Absu – Tara

absu tara coverŠtyri roky po The Third Storm of CythráulAbsu späť. Opäť viac než fantasticky.

Táto formácia sa stala dôkazom tvrdení, že čím je človek lepší v tom čo robí, tým menej o sebe dáva vedieť. A je to tak.

Absu si prežili svoj komerčný vrchol v minulej dekáde a neskôr v black metale nenašli toľko fans ako kapely so symfonickými klávesmi, ženskými zbormi a pseudo gotickými náladami. Žiaľ.

Ale možno si ich viac potom prisvojilo thrash metalové a death metalové publikum. Spomeňme námatkovo na rôzne turné s Obituary, Morbid Angel, Slayer, Destruction, či Behemoth.

Originalita

Táto platňa má veľmi divný zvuk. Suché old school gitary, ale k tomu triggerované bubny. Ale narozdiel od  The Third Storm of Cythrául aspoň vyvážené.

Keltské intro Tara je asi najpokojnejšia časť albumu. Potom začína smršť riffov, zmien a odkrytých či utajených melódií. Hneď v druhej Pillars Of Mercy budeme počuť perkusie nad super rýchlymi kopákmi.

Dôjde aj na znovunahranú Manannán. Moc veľký rozdiel medzi oboma verziami nenájdete. Ale dodnes je to ich najznámejšia pecka. Spomenúť treba aj dve svieže inštrumentálky Yrp Lluyddawc a Bron (Of the Waves).

Moja najobľúbenejšia pecka je Four Crossed Wands (Spell 181). Skvelá v podstate na rýchlosť tejto kapely strednotempová záležitosť, ktorá trošku odnáša do osemdesiatych rokov ku klasickému thrash metalu a ku koncu dôjde aj na citáciu zo Slayerovského SIlent Scream.

Verdikt

Tara fascinuje a už klasicky fantastický historicko-mysticko-okultný textový odkaz si dokážete čítať len tak pre potešenie a vzdelanie. Neviem už kde som čítal v recenzii na tento album, že Absu sú tak extrémne vyrovnaní vo svojej tvorbe, že kapely z okolia musia čakať na ich chybu.

Potom vznikne priestor pre niekoho iného. Rád by som s tým súhlasil, lenže ako vieme Proscriptor  a spol. sa trendu nikdy ani nedotkli.

Lineup:

  • Proscriptor McGovern – spev, bicie, klávesy
  • Shaftiel – gitary, doprovodné vokály, basa
  • Equitant Ifernain Dal Gais – basa

Tracklist:

  1. Tara (instrumental)
  2. Pillars of Mercy
  3. A Shield with an Iron Face
  4. Manannán
  5. The Cognate House of Courtly Witches Lies West of County Meath
  6. She Cries the Quiet Lake
  7. Yrp Lluyddawc (instrumental)
  8. From Ancient Times (Starless Skies Burn to Ash)
  9. Four Crossed Wands (Spell 181)
  10. Vorago (Spell 182)
  11. Bron (Of the Waves) (instrumental)
  12. Stone of Destiny (…for Magh Slecht and Ard Righ)
  13. Tara (Recapitulation)

Rok vydania: 2001

Vydavateľstvo: Osmose Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://absuwebsite.wixsite.com/absu
https://www.facebook.com/officialabsu

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *