Tudy, Poly, BlackDrum (Insania) – ,,GRRRotesky jsou kousavé a sarkastické album”

insania 2022Už o pár dní česká crossoverová stálica Insania vydá nový album, nazvaný GRRotesky. Užijete si zaujímavé satirické texty a originálnu muziku, ktorou je táto kapela typická. V tomto rozhovore s troma členmi tejto bandy sa pozrieme na samotný vznik tejto platne a nie len to. Nazrieme aj do jej veľmi zaujímavej minulosti.

Zdravím Insania. 25. februára vydáte nový album GRRRotesky. Jeho predchodca Na počátku byl spam vyšiel ešte v r. 2017. Čakali ste na to, kým vás opäť ,,kopne múza“?

Tudy: Zdravím, ani ne.

Na prvních dvou skladbách jsme začali pracovat relativně brzy, ale předprodukce byla tentokrát mnohem zdlouhavější. Singly jsme zkoušeli míchat v jiném studiu. A taky se většina z nás více věnovala svým rodinám.

Poly: Bylo to tentokrát náročnější než dřív, máme teď skoro všichni malé děti.

Od kedy ste začali pracovať na nových skladbách?

Tudy: Zhruba od léta 2019.

V akých formátoch bude nový album vydaný?

BlackDrum: CD, LP a vydavatel ,,vyhrožoval”, že snad i kazety. Kdo si to pustí, to netuším 🙂

Poly: Oproti předchozím albům je tentokrát větší pozornost věnovaná online a streamu, kterému my osobně moc nerozumíme. Souvisí to s novým vydavatelem, který na streamovací služby, jako je Spotify a další, klade důraz. Jsme rádi, že se o to postará a nemusíme se tím zabývat my.

Textová a hudobná lahôdka

V čom sa z vášho pohľadu piesne odlišujú od hudobného materiálu Na počátku byl spam?

Poly: GRRRotesky jsou kousavé a sarkastické album. Název alba v sobě spojuje absurdno se vztekem (komiksové GRRR). V textech i vizuálu si hrajeme i s jakousi gangsta estetikou 30. let. Najdeš tam prvky brakové literatury, ale i nadhled a satiru.

Po hudební stránce velký rozdíl oproti Spamu nevidím. Snad jen jsme si víc hráli se zpěvem. Je výrazově bohatší, je tam víc poloh a vrstev. A nebojíme se znít drze.

BlackDrum: Řekl bych že na nové desce je více elektroniky. Zvláště ve skladbě Buď jako Buddha, která je hodně Tudyho práce. Není to však tak, že by byly skladby měkčí, naopak myslím, že se podařilo vytvořit zvuky, které hodně pomáhají v tvrdosti a některé dodávají kytarám a bicím energii a špínu navíc.

Koncerty

Môžete povedať niečo o pripravovaných akciách? Sú plány aj na vystupovanie v zahraničí?

BlackDrum: My už jsme se dávno oprostili od toho, hrát jinde než v ČR. Rádi hrajeme i na Slovensku, i když bohužel v menší míře. Pokud nás ale někdo pozve i dál za hranice, kde by to mělo opravdu smysl, tak proč ne.

Koncerty na dlhú dobu pokazila kapelám COVID pandémia. Prispeli aj členovia Insanie k boji proti tomuto svinstvu? Dali sa zaočkovať?

BlackDrum: Někdo se očkoval a někdo ne. My se snažíme hlavně soustředit na něco úplně jiného než je Covid a nepřipouštět si, že by nám to svinstvo nějak kazilo náladu a práci v kapele.

Tudy: Zodpovědně v kapele testujeme účinky očkování a to se neobejde bez kontrolní skupiny neočkovaných.

insania brno

Nehudobný život

Ako vyzerá bežný život členov kapely Insania? Ste muzikantmi ,,na plný úväzok“? Alebo ste odkázaní aj na ,,civilné zamestnania“?

BlackDrum: Všichni máme civilní zaměstnání, muzikou se živit nelze. Díky tomu můžeme dělat hudbu tak, jak to cítíme, bez kompromisů.

Poly: Není to snadný, udržet kapelu v těch obrátkách, v jakých už dlouhé roky je. Zároveň nám ale kapela a publikum na koncertech spoustu té investované energie vrací… což je palivo, které potřebujeme k dalšímu fungování. Dokud tohle palivo dostáváš, jede to samo.

A čo vaše nehudobné záujmy a záľuby?

Poly: Literatura, staré italské filmy, sakrální turistika, ale hlavně moje čtyři holky doma.

BlackDrum: Mám rád celkově sport, hlavně kolektivní. Samozřejmě fotbal a hokej.

Kapela s bohatou históriou

Vy ste začali v roku 1987. Ako si spomínate na túto dobu?

Poly: Moc rozumu jsme z toho neměli. Prostě jsme se sešli tři kluci, co chtěli hrát tak rychle a tvrdě, jak to jenom jde. Žili jsme tím, neustále si sháněli nová a nová alba na kazetách…

Solidní hudební nástroje a hlavně aparatura pro nás byly tenkrát nedosažitelné. Hrálo se na leccos, na různé podomácku zflikované zesilovače, a podle toho to taky znělo.

No krátko po vzniku ste dokázali ,,popudiť“ vtedajšiu ŠTB. Bolo to niečo konkrétne?

Poly: Brněnská StB infiltrovala náš fanklub, takže se dostala ke všem našim propagačním materiálům. Včetně fanzinu, který se vyžíval v démonické symbolice, včetně fotek ze hřbitova a dema, na jehož obalu stálo vtipně “Z bezpečnostních důvodů nazpíváno v anglické verzi.”

To je zajímalo úplně nejvíc – jaká protistátní sdělení ty texty tedy obsahují. Udělali s námi krátkej proces a dostali jsme zákaz. Hráli jsme od té doby až do revoluce pod maskovacím názvem SKIMMED jen pro pár kamarádů.

Neskôr sa vám podarilo vrátiť na scénu ako Skimmed. Môžete to trochu popísať (mladší čitatelia si to asi nebudú vedieť predstaviť aké to bolo ,,zákaz kapely“ – ,,obnovenie kapely pod iným názvom“ atď…).

Poly: My jsme pod tímhle názvem skrytě fungovali ještě před revolucí, ale po roce 89 už jsme se nemuseli schovávat. Měli jsme materiál a brzy po revoluci nás napadlo vydat desku nezávisle, mimo zavedené velké labely.

Aké to bolo v 1990-tom vydať ,,nezávislú nahrávku“?

Poly: Měli jsme štěstí, že náš brněnský kamarád Luboš Vlach si hned po revoluci založil živnost na vydávání hudby a literatury, a tak jsme mohli desku “New Insanity” realizovat pod jeho labelem ŠOT records. Papírově vše zastřešil, ale jinak jsme si vše platili sami.

Půjčili jsme si tenkrát všichni peníze od rodičů (a nebylo to málo), ale deska se prodávala tak dobře, že do měsíce jsme jim peníze mohli vrátit. Byla to první nezávislá gramodeska v tehdejším Československu.

Muzika na debute Skimmed – New Insanity bola trochu odlišnejšia oproti vašej súčasnej tvorbe. Hráte niektoré piesne ešte na koncertoch?

BlackDrum: Hrajeme pár písniček ze starších alb, ale Skimmed fakt ne.

Osobne si všímam, že minimálne u nás na Slovensku je dosť rockerov a metalistov, ktorý na min. režim spomínajú s nostalgiou. Ako je to u vás v ČR?

BlackDrum: Ano, bohužel je to tak. Ty rockeři asi zapomněli, že by jim komouši vlasy ostříhali, zakázali nosit rifle a zakazovali poslouchat muziku, kterou mají rádi.

Že by rádi vzpomínali na to, jak sháněli desky na burzách v lese, kde to občas rozehnali policajti? (osobní zkušenost) Hodně lidí si tu dobu idealizuje a zapomíná jak to stálo poměrně za hovno!

Tudy: Tohle jsem zaznamenal maximálně u nějakého opilce. Mě nikdy žádný metalista s ničím takovým neotravoval.

Ako to vyzerá u vás v Čechách s mediálnou podporou pre kapely ako vy ?  Pamätám si, že okolo r. 2010 som vás občas vydával v Óčku a podobne…

Poly: Konkrétně v Óčku s námi mají asi menší problém od toho incidentu, kdy jsem v Instinktu napsal nelichotivý sloupek o obsahu té stanice. Zájem televizních stanic o tuhle hudbu obecně oproti dřívějším letům citelně ochladl, ale to je v pohodě, nijak nás to netrápí.

Je tu dost hudebních magazinů, e-zinů, serverů, případně rádií, kde zájem mají. V posledních letech jsme se objevovali poměrně často v TV Rebel, ale tam jsou teď taky jisté změny…

OK, tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Poly: S naším novým jedovatým albem bychom rádi znovu podnikli nějaké výjezdy na Slovensko, snad se povede pár festivalů. Možná se tam tedy potkáme. A kdyby ne… víme o sobě. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.insania.cz/
https://www.facebook.com/insaniacz/
https://open.spotify.com/album/3N4XmRalRjPeoKvYJIUpko?si=DwCKA7Y6SrWMhYlLJJUsMg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *