Volturian – Red Dragon

volturian red dragon cover

volturian red dragon coverMetal namíchaný s popem? Spíš obráceně. Popová deska, která je hlavně ze začátku říznutá metalem.

Něco podobného najdete na aktuálním albu Red Dragon italské kapely Volturian.

Nepochopitelné?

Do jisté míry se to může zdát nepochopitelné, protože za mých mladých let byl podobný discopop jen těžko míchatelný s bigbítem, jelikož jeho „filozofie“ je často v protikladu k bigbítu a taky na diskotéky chodili většinou jiní lidé, než na bigbít, protože neměli moc společného a rozpoznali se na dálku.

Na druhou stranu byla elektrická kytara běžnou součástí diskohitů.

Teď se diskotékové a popové prvky s metalem míchají celkem často. Jestli je to dobře, nevím. Pokud je to dobrá skladba a písnička, asi o nic nejde. Někdy to dokáže riff šikovně podpořit, někdy je to spíš omáčka.

Nejsem si jist, jak je to u Volturian.

Skladby

Řekl bych, že to nejdůležitější, tedy písničky mají celkem dobré. Na tom se dají pak stavět různé aranže. Deska začíná „digitálním“ intrem, do kterého nastoupí energická písnička Stay.

No a hudebně jsou vlastně tyto dvě skladby obrázkem celého alba. Na tvrdší notu se pokračuje u třetí Harley. Třeba ale taková pátá Tom Asunder už je vysloveně diskopop. Samplované „bicí“ s kolovrátkovým kopákem. Sedmá Distant caress je už stoprocentní digitální písnička bez kytar.

V následující Bury Me se mi moc líbí zvuk basy a zase se vracíme víc k bigbítu. Tak je tomu i u následující Freeze a vše zavírá opět programované outro.

Názor?

No nevím. Písničky určitě jsou udělány tak, že se poslouchají celkem dobře, mají fajn melodie a v podstatě mohou být i jako kulisa při práci. Řemeslně taky není co vytknout. Mám ale dojem, že tohle už ani metalové album není. Spíš moderně znějící pop s trochou kytar.

Jinak je to ale hlavně o vašem vkusu a náladě. Pokud máte rádi Slayer, nebude to album pro vás. Pokud ale máte rádi třeba novější, popovější Within Temptation, zkuste to. Třeba si tu něco pro sebe najdete.

Lineup:

  • Federica Lanna – spev
  • Federico Mondelli – gitary, vokál, klávesy
  • Massimiliano Rossi – basa
  • Alberto Mezzanotte – bicie

Tracklist:

  1. Rebirth
  2. Stay
  3. Harley
  4. Empty World
  5. Torn Asunder
  6. Burn It Up
  7. Distant Caress
  8. Bury Me
  9. Freeze
  10. Descent

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Scarlet Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://volturian.bigcartel.com/
https://www.facebook.com/volturian/
https://www.instagram.com/volturianofficial/
https://www.youtube.com/channel/UCKNg0fDQs5eN_SSLmAYqHRA
https://www.youtube.com/channel/UCKNg0fDQs5eN_SSLmAYqHRA

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *