Absu – Abzu

absu abzu coverPokiaľ ste mali niekedy pocit, že z hudby Absu vyskakuje “čertík” Schmier s jeho Destruction, tak tu je to asi najviac hneď počuť.

Samozrejme je to Absu z ich vlastným štýlom, ale tento album je “najthrashovejší” zo všetkých a gitara niekedy skutočne ani omylom nepripomína black metal.

Nová zostava

Opäť nová zostava a kapela zas pridala na tempe a technike. Ale melódie nevynechali. Avšak už ich nepoužívajú v štýle severskom ako naposledy. Teraz tu máme doslova heavy rockové vyhrávky v super vysokom tempe.

Prvá skladba Earth Ripper je toho dôkazom a tá gitarová medzihra je fantastická. Proscriptora McGoverna a jeho partu nič nezastaví. Hrajú jeden špičkový riff za druhým a nahrávka sa valí opäť na neprebádané miesta. Tento krát sa skoro celkom zabudlo na klávesy.

V jednom rozhovore McGovern uviedol, že celú dobu po predchádzajúcom albume nemal inej túžby ako to rozbaliť od podlahy a nahrať zas album čo by mohol konkurovať albumu Tara. Neviem ako to myslel, ale aj napriek podobným skladateľským postupom sú tieto dva albumy úplne odlišné. Už len to, že je tu iná zostava.

Používanie akustických gitár tiež úplne zmenilo charakter. Abzu je fantastický album do ktorého sa trošku ťažšie vniká ako do predchodcu. Moja najobľúbenejšia je určite Abraxas Connexus a tá je rozhodne aj technický vrchol. Ten kláves v pozadí v blast beatovej technickej pasáži je neskutočne okúzľujúci a dodáva ďalší rozmer.

Konečný verdikt

Absu sa dostali do štádia, že málokto verí, žeby prišli s niečim slabým. Poznajú svoje sily a Proscriptor vie, čo chce dosiahnuť. Platňa Abzu je toho dôkazom.

Lineup:

  • Proscriptor McGovern – spev, bicie, mellotron
  • Vis Crom – gitary
  • Ezezu – basa, spev, mellotron

Hostia:

  • Rune Eriksen – gitary (sóla)

Tracklist:

  1. Earth Ripper
  2. Circles of the Oath
  3. Abraxas Connexus
  4. Skrying in the Spirit Vision
  5. Ontologically, It Became Time & Space
  6. A Song for Ea

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Candlelight Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://absuwebsite.wixsite.com/absu
https://www.facebook.com/officialabsu

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *