Peavy (Rage) – ,,Ak chcete navštevovať metalové koncerty, zaočkujte sa!”

Opäť nová zostava aj nový album. ,,Peavy“ a jeho družina Rage nás minulý týždeň potešili platňou Resurrection Day. Na rozdiel od predošlej Wings of Rage dali väčší dôraz na energiu a my si môžeme užívať skvelú power (sem tam až thrash) metalovú jazdu.

Peavy RageZdravím Peavy. Minulý týždeň ste vydali nový album Rage – Resurrection Day, debut novej zostavy. Začnime však od personálnych zmien. Čo sa stalo, že ste sa rozišli s Marcosom Rodríguezom. Veď na pódiách ste vyzerali ako skvelá partia?

Peavy: Čauko! Marcos nás opustil z osobných dôvodov. Nemalo to nič spoločné s kapelou, ani s hudbou. Stále sme priatelia a súhlasili sme, že jeho dôvody nezverejníme. Bol veľmi smutný, ale niekedy má život s nami iné plány. Prajeme mu všetko dobré.

Náhrada prišla v podobe Jeana Bormanna a Stefana Webera. Ako si sa s nimi dal dokopy?

Peavy: Nápad priviesť Stefana do kapely sme mali už predtým ako Marcos odišiel. Stefan hral v Marcosovej bočnej kapele Diolegacy, takže už predtým sme boli dobrí kamaráti.

Potom, čo Marcos odišiel, sme sa rozhodli opäť pre dvojgitarovú zostavu, takže sme priviedli Jeana. Poznali sme ho už z našich koncertov, kde nás podporoval.

Resurrection Day

Poďme na album. Porozprávaj niečo o ňom (muzika, texty).

Peavy: Čo sa týka hudby, rozhodli sme sa spojiť všetky ochranné známky Rage. Pre texty je to pomyselná červená čiara. Je to akýsi filozofický pohľad na kultúrny vývoj ľudstva od počiatku po súčasnosť.

Od kedy ste ho začali nahrávať a v ktorom štúdiu to prebiehalo?

Peavy: S nahrávaním sme začali začiatkom tohto roka. Uskutočňovalo sa to v našom štúdiu Dynamita Studios v španielskej Astúrii.

S naším dlhoročným zvukovým inžinierom Danim Gonzalezom, ktorý vedie štúdio už 20 rokov, sme najprv nahrali bicie. Nečakane prišiel veľký lockdown a my sme museli ostať doma.

Ostatné stopy sme teda nahrali doma s Jeanom. Pod jeho vedením prebiehala už predprodukckia.

Za seba poviem, že z neho cítim rovnakú energiu a nasadenie ako z The Devil Strikes Again. Má na to vplyv nová zostava?

Peavy: Dôvodom je Rage 🙂

Mohol by si povedať niečo o pripravovaných akciách?

Peavy: Plánujeme turné v novembri/decembri tohto roka. Prvá časť bude v Európe. V budúcom roku budeme pokračovať v Rusku, Škandinávii a ďalších krajinách.

Je v pláne aj koncert na Slovensku?

Peavy: Áno, pripravili sme koncert v Bratislave 1. decembra.

Uznávam, že je to predčasná otázka, ale je v pláne zaradiť do koncertných set listov aj skladbu Monetary Gods?

Peavy: Samozrejme 🙂

rage 2021

COVID 19

Bohužiaľ, vo svete začína zúriť ďalšia vlna COVIDU. Ako to vyzerá u vás v Nemecku?

Peavy: V súčasnosti to veru nie je nič moc. Opäť sa zvyšuje miera nákazy, pretože stále veľa ľudí nie je očkovaných.

Sú členovia Rage zaočkovaní?

Peavy: Jasné, absolvovali sme to už pred letom.

Nedávno som spravil anketu medzi slovenskými muzikantmi, spýtam sa to aj teba. Myslíš si, že by hudobníci mali aktívne propagovať očkovanie proti COVIDU?

Peavy: Myslím, že áno. Fanúšikovia by si mali uvedomiť, že čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým skôr sa spoločnosť vráti do normálu a budeme môcť hrať a navštevovať koncerty ako pred pandémiou (bez akýchkoľvek obmedzení).

Na dosiahnutie akejsi ,,kolektívnej imunity“ potrebujeme zaočkovať až 90 % populácie. Pozrite na Dánsko alebo Holandsko, kde sa to podarilo a všetko znova otvárajú.

Tento stav potrebujeme v celej Európe (alebo na celom svete – to by bolo lepšie). Aby kapely opäť mohli bezpečne cestovať (nielen fyzicky, ale aj ekonomicky!).

Ak chcete navštevovať metalové koncerty, zaočkujte sa! 😉

Prítomnosť-minulosť

Ako vyzerá tvoj bežný deň, ak nie si na turné alebo v štúdiu?

Peavy: Bežné veci. Varenie, bicyklovanie, záhrada…

Podľa metal-archives.com, okrem Rage si aktívny aj v Refuge, Bassinvaders a Lingua Mortis Orchestra. Je šanca, aby v blízkej dobe tieto zoskupenia vydali niečo nové?

Peavy: Keďže som veľmi zaneprázdnený v Rage, tak skoro to určite nebude.

Porozprávaj svoj hudobný príbeh. Ako si začal s muzikou a ako si sa dopracoval ku kapele Avenger, z ktorých neskôr vznikli Rage.

Peavy: Avenger bola tá istá kapela. Len po vydaní prvého albumu (Prayers of steel) sme zmenili názov. Keď som mal 9 rokov, začal som sa učiť na klasickú gitaru. Potom som založil malú kapelu s 13 členmi.

Keď som mal 17, pridal som sa do Avengeru. Náš prvý album sme vydali v roku 1984.

A čo bývalí členovia? Si v kontakte s ľuďmi ako V. Smolski, Manni Schmidt…

Peavy: Jasné. Som v kontakte so všetkými bývalými členmi. Najbližšie mám k Mannimu a Chrisovi (Efthimiadis), s ktorými hrám v Refuge. Náš zakladajúci člen Jochen Schroeder, ktorý hral na našich prvých albumov práve zomrel…

Uf, to ma mrzí. Počas svojej kariéry si absolvoval množstvo koncertov. Vedel by si sa podeliť s nejakými zaujímavými historkami? Čo považuješ za najsvetlejší moment tvojej hudobnej kariéry?

Peavy: Zažil som toho skutočne mnoho, napríklad prvý koncert s Lingua Mortis orchestrom na starom zámku v Kufsteine (Rakúsko) alebo naše prvé turné po Japonsku. Na koncerty prišlo množstvo školáčok v uniformách a kričali, ako keby sme boli nejaký boyband…

OK, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Peavy: Ďakujem za podporu a dúfam, že sa uvidíme v decembri.

Majte sa, Peavy.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.rage-official.com/
https://www.facebook.com/RageOfficialBand
https://www.facebook.com/Peavy-Wagner-101631338638748/
https://www.instagram.com/RageOfficialBand/
https://www.youtube.com/channel/UC_ETohsfT1X0H1pbWdFxq3w

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *