Suicidal Angels, Dr. Living Dead, Angelus Apatrida (24.2.2015; Colloseum Club – Košice)

Obľúbené pútnické miesto všetkých priaznivcov metalu nám už v minulosti naservírovalo rôzne zaujímavé akcie, power, heavy alebo death metalového charakteru. Tentokrát to bolo zamerané na mladšie kapelky thrash metalového sveta, kde boli najväčším lákadlom chlapci zo Suicidal Angels.

Pre nich to bol v poradí druhý koncert na tomto mieste. Nato, že ich prvý štúdiový album uzrel svetlo sveta v podstate len nedávno, v roku 2007, už si stihli vybudovať dosť významné postavenie a fanúšikovskú základňu. Predkapely boli taktiež veľmi starostlivo vybrané, žiaden čajíček, takže sme sa mohli tešiť na plnohodnotnú show.

Do klubu sa nahrnulo slušné množstvo ľudí, mladšie aj staršie ročníky, prevažne však mladíci. Ako obvykle sme si mohli v zadnej časti klubu prehliadnuť a kúpiť ponúkaný tovar pre fanúšikov, ktorý zahŕňal tričká, mikiny, CD každého z interpretov. Miesta na sedenie sa veľmi rýchlo zapĺňali, no pomaličky to hustlo aj na ploche.

Veľkolepý úvod

Ledva sme prehodili pár slov a už sa na nás vyrútila španielska kapelka Angelus Apatrida, ktorá tak otvorila podujatie. Keď tak rýchlo vtrhli bez nejakej zvukovej skúšky, vedeli sme, že všetko je už pripravené a bolo to naozaj tak, pretože zvuk bol skvelý.

Od lavičiek sme prešli s kamošmi hneď pred pódium, kde to naberalo na obrátkach. Musím povedať, že ma zaujali hneď od prvých tónov a ani na chvíľku som sa nenudil. Každý nástroj bolo výborne počuť a dokonca, keď som podišiel bližšie k bassovému odposluchu, počul som ako trsátko naráža na struny.

Veľkú zásluhu na kvalite mal vocalista a gitarista zároveň, ktorý svojím silným, hrdelným a výrazným hlasom dokázal chŕliť slová, popri pekelných riffoch a zaujímavých vyhrávkach. Ten vocal v spojení s ostatnými nástrojmi vytváral naozaj silnú atmosféru. Chlapci zo seba vydali všetko a zapôsobili tak myslím nielen na mňa perfektným dojmom.

Angelus Apatrida Collosseum 2015

Ide do tuhého

Druhou kapitolou večera bolo zoskupenie Dr. Living Dead zo Švédska, pri ktorom sme mali možnosť započuť okrem thrashu aj corove prvky. Myslím, že našli perfektné vyváženie medzi týmito dvoma žánrami. Ich nástup však neznamenal len hudobný, ale takisto aj vizuálny zážitok, keďže súčasťou ich výzoru boli masky ľudskej lebky a čierna šatka.

Čo sa týka zvuku, gitarky boli na môj vkus až príliš výškovo nastavené, čo spôsobovalo občasné šušťanie. To však neprekážalo, pretože ich chytľavé riffy, tak získavali na agresivite. Niektoré piesne mi prišli štruktúrou kúsok rozhádzané, ťažko sa mi zaznamenávalo, kde je koniec jednej piesne a začiatok ďalšej. Ale bol to možno len môj pocit.

A keďže sa aj často striedali thrashove a corove prvky, spevák musel prechádzať zo spevu do screamu a taktiež do jemných tónov, čo sa mu skutočne darilo a podal skvelý výkon.

Ich vystúpenie si užili rovnako fanúšikovia metalcore ako aj fanúšikovia thrash metalu. Pripravili nám tak celkom zaujímavú zmes a vynikajúci výkon.

Dr. Living Dead Collosseum 2015

Zlatý klinec večera

Keď už boli naše ušné bubienky dostatočne poznačené predchádzajúcou smršťou, prišla chvíľa, na ktorú sme všetci čakali.

Vystúpenie vychádzajúcej thrash metalovej hviezdy z Grécka, Suicidal Angels v rámci turné Conquering Europe Tour (Part II) 2015, odštartovalo intro a následne titulná pieseň z ich najnovšieho albumu s rovnomenným názvom Divide And Conquer. Ako prvé, čo som hneď zaznamenal bol pokles decibelov, teda buď to tak bolo alebo som už bol mierne nahluchnutý 😀

Každopádne zvuk znel vyvážene, akoby som ho počúval priamo z CD. Predstavili nám piesne zo všetkých 5 albumov, ktoré doteraz vydali. Setlist bol naozaj pestrý. Najviac ma zaujal zrejme song Reborn In Violence, ktorý samozrejme patrí k mojim najobľúbenejším a myslím, že je jedným z ich najvydarenejších.

Príjemným spestrením popri vypaľovačkách ako Bloodbath, Apokathilosis alebo Vomit On The Cross bola aj pieseň Seed Of Evil, pohybujúca sa v stredne rýchlom tempe, kde sme si mohli poriadne zakričať v intre po každom prechode bicích. Táto pieseň mi pripadá každým dňom, čo ju počúvam chytľavejšia a chytľavejšia a zážitok z koncertu mi to len upevnil.

Členovia kapely sa tvárili veľmi sebavedomo a šlapalo im to bez nejakého zaváhania, riffy a sóla s rýchlosťou blesku boli zahraté s ľahkosťou a práca bubeníka bola na stotinku presná. Na konci po hlasnom skandovaní nám nechali to najlepšie, piesne po ktorých som túžil : Bleeding Holocaust a Moshing Crew.

Takzvaná Wall of death nemohla chýbať, vyzval nás samotný vocalista a tak to celá masa pred pódiom poriadne roztočila. Boli sme z ich vystúpenia maximálne vyšťavený, jednoznačne však treba povedať, že to bola kvalitka.

Suicidal Angels Collosseum 2015

Zhrnuté a podčiarknuté 

Záverom môjho článku by som rád zdôraznil, že účasť sa vyšplhala na pomerne slušné číslo a kapely podali celkom vyrovnaný výkon, a bol som spokojný s každou z nich. Vďaka teda organizátorom aj kapelám za túto skvelú akciu 😉

P.S:

Suicidal Angels setlist :

  1. Divide And Conquer
  2. BloodBath
  3. Apokathilosis
  4. Reborn In Violence
  5. Seed Of Evil
  6. Morbid Intention To Kill
  7. The Prophecy
  8. Vomit On The Cross
  9. Pestilence Of Saints
  10. Begar Of Scorn
  11. Marching Over Blood
  12. Control The Twisted Mind
  13. Bleeding Holocaust
  14. Moshing Crew

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *