Alžbeta – Pavučina

Alžbeta Pavučina cover

Alžbeta Pavučina coverVýrazná dynamika a hymnické piesne. Takto by sa dala charakterizovať novinka Pavučina od českej kapely Alžběta, ktorá ako miesto pôvodu uvádza Nový Bydžov. Od svojho reunionu v r. 2011 nás každé dva roky zásobujú novými nahrávkami.

Z môjho pohľadu toto ani zďaleka nie jeden z najlepších albumov, ktoré som tento rok počul. Musím však vypichnúť zopár veci, ktoré ma veľmi zaujali a príjemne prekvapili.

Hlavne teda originálny hlasový prejav Radka Řezníčka a s tým súvisiace zborové spevy, ktoré znejú veľmi kvalitne. Rovnako texty, pri ktorých sa nedá nezamyslieť.

Na začiatok tu budeme mať energickú pieseň “Ať žije král”. Potom prichádza možno ešte kúsok drsnejšia “Víra v sebe”. Pokračujeme energickou “Tohle by stačilo”.

Pri melancholickej “Padám” citlivejšie povahy možno vyronia aj nejakú tú slzičku.

Nebudeme dlho smútiť. Ďalšia “Psychopat” hudobne neostala nič dlžná svojmu názvu. “Je jenom na nás” poslúži ako oddychovka a mi máme možnosť sa plne sa zamyslieť nad textom.

Skladbou “Otroctví” album prechádza postupne do temnejšej časti. Nasledujúce “Lidskost” a “Terminátor” sú najlepšou ukážkou schopnosti týchto muzikantov napísať aj temnejšie texty. Záverečná “Pavučina” zanechá vo vás veľmi príjemný pocit.

Musím sa priznať, že na prvé počutie ma album veľmi neoslovil. No po pár ďalších, som sa pristihol, že si pospevujem refrény niektorých piesní.  Oproti starším dielam cítiť veľký pokrok a verím že Alžběta bude v tomto trende pokračovať.

Lineup:

  • Radek Řezníček – spev
  • Jan Dlouhý – gitary, spev
  • Richard Kaloč – gitary, spev
  • Miroslav Vejvoda – gitary, spev
  • Pavel Bělik – basgitary
  • Libor Král – bicie

Tracklist:

  1. Ať žije Král
  2. Víra v sebe
  3. Tohle by stačilo
  4. Padám
  5. Psychopat
  6. Já říkám ne
  7. Cesta
  8. Je jenom na nás
  9. Otroctví
  10. Lidskost
  11. Terminátor
  12. Pavučina

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.alzbeta.org/
https://www.facebook.com/alzbetakapela/
https://bandzone.cz/alzbeta/
https://open.spotify.com/artist/4cQzHPRGrzDmiYWYvGk2eV/
https://www.youtube.com/channel/UCnx5LHNr49HXwo9YdaYUhVw/

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *