Ministry – Moral Hygiene

ministry moral cover

ministry moral coverPätnásty štúdiový album americkej legendy Ministry nesie, v týchto ťažkých časoch, príznačný názov Moral Hygiene. Vznikli v roku 1981 v Chicagu a za štyri dekády svojej existencie prešli mnohými hudobnými a personálnymi zmenami.

Čakal som, že ich nový počin bude brutálny, no nie je. Je skôr rockový, ale aj tak neveští nič dobrého.

Vedúci industriálneho kolosu Al Jourgensen si opäť neberie pred ústa servítky a ostro komentuje svetovú pandémiu, americký spôsob života, rasizmus, pýchu samozvaných vládcov sveta, dezinformačnú propagandu, sociálnu nespravodlivosť, vzostup fašizmu a klimatické zmeny.

Tentoraz sa na trestnú výpravu proti ľudskej hlúposti nechali zverbovať ostrieľaní žoldnieri – Cesar Soto (Man The Mute), John Bechdel  (Killing Joke, Fear Factory), Roy Mayorga (Stonesour, Soulfly), a Paul D’Amour (Feersum Ennjin, Tool).

Nebudete sa nudiť

Je ťažké nájsť správne slová na opísanie ich štýlu. Nikdy nenahrali úplne rovnaký album a aj tentoraz pomiešali všetko, čo im prišlo pod ruku. A to z nich robí výnimočnú kapelu.

Na novinke sú aj zaujímaví hostia. Azda najznámejším je Jello Biafra (Dead Kennedys), ktorý si v thrashmetalovom songu Sabotage Is Sex pripomenul s Alom ich spoluprácu v skvelom projekte Lard.

V každej skladbe sa niečo deje. Natrafíte na scratching (Alert Level), bluesovú harmoniku (Good Trouble), cover od The Stooges (Search and Destroy), melodický punkrock (Believe Me), indické bubienky a sitáru (Broken Systems), či dokonca hiphop (Death Toll).

V poslednej, elektro-metalovej TV Song #6, si Ministry zaspomínali na svoju tvorbu z konca 80. rokov. To všetko je spestrené pre nich ďalšou typickou vecou – citátmi z prejavov a rozhovorov, ktoré Al zbiera z médií. Na novinke sú prevažne od Donalda Trumpa.

Verdikt

Vlády sveta chcú, aby ľudia boli hlúpi a potrebovali niekoho, kto im povie, čo si majú myslieť. Je tu však neúnavný Al Jourgensen so svojím ministerstvom, ktorý opäť bije na poplach a upozorňuje, že musíme ísť ku koreňom problémov a nezaoberať sa ich sprievodnými javmi.

Lineup:

  • Al Jourgensen – spev, gitary, klávesy, programovanie
  • John Bechdel – klávesy
  • Cesar Soto – gitary, doprovodné vokály
  • Monte Pittman – gitary
  • Paul D’Amour – basa
  • Roy Mayorga – bicie

Hostia:

  • Billy Morrison – gitary (5)
  • Jello Biafra – spev (3)
  • Michael Rozon – programovanie bicích (všetko okrem 1), doprovodné vokály
  • Liz Walton – sample, doprovodné vokály
  • Arabian Prince – scratching (1)
  • David Ellefson – basa (5,6)

Tracklist:

  1. Alert Level
  2. Good Trouble
  3. Sabotage Is Sex
  4. Disinformation
  5. Search and Destroy
  6. Believe Me
  7. Broken System
  8. We Shall Resist
  9. Death Toll
  10. TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://ministryband.com/
https://www.facebook.com/WeAreMinistry/
https://www.instagram.com/WeAreMinistry/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *