Twisted, Acidmilk (0N0) – ,,Píšu o nás rôzni ľudia z rôznych krajín…”

0N0 kapela 2022

0N0 kapela 2022Experimentálni industrial/doom/death metalisti 0N0 patria medzi špičkové slovenské kapely. Kvalitou sa vyrovnajú aj tým zahraničným a mnohé z nich aj prekonajú. Dôkazom toho je ich najnovší album Unwavering Resonance. O skladbách, pripravovaných koncertoch, ale aj o plánoch do budúcnosti odpovedali Twisted a Acidmilk.

Zdravím Twisted a Acidmilk. Približne po 4 rokoch ste vypustili do sveta nový album Unwavering Resonance. Nájdeme na ňom všetko – atmosferickosť, doom metal a možno aj trochu deathu. Skúste ho niekto priblížiť vlastnými slovami.

T: Nie je to práve jednoduché počúvanie, preto sme tentokrát spravili niečo kratšie. Je pre fanúšikov bahenného doomu, disonantného death metalu a industriálnej bezútešnosti.

Album má zámerne zastretý zvuk. Chceli sme aby znel produkčne inak a svojsky, možno trochu ako keď mali v minulosti rôzne metalové albumy svoj individuálny, charakteristický zvuk a nezneli uniformne.

Čím si získa tých, ktorí o 0N0 ešte nepočuli?

T: Toto neviem celkom posúdiť, asi by bolo najlepšie si ho vypočuť. Všetko, čo sa snažíme vyjadriť, je zaznamenané na nahrávke. Je to celkom nevšedný zážitok. Skladby sa neustále vyvíjajú, pasáže sa zriedka opakujú. Naše kompozície majú mnoho vrstiev, je to výprava za hranice bežného, realistického vnímania.

Toto všetko je zaobalené v bahnistom zvuku.

Náhodného poslucháča určite upúta hneď úvodná, až 12 minútová skladba Clay Weight. O čom sa hovorí v jej texte?

A: Clay Weight sa vysmieva z neschopnosti ľudského plemena vyrovnať sa konštruktívnym spôsobom s inherentnou nezmyselnosťou existencie. Pojednáva o indivíduách, ktoré v túžbe po ilúzii jedinečnosti márnivo vystavujú na obdiv svoju úbohosť a zbytočnosť.

Kópie albumu

Vydali ste ho pod hlavičkou vlastného labelu The House of What You See. Darí sa vám šíriť album aj za hranice našej republiky?

T: Poslali sme náš merch na každý kontinent okrem Antarktídy. 🙂 Píšu o nás rôzni ľudia z rôznych krajín a feedback nás vždy teší.

0N0 by som však označil ako undergroundovú kapelu v rámci undergroundu, rebríčky zatiaľ nedobýjame.

A čo fyzické kópie?

T: Album vyšiel na 180g vinyle v náklade 100 kusov, ktorý je už k dispozícii a dá sa objednať cez náš Bandcamp. Myslím, že sa dosť podaril, zvukovo aj vizuálne. Spravili sme aj špeciálnu edíciu tričiek v troch rôznych farbách.

0N0 tricka 2022

Najbližšia budúcnosť

Kde budete najbližšie koncertovať?

A: Zatiaľ nemáme predstavu kde ani kedy. Máme však v pláne sústrediť sa na úplne nový materiál, ktorý aktuálne pripravujeme.

Zatiaľ všetky vaše albumy boli nahrané bez bubeníka. Neplánujete to zmeniť?

T: Nie, táto situácia nám úplne vyhovuje.

A videl som istý trend, že mnohé slovenské a české kapely sa vracajú k rodnej reči. Aj tie, čo hrajú ,,extrémnejšie“ odnože muziky. Nemohlo by sa niečo také stať aj u vás? Aspoň z môjho pohľadu by to mohlo byť zaujímavé – slovensky spievaná skladba 0N0.

T: Neuvažujeme nad tým.

A ako to vyzerá s Neoblivion. Kedy môžeme očakávať niečo nové?

T: Vôbec neviem, skôr by som v budúcnosti vyskúšal niečo iné. V rámci 0N0 máme pripraveného veľa nového materiálu, ktorý by sme radi rozpracovali, dotiahli a hrali live.

Bilancovanie

Twisted. Ty si okrem 0N0 prešiel viacerými zoskupeniami. Čo považuješ za svoj najväčší úspech – resp. čo je podľa teba vec, na ktorú si najviac hrdý, ktorú si dosiahol v muzike?

T: Vždy ma poteší, keď niekoho hudba osloví, dokáže ju oceniť, prípadne nás podporí ako kapelu. Neviem, či som vyslovene na niečo hrdý, ale teší ma, že sa spolupodieľam na znepokojivej hudobnej produkcii, je pre nás vždy zábavné vytvárať produkt otázneho a pochybného charakteru.

Dúfam, že sa pri počúvaní niekto občas aj trochu opustí a ocitne na nevšedných miestach. Je to cesta, v obrovských priestoroch plných vibrácií rôznej farby, formy a mierky, väčšinou tam panuje tma.

Tak, to bola posledná otázka. Veľmi vám ďakujem za rozhovor na záver vás oboch poprosim, aby ste zanechali nejaký ten odkaz pre čitateľov.

A: Podporujte vaše obľúbené kapely a vypočujte si náš nový album 🙂

T: Ďakujeme za rozhovor.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/0n0band/
https://ono0110.bandcamp.com/
https://neoblivion.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *