Nerad bych úplně něco sliboval. Těžko se odhaduje čemu dáme v kapele prioritu. Ale během příštího roku to bude určitě. Máme v plánu natočit zase nějaký hraný klip, tak to budeme muset vše nějak časově sladit.

Temná doba

Momentálne síce prežívame ťažké korona časy, no máš predstavu, ako budú vyzerať koncerty Rosy, keďže na albume spolupracovalo toľko ľudí?

Antonín Buček: Co se nástrojů týká, tak ty, které nehrajeme sami, máme v backing tracku. Je to dnes celkem běžné. Vokály si rozeberou naše zpěvačky a zpěvák. Sice to není přesně jako na CD, ale my to vnímáme tak, že live je live a CD je CD.

Proč by chodil někdo na koncerty poslouchat CD? Naopka na našich koncertech chceme nabídnou nový zážitek z našich písniček, takže je běžně hráváme v obměnách na postu zpěváků. Samozřejmě, pokud to dává logicky smysl.

A čo tvoj súkromný – nehudobný život? Ako prežívaš momentálne ,,korona časy“?

Antonín Buček: Pracuji na home office a snažíme se to vydržet, jak se dá. Rodina i blízcí jsou naštěstí všichni zdraví. A to je to nejdůležitější. A drobná omezení, jakože nemůžu všude kam bych chtěl, mě moc nevzrušují.

Prostě je taková doba, tak to musíme vydržet a doufat, že zas bude dobře. Já to vnímám jako krásný příklad toho, že ač jsme vyspělá a kultivovaná civilizace, stačí málo, aby to vše skončilo. Příkladů v historii lidstava je mnoho. Beru to jako takovou výstrahu a ponaučení.

Posledná otázka: Čo myslíš, ako bude vyzerať scéna, keď skončí to ,,korona svinstvo“ (snáď to bude v priebehu budúceho roka, keďže vakcína je skoro hotová).

Antonín Buček: Nabízí se odpověď, že zas bude všechno jako dřív. Ale přál bych si, aby to tak nebylo. Abysme se právě poučili a třeba některé věci zlepšili. Kéž by.

Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Antonín Buček: Taktéž děkuji. Veškeré informace o kapele i novém album mohou čtenáři najít na www.rosanocturna.cz

Youtube ukážky:

Album Andělé a Bestie:

Linky:
http://www.rosanocturna.cz/
https://www.facebook.com/RosaNocturnaBand/
https://soundcloud.com/rosa-nocturna
http://bandzone.cz/rosanocturna
https://www.youtube.com/channel/UCxvFxjI2R_zGMwVsqeRi5OA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *