Rammstein – Rammstein

Kulatý rok

rammstein 2019 cover Deset let. Deset dlouhých, nekonečných a nedočkavých let. Ačkoliv… Ostatní kapely nás zásobovaly novými alby o sto šest. Kapely z celého světa, Evropy, takže i Německa. Jenže ani jedna z nich nezpívá německým jazykem.

Opravdu se nad tím zamyslete: Rammstein jsou jedinou světoznámou kapelou, která zpívá v podstatě jenom německy. Po deseti letech se vrací v plné síle s novým albem nesoucím „výmluvný“ název – Rammstein.

Kontroverze hned z kraje

O svém excentrizmu žádného ze svých fanoušků jistě přesvědčovat nemusí. Spousty drog a alkoholu už mají členové dávno za sebou. Přesto si našli nový způsob a to ještě před vydáním alba videoklipem k písni – Deutchland.

Nepamatuji si, kdy přesně vzbudil nějaký klip podobné rozporuplné reakce. Ať už jste však o něm slyšeli cokoliv, můžu vás ujistit, že s xenofobií nesouvisí a jediné čím se zabývá, je Německá historie, Germánský folklór a pokud budete dávat pozor, můžete vidět i několik odkazů na prastaré legendy.

No a když jste se zaposlouchali, mohli jste si udělat alespoň malou představu o tom, jak bude nové album vypadat.

Pak přišly klipy – Radio – beroucí si na paškál rozhlas NDR, následován třetím jménem Ausländer – opírajícím se o expedice mezi africké domorodce a moderní lidi kazící prastarý kmen. Možná aby si Američané nemysleli, že z toho vyjdou tak snadno.

A pak to přišlo… Teda – vyšlo

Nové album pyšnící se úchvatným logem sirky v bílém poli. Ať už tím kapela chtěla sdělit cokoliv, je očividné, že to myslela hlavně stručně.

Jedenáct písní poskládaných tak, že si je poslechnete klidně i několikrát dokola, protože není co měnit. Rychlé riffy, trocha vtipu, drama, hudba „lehká“ i na zamyšlení… Pokud tomuhle albu něco chybí, tak nevím co.

Otec se mě zeptal, jestli se nové album rovná alespoň desce Mutter, kterou máme oba za jednu z nejlepších. Když mi tu otázku položil, došlo mi, že mu nedovedu odpovědět. Nějak se mi nedaří srovnat nové album s nějakým starším.

Kapela se rozvíjela, posouvala dál a ačkoliv je jejímu zpěvákovi Tillu Lindemannovi úctyhodných 56 let, nohu z plynu očividně sundat neplánuje.

Nejhlavnější otázkou podle mě zůstává: Naplnili borci z Německa očekávání fanoušků a stálo za to si na nové album počkat?

Podle mě ano. Podle kolegů a kamarádů ano. Jednoduše ano podle každého, kdo nové album slyšel. Což byli jako první samozřejmě krajní fanoušci, jak jinak. Jenže na koho jiného byla nová deska mířená víc než právě na ně?

Lineup:

  • Till Lindemann – spev
  • Richard Z. Kruspe – gitary, doprovodné vokály
  • Paul Landers – gitary, doprovodné vokály
  • Oliver Riedel – basgitara
  • Christian Lorenz – klávesy
  • Christoph Schneider – bicie

Tracklist:

  1. Deutschland
  2. Radio
  3. Zeig dich
  4. Ausländer
  5. Sex
  6. Puppe
  7. Was ich liebe
  8. Diamant
  9. Weit Weg
  10. Tattoo
  11. Hallomann

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Universal Music Group

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.rammstein.com/
https://www.facebook.com/Rammstein/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *