David Vrba, Honza Běhunek (Seven) – ,,Kapela Seven má totiž skvělé fanoušky…”

seven kapela 2022

seven kapela 2022Koncom marca uzrel svetlo sveta nový album českých progresívnych metalistov Seven – RNR. Daná nahrávka je významná aj tým, že je v poradí druhou platňou, ktorá je naspievaná komplet v češtine. Ako vznikala? Prečo ma skladba Život až dve klipy? Čo je najväčším úspechom kapely Seven? Aj na takéto otázky odpovedali David Vrba a známy gitarista Honza “Kirk” Běhunek. 

Zdravím David a Honza. So Seven ste koncom marca vydali nový album RNR. Ten obsahuje pomerne dosť hudobného materiálu – viac než hodinu. Od kedy ste na ňom začali makať?

David Vrba: Ahoj, na desce jsme začali pracovat zhruba na podzim roku 2019, kdy jsme rozpracovali první riffy a nápady. Po Novém roce 2021 jsme začali točit a poté se masterovalo přibližně třičtvrtě roku.

Kto je autorom textov a kto sa postaral o muziku?

David Vrba: Autorem textů je frontman a zpěvák Jirka Kombi Komberec, stejně tak i zpěvových linek. Hudbu složil z velké části Honza Kirk Běhunek, jinak jsme na muzice pracovali všichni.

Čím podľa vás osloví poslucháča, čo nikdy nepočul o kapele Seven.

David Vrba: To těžko říct, protože každý má jiný styl a jiný pohled na hudbu jako takovou.

Moderným trendom je ,,pohodlnosť“. Nebojíte sa, že dĺžka nejakých ľudí trochu ,,odstraší“?

David Vrba: Myslím si, že kdo chce, hudbu si najde a poslechne. Například z mého pohledu mě nikdy delší skladby neodradily. V tomhle moc kolem sebe nekoukáme, snažíme se dělat rock n roll tak, jak ho cítíme.

Nedávno ste zverejnili už druhý videoklip pre skladbu Život. Prečo ste sa rozhodli pre ňu natočiť až dva klipy?

David Vrba: Zkrátka byly tenkrát na výběr dva scénáře. Nemohli jsme se až tolik rozhodnout, tak jsme natočili klipy dva. Ten druhý nám přišlo škoda taky nevydat, tak jsme pár let počkali a vydali ho. Myslím si, že je to pro fanoušky i trochu zajímavější než ostatní klipy, jelikož ŽIVOT 2 je více osobní záležitost.

Akcie

Krst RNR prebehol 27. marca v Ostrave. Krstnými otcami boli členovia Limetall. Ako ste sa vlastne dali do kopy? Boli Limetall prvou voľbou, alebo ste uvažovali aj o niekom inom?

David Vrba: Je pravda, že tam nějaký křest proběhl, nicméně jsme chtěli hlavně přivézt a ukázat CD fanouškům v Ostravě, kam se zas tak často nepodíváme.

Oficiální křest CD by měl být na podzim tohoto roku a to u nás dole na jihu. Limetall byl samozřejmě první volbou, jelikož s námi společně na akci hráli, ale rádi bychom kluky měli i na oficiálním křtu.

Môžte spomenúť nejaké ďalšie akcie, kde budete najbližšie vystupovať?

David Vrba: Těch akcí je spoustu, zkusím jich pár vypíchnout – 11. června nás čeká akce v pivovaru Kněžínek v Č. Budějovicích po boku Arakainu, Visacího Zámku a dalších. Dále například jeden z krásných festivalů Rock of Sadská, který se koná 20.- 21.8.

 Plánujete aj niečo v zahraničí?

Honza Běhunek: Ted momentálně ne, ale určitě nějaké turné zase bude.

Ako v súčasnosti prežívate momentálne temné dni? Najprv pandémia a teraz vojnové hrôzy na Ukrajine …

Honza Běhunek: Myslím si, že to je těžká doba pro všechny. Hudba určitě spojuje, můžeš alespoň na chvíli přinést radost a odreagování všem. Rozhodně my nestáli a pracvovali na nové desce, nové scéně a klipech.

seven česko 2022

Kapela Seven vo svete

Jedným z vašich najväčších úspechov bola zmluva s gigantom Nuclear Blast v r. 2011. Ako k tomu došlo?

Honza Běhunek: Došlo k tomu po spolupráci s Doro Pesch, Blaze Bayleym a nakonec Victorem Smolskim.

Jeli jsme společně evropské turné, které dopadlo pro Seven velmi úspěšně. Po domluvě, že Victor bude produkovat další cd Freedom Call, proběhlo nahrávání ve skvělé pohodě a spolupráci, nakonec ho Victor sám nabídl NB. Ty s námi podepsali smlouvu na padesát let a CD vydali.

A čo sa vlastne stalo, že album Freedom Call bol prvý a bohužiaľ aj posledný vydaný pod Nuclear Blast?

Honza Běhunek: Protože nám bylo nám roky vyčítáno proč nezpíváme česky, vyslyšeli jsme hlasy fanoušků.

I když album FC se prodávalo velmi dobře po celém světě, chtěli jsme zkusit udělat desku česky, přeci jenom koncertujeme více v Čechách, než v zahraničí.

Je šanca, aby ste sa k aktivitám v zahraničí vrátili ?

Honza Běhunek: Vše má své a my se nebráníme ničemu. Zatím zkusit udělat desky česky se vyplatilo. Pokud naplánujeme nějaké turné v zahraničí a máme to do budoucna v plánu, budeme zpívat zase anglicky popřípadě by se mohli dozpívat i desky v angličtině.

Budúcnosť

Vráťme sa k aktuálnemu albumu. Po nahrávke Můry (2016) je to druhý počin, celý v českom jazyku. Môže sa stať, že sa niekedy v budúcnosti ešte natočíte nejaké anglicky spievané skladby?

David Vrba: Možné to je, taky jsme uvažovali o instrumentálním albu, takže tohle všechno nás ještě může čekat, ale taky nemusí. Bude samozřejmě záležet na situaci. Naším cílem číslo jedna je hlavně živé hraní.

Čo považujete za najväčší úspech kapely Seven?

David Vrba: Úplně největší si říci asi netroufnu, ale určitě jedním z největších úspěchů kapely jsou FANOUŠCI.

Kapela Seven má totiž skvělé fanoušky, některé z nich dokonce vidíme přes sezońu častěji než svou rodinu nebo přátele. Je neuvěřitelné, že jsou za námi schopni tolikrát za rok přijet bez ohledu na to, jak je to pro ně daleko, takže za nás všechny opravdu klobouk dolů a DĚKUJEME!!!

Youtube ukážka:

Linky:
Web: https://sevencz.com/new/
Fb: https://www.facebook.com/sevenmetal
Ig: https://www.instagram.com/sevenczofficial/
Apple: https://lnk.sk/bdvk

Foto 1: Martin Paldus, Foto 2: Tomáš Šnírer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *