11.júna sa na banskobystrickom amfiteátri uskutočnil 2. ročník benefičného Angelus festu

angelus fest 2022

angelus fest 2022

Na úvod to najdôležitejšie  – na Angelus Feste 2022 sa fanúšikom podarilo vyzbierať pre Svetielko nádeje celkovo 4481€ (to je o 383€ viac ako vlani), pričom v tejto sume je zahrnuté vstupné na fest, výťažok z predaja vratných pohárov (každý, kto si pohár nechal ako suvenír, prispel do zbierky sumou 1,75€) a festivalových tričiek a šiltoviek, ako aj suma, ktorú poslali fanúšikovia priamo na účet Svetielka nádeje.

Pripomíname, že Angelus fest sa uskutočnil za finančnej podpory Mesta Banská Bystrica, 365.nadácie, Nadácie Tatrabanky a Nadácie SPP, sponzorsky prispeli Pivovar Urpiner  a spoločnosť GALVEX, spol. s r.o. – bez ich podpory by organizátori nemohli venovať 100% vyzbieraného vstupného na dobročinné účely.

Poďme sa teraz pozrieť na hudobnú časť festivalu – vydarené vystúpenia 10 výborných slovenských metalových kapiel, ktoré prišli podporiť myšlienku Angelus Festu (a zahrali bez nároku na honorár, len za úhradu cestovných nákladov).

Pár minút po dvanástej hodine otvorilo Angelus fest vystúpenie trnavskej kapely OHEN, hrajúcej black metal so silnými symfonickými vplyvmi. Približne 50 platiacich fanúšikov premiérovo videlo v akcii novú zostavu kapely okolo lídra Matúša Novanského, ktorá však pôsobila zohratým dojmom a zahrala skladby z debutového albumu „Mortal Man aj niekoľko noviniek.

antares angelus 2022

Štafetu prebrali skúsení harcovníci ANTARES z Martina, holdujúci (melodickému) death metalu a predviedli suverénny výkon pri starších skladbách aj nových songoch z posledného albumu „V“.  V poradí treťom sete Angelus festu sme sa presunuli do vôd metalcoreu/djentu – mladá nitrianska kapela AS THEY RISE z Nitry priniesla patričnú energiu a jej muzika priam vyzývala k skákaniu.

Zazneli pecky z debutu „Reborn“ aj doteraz posledný singel „Disconnection“. Určite o nich budeme ešte počuť! Po mladej nádeji prišli na pódium ostrieľaní muzikanti, zoskupení okolo Luboshia (ex-MÄSO), Zvolenčania DEMONIC-EYED. Expresne rýchlo nazvučili a napálili do fanúšikov mix skladieb z prvých troch albumov a EPčka. Set bol zahratý výborne, podobne ako ostatné kapely, mali aj DEMONIC_EYED výborný zvuk a pred pódiom ich podporilo (dovtedy) najviac fanúšikov.

Piatou kapelou v poradí, ktorá vystúpila na Angelus Feste, boli legendárni ORKRIST z Bratislavy. Dobrú formu z posledných koncertov potvrdili aj na amfíku – frontman Crom vpredu hecoval a hrozil tympánmi a spolu s Lýdiou predviedli v starších aj nových skladbách výborné vokálne výkony. Prekvapením bolo zaradenie rodného jazyka do jednej z nových skladieb – žeby sme sa čoskoro dočkali nového albumu?

april weeps angelus 2022

Dlho očakávaným bolo vystúpenie dunajsko-stredských APRIL WEEPS, ktorí pred pár dňami vydali novinku s neobvyklým názvom „Cataclastic“. Pre viacerých fanúšikov sa jednalo o (predčasný) vrchol festivalu. Ich výkon bol skvelý, dokázali do hudby vniesť patričný náboj a emócie. Na pódiu spolu komunikovali, ich prejav bol vzájomne zosúladený a bola radosť ich sledovať a počúvať.

Vrcholom koncertu bol výkon vokalistky Marty v piesni „Ruptures“, počas ktorej sa jej smútok, žiaľ a beznádej tejto skladby podarilo fantasticky predniesť aj naživo.

pyopoesy angelus 2022

Nasledovalo špeciálne vystúpenie bansko-bystrickej death metalovej legendy PYOPOESY.

Skúsení muzikanti na čele s Miríkom Luptákom zahrali 60-minútový set, vyskladaný z najväčších hitov kapely. Na pódiu sa vystriedali viacerí hostia – bývalí členovia kapely a na záver sa fanúšikovia dočkali milého a nečakaného prekvapenia: počas cover verzie známej skladby „The phantom of the opera“ sa objavila na pódiu a zahrala na klávesoch Miríkova dcérka Lili.

cad angelus 2022

Mnohí z 250 platiacich fanúšikov prišli (aj) kvôli kapele ČAD. Jej frontman Pišta Vandal bol očividne výborne naladený a – ako vždy – bavil svojimi rečníckymi vsuvkami medzi songami. Pozornosť upútal aj bubeník Valér – nielen svojou presnou a vycibrenou hrou, ale aj silou a intenzitou – po koncerte zostali jeho paličky rozstrapkané a naštiepené…

Svoje umenie predviedol aj basák Kneží, ktorý prijal zmenu vizuálu a nepohrdol ostňovou vestou v zmysle image celej kapely.

Zhrnuté a podčiarknuté 

ČAD bez zaváhania zvládli úlohu headlinera Angelus festu 2022, zahrali všetky osvedčené hity a svoj sympatický výkon ešte podporili aj príjemným a bezprostredným vystupovaním v backstagei, kde sa nezdráhali odfotiť sa s každým, kto o to prejavil záujem.

Veľmi príjemným spestrením bolo vystúpenie prog rock/metalovej kapely CASTAWAY z nášho hlavného mesta

Zazneli skladby zo všetkých 3 štúdiových albumov aj jediná nová skladba „U.N.I.“ zo zatiaľ posledného EP „Everflowing past“. Kvôli povinnostiam niektorých členov zahrala skupina v mierne obmenenej zostave – na bicích vypomohol Valerio Choma (ex-ENDLESS MAIN) a na gitare zaskočil Igor Kočiš (LUNATIC GODS, PLASTERY), „dočasní“ členovia zapadli bez problémov a fanúšikovia, ktorí odišli po vystúpení ČADu, môžu určite ľutovať – navyše prišli aj o zaujímavú ohňovú show v podaní Black Evils-Show Reel.

Záver festivalu patril domácim SOLIPSISM, hrajúcim melancholický (post) black metal, ktorý sa k nočnej atmosfére výborne hodí. Opäť musíme vyzdvihnúť výborný zvuk, vďaka ktorému si fanúšikovia mohli vychutnať jemné aj agresívne pasáže. Hralo sa väčšinou z novinky „Our Night Never Ends“, najväčší ohlas mala vydarená cover-verzia známej skladby „Mikymauz“ od J. Nohavicu.

Tesne po polnoci odchádzali fanúšikovia z amfiteátra s dobrým pocitom – spojili príjemné s užitočným: zabavili sa na výborných vystúpeniach slovenských metalových kapiel a súčasne prispeli do zbierky pre deti s onkologickými ochoreniami.

angelus fest 2022

Tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *