Constans Compromissum – ,,Povedal by som, že Immersed In Darkness je predohra k novému albumu”

Constans Compromissum 2021Topoľčianska kapela Constans Compromissum v roku 2017 vtrhla na scénu albumom I’ll Break You. Potom dlhší čas o nich nebolo počuť, až tento rok vydali štvorskladbové EPčko Immersed In Darkness. Ako vznikli jednotlivé piesne? Pripravuje sa ďalší plnohodnotný album? Aj to sa dozviete z tohto rozhovoru. Príde reč aj na formáciu Thalarion, ktorá je s Constans, tak trochu prepojená. 

Zdravím, po 4 rokoch ste vypustili na svet nový materiál EPčko Immersed In Darkness. Čo bola prvotná inšpirácia pre jeho vznik?   

Čauko! Určitou vzpruhou bol label Support Underground, kde vyšiel náš debut I´ll Break You a samozrejme jeho následná podpora. Samotná inšpirácia pre vytvorenie EPčka a nie plnohodnotného albumu spočívala v inej veci. Tieto štyri skladby boli natoľko rozdielne od ostatných nových, že sme sa rozhodli ich vydať samostatne.

Druhý variant bol skladby vôbec nepoužiť, ale to sme jednohlasne zavrhli a vydali EP. Povedal by som, že Immersed In Darkness je predohra k novému albumu.

Ako dlho vznikali skladby?

Gitarista Prco mal už po vydaní debutu pripravených kopec nápadov. Skladby vznikali možno pol roka a mám pocit, že ďalší rok a pol sme ich pitvali, niečo vyhodili, niečo pridali. Najmä prvá skladba Killer´s Toughts mala verzií na jeden celý album.

Texty sme začali riešiť, až keď nám bolo jasné, že skladby nahráme. Pomocnú ruku nám podal Juraj Thal Grežďo, inak spisovateľ a spevák kapely Thalarion.

Juraj sa okrem väčšiny textov postaral aj o grafickú stránku EP a hosťuje v už spomínanej prvej skladbe Killer´s Thoughts. Takže celý proces sa nakoniec natiahol na zhruba tri roky.

Ak mám správne info, vyšlo aj vo fyzickej podobe, ako limitovaná edícia 100 ks. Ktoré formáty sú k dispozícii?

Áno, limitovaná edícia vyšla v klasickom CD formáte, nepúšťali sme sa do žiadnych experimentov. Nahrávku si môžete vypočuť napr. na Spotify, Youtube alebo Bandzone.

Immersed In Darkness je zatiaľ len EPčko. No čo ďalší plnohodnotný album? Je v pláne?

Samozrejme! Prezradím, že materiál existuje. A to sa teraz nebavíme o nápadoch, riffoch či útržkovitých pasážach. Gitarista Prco pracuje na novom materiáli už druhý rok. Jednotlivé skladby dotvoril k dokonalosti, aby nový album pôsobil kompaktne a ucelene, tentoraz bez našej pomoci na skúšobni.

Vo svojom štúdiu má všetko pripravené ako na podnose pre nás ostatných členov bandy. Napriek tomu nás čaká veľa tvrdej práce, skladby musíme dostať do krvi. Už teraz sa teším na textovú a vokálnu stránku albumu, a dúfam, že to zas nebude celá večnosť… Texty k skladbám chýbajú.

Vieme síce, že tu stále šarapatí COVID svinstvo, ale stihli ste nejaké koncerty? Poprípade plánujete niečo?

Popri nahrávaní a následnom vydaní EPčka sme aktívne nehrávali, takže koncerty sme neabsolvovali žiadne. Čo je síce škoda, ale zaneprázdnenosť jednotlivých členov bola enormná. Do skúšobne sa vraciame až teraz na jeseň.

Popri práci na novom albume určite pripravíme aj playlist pre prípadné koncerty. Ale terajšia doba a zhoršujúca sa situácia koncertom asi nebude priať. Bodaj by som sa mýlil!

Constans Compromissum

Prispeli ste k boju proti pandémii?

Okrem jedného člena, ktorý sa snaží používať klasické metódy ochrany, sme si to svinstvo dali pichnúť už všetci. V nádeji, že nás ochráni… A čím sme prispeli? Napríklad tým, že sa nezapájame do tejto zvrátenej, nenávistnej komunikácie všade vôkol.

Média a najmä sociálne siete je jeden veľký hnus len čo to otvoríš. Ľudia sú rozdelení, rozhádaní, osočujúci sa… Každý jedinec má vlastnú hlavu a právo rozhodnúť sa, akým spôsobom sa bude chrániť.

Porozprávajte o vašej domovskej scéne v Topoľčanoch – kapely, možnosti hrania a podobne.

Zo starších, už neaktívnych kapiel spomeniem: Maltum, Martyr, Bicorpor, Torment, Mors Omnia solvit… Momentálne okrem nás (Constans Compromissum) hrajú kapely ako Samsara a vracajúci sa Thalarion.

V Topoľčanoch funguje silná TOHC scéna, punkové a hadrcorové kapely ako: Ilegality, Začiatok konca, Godnoise, Beautiful Bastards, Zero Tolerance.

V neďalekých Bošanoch fungujú kapely Head2Down a Synapse Failure. V Bošanoch sa takisto nedávno konal fest Bošianska metelica. Inak väčšina koncertov sa u nás koná v BarBare.

Väčšina z vašich členov prešla rôznymi bandami (hlavne Thalarion, kde hrá súčasný bubeník Tublatanky). Čo sú najväčšie odlišnosti v súčasnej slovenskej hudobnej scéne oproti vašim začiatkom?

Tak, na túto tému sa toho dá popísať mraky. Ale v skratke: Forma prezentácie kapely cez rôzne sociálne siete. Propagácia webzinmi, cez Youtube, Spotify. Tiež spôsob komunikácie, kde do hodiny sa odpovedá (my sme pomalší, ale aj starší…).

Kedysi to bola korešpondencia listovou formou. Keď toto dnes niekomu povieš, najmä mladším, tak si ťukajú na čelo, ale tak to bolo.

Spomeniem vybavenie skúšobne. Našťastie časy, keď sme hrávali na 35 – ročných zosilňovačoch z dedinských zábav, prepojených kanónmi so 40 – ročnou bedňou sú preč. Neskutočné sú možnosti pri nahrávaní, prvé skúšky sme si nahrávali na pásku v magiči. Tí strarší ešte pamätajú kotúčáky. Dnes je všetko úplne inde ako pred rokmi.

Keď už spomínam Thalarion, tak je šanca aby ešte niekedy niečo vyšlo?

Nahrávanie úplne nového albumu sme ukončili v júni tohto roka. Album pod názvom „Dying On The Scorched Plains“ vyjde v decembri 2021 pod hlavičkou nemeckého labelu Uprising! Records, ktorý je sublabelom dánskeho Target Group (predtým Mighty Music). Von by to malo vyjsť ako CD/digital, neskôr v LP formáte.

Po dlhých sedemnástich rokoch sa fanúšikovia Thalarionu môžu tešiť na nové skladby opäť obohatené o Nelin vokál a klávesy. Budú sa niesť v odkaze našich albumov „Four Elements Mysterium“ a „Tunes Of Despondency“, teda skôr old school doom/death metal miestami s modernými prvkami. A či ako Thalarion ešte pripravíme ďalší album je nateraz vo hviezdach. Možné je však všetko.

OK, veľmi pekne vám ďakujem za rozhovor a poprosím na záver o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Veľká vďaka za záujem a priestor! Podporujte NAŠU scénu, kupujte merch kapiel, CDčka, navštevujte koncerty, festy. Ak má naša UG scéna existovať, treba ju v prvom rade podporovať. Ďakujeme za rozhovor a pozdravujeme.

Juraj Čakajda, Jozef Lukáč, Peter Prco Bartakovič a Juraj Thal Grežďo.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Constans-Compromissum-1917304478482345/
http://bandzone.cz/_91435?at=dashboard
https://www.youtube.com/channel/UCZWWpn5HQRGiY0rYR-WfVww

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *