Voivod – Synchro Anarchy

Voivod Synchro coverKanadskí thrash metaloví roboti Voivod sa po štyroch rokoch vynárajú z vlastnej vesmírnej dimenzie s pätnástym štúdiovým albumom Synchro Anarchy.

Predchádzali mu jedno EP a živák.

Kozmická avantgarda

Vznikli vo frankokanadskej provincii Quebec v roku 1982 a odvtedy patria k ťažko definovateľným hudobným subjektom.

Prešli vývojom od originálne poňatého speed metalu cez psycho thrash cyberpunk, až k astrálnemu rocku. Od začiatku bola ich hlavným poznávacím znakom Piggyho gitara, jej mimozemský zvuk a ,krivé’ akordy.

Vyrastal som na ich albumoch War and Pain, Rrroooaaarrr, Killing Technology, Dimension Hatröss a Nothingface, ktorý mnohí fanúšikovia považujú za ich najlepšie dielo. Nachádza sa na ňom cover od Pink Floyd – ,Astronomy Domine’.

Tá skladba akoby vypadla z oka samotných Voivod a ja som sa až po rokoch dozvedel, že nie je ich. Vtedy ešte neexistovala futuristická informačná diaľnica, dnes nazývaná internet. Názov si vymysleli sami, po našom ,Vodovod’, je temná postava z útrob neznámej galaxie.

Ako inak, ani oni sa nevyhli rozličným personálnym zmenám, ale v roku 2005 táto svojská formácia utrpela najväčší úder. Geniálny gitarista Piggy podľahol zákernej rakovine.

Synchro Anarchy

Kapela však časom našla správneho muža, ktorý ho zastúpil – Daniela ,Chewyho’ Mongraina a vďaka nemu opäť znie veľmi originálne a vitálne.

Asteroid Voivod sa opäť rúti po vlastnej hudobnej trajektórii. Ich nevídané novátorstvo stále nemá na svetovej metalovej scéne obdobu. Netradičné riffy, temné nálady a zmeny sa nedajú zrátať.

Verdikt

Vitajte v ich psychedelickej metalovej ríši. Ich hudba nie je pre každého a ich tvorbu treba doslova študovať.

Kadejakého ,odborníka’ na metal z toho rozbolí za chvíľu gebuľa a vzdá sa. Je to svojská verzia hudby Ericha Zanna, ktorá vás spočiatku vydesí, ale nakoniec si vás ako spev sirén získa a začne vás priťahovať.

Lineup:

  • Snake – spev
  • Chewy – gitary
  • Rocky – basa
  • Away – bicie

Tracklist.

  1. Paranormalium
  2. Synchro Anarchy
  3. Planet Eaters
  4. Mind Clock
  5. Sleeves Off
  6. Holographic Thinking
  7. The World Today
  8. Quest For Nothing
  9. Memory Failure

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Century Media Records

Youtube ukážka: 

Linky:
http://www.voivod.com/en/news
https://www.facebook.com/Voivod
https://www.instagram.com/voivodofficial/
https://open.spotify.com/artist/0lFiKrJUofJpnrAJnMsnQ3

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *