Juraj Grežďo (Thalarion) – ,,Hráme si, čo chceme my, nedržíme sa trendov…”

Thalarion 2022

Thalarion JurajPo minuloročnom reunion albume Dying on the Scorched Plains sa slovenská doom/death metalová kultovka Thalarion pustila do ďalšej veľkej aktivity. Pod známym českým časopisom Pařát im 20. februára znovuvyjde debutový album Towards the Obscure Slumberland, pôvodne vydaný v roku 1996. O tom, ako to cele vzniklo, ale aj o pripravovaných koncertoch, minulosti a budúcnosti porozprával ten najpovolanejší, spevák, multiinštrumentalista a spisovateľ Juraj ,,Thal” Grežďo:

Zdravím Juraj. Obnovenie Thalarionu ste pojali vo veľkom štýle. Koncom minulého roka nový album a čoskoro už vyjde reedícia vášho debutu Towards the Obscure Slumberland z r. 1996. Daný album bude znovuvydaný pod časopisom Pařát. Prvá otázka – ako vôbec prišlo k tej myšlienke (kto vás oslovil a kedy?).

Juraj Grežďo: Ahoj. S nápadom na reedíciu nášho debutu „Towards…“ prišiel Petr Herdron z Pařátu zhruba niekedy v októbri.

On je veľkým fanúšikom Thalarion, obzvlášť našich prvých albumov, a keďže tento materiál pôvodne vyšiel iba na MC, Petr ho chcel mať aj na CD. Pochopiteľne nie len pre seba, ale dostať ho opätovne aj medzi ľudí cez svoje vydavateľstvo.

My sme nemali nad čím váhať, preto sme túto ponuku prijali a sme mu za to nesmierne vďační, že do toho išiel, obetoval tomu veľa času a finančných prostriedkov. Máme z toho radosť, pretože album vyjde na digipaku s parádnou obálkou a bookletom, ako aj s novým masteringom.

No spomínaný album bol minulý rok znovuvydaný aj pod vydavateľskom SMA. Alebo sa mýlim?

Juraj Grežďo: Nie, Slovak Metal Army ho stihli vydať len na YouTube, aj to nie oficiálne, ale len vo forme podpory SMA, preto tam majú svoje logo.

Mali sme ústnu dohodu s Jurom Haríňom, reedícia mala vyjsť cez leto 2021 na CD aj digitálne, bohužiaľ to Juraj zo známej príčiny už nestihol. On sa na to vydanie veľmi tešil, takmer denne mi písal, pomaly chystal veci k vydaniu… osud ale zariadil všetko inak.

Kolesá sa však točia ďalej a reedícia bude vonku cez Pařát, a to je tiež veľká vec.

Uvažujete v Thalarion aj o reedíciách ďalších albumov?

Juraj Grežďo: O reedíciách iných albumov sme nateraz neuvažovali. Ani neviem, či by to malo nejaký význam. Od „Tales of the Woods…“ vyšlo všetko na CD, navyše by to bola záležitosť skôr pre Mighty Music, ak by videli ešte nejaký dopyt po týchto albumoch.

Samozrejme stať sa môže v priebehu času všeličo, no ako som spomenul, zatiaľ iné reedície neplánujeme. V podstate sme ani nikdy žiadne neplánovali, až kým nás neoslovili istí ľudia, že o vydanie tej ktorej reedície majú záujem.

Minuloročný počin Dying on the Scorched Plains zaznamenal mimoriadne priaznivé ohlasy. Ale – sú tam nejaké veci, ktoré by si s odstupom času rád zmenil?

Juraj Grežďo: Ďakujem. Áno, ohlasy sú fajn, prichádzajú z celého sveta a my máme radosť, že nový album sa uchytil a neprepadol. Po produkčnej stránke by som, ak môžem hovoriť len a len za seba, nemenil nič. Mne sa sound albumu páči taký, aký je.

Z kompozičného pohľadu by sa našlo zopár detailov, ktoré by sa teraz dali urobiť inak, zmeniť ich, vylepšiť, obohatiť. Ale to sú detaily, ktoré vidíme len my. Vlastne ani nie je dôležité do toho vŕtať a skúšať prerábať niečo, čo je už de facto vytvorené. Celkovo vzaté, ja som s „Dying on the Scorched Plains“ spokojný.

Máte už aj nejaké nové skladby?

Juraj Grežďo: Nejaké nové nápady by sa našli, no chalani sa teraz venujú svojim ďalším kapelám, ktoré pre skladanie songov pre Thalarion trochu odstrčili bokom. Okrem toho sa nacvičuje songlist pre koncerty.

Nové skladby nie je nevyhnutné vymýšľať niekoľko rokov – buď z teba vypadnú samé v priebehu krátkeho času, alebo sa zasekneš na mŕtvom bode a tým pádom to môžeš celé zabaliť.

Všetky skladby na „Dying…“ vznikli za dva mesiace, potom sa už len dolaďovali rôzne drobnosti a išli sme do štúdia. Žiadna veda. Ak sa ti konkrétna skladba zapáči na prvý raz, ide sa do nej naplno, ak nie, načo tlačiť na pílu a silou-mocou robiť z hovna zákusok.

Častá otázka, ktorú dávam v rozhovoroch: Medzi kapelami hrajúcimi ,,extrémnejšie žánre“ je zvykom spraviť aj skladby v rodnom jazyku napr. Lunatic Gods, Mordum, Editor… Mohlo by sa stať, že niekedy v budúcnosti vznikne skladba Thalarion so slovenským textom?

Juraj Grežďo: Nad touto myšlienkou sme sa nikdy nezamýšľali. Vidím to však tak, že skôr nie. Zvyknutý som spievať v angličtine. V slovenčine by som musel dodržiavať dlhé a krátke samohlásky, mäkké spoluhlásky, čo sa mi javí ako náročnejšie, ak nie hneď na hrdlo, tak minimálne na melodiku tej ktorej skladby.

thalarion 2022

Koncerty?

Máte už naplánované aj nejaké koncerty na tento rok?

Juraj Grežďo: Určité plány sú, ale nerád by som predbiehal. Nacvičujeme koncertný set a radi by sme prierez našou tvorbou po dlhých rokoch znova ponúkli naživo ľuďom. Ibaže už sa do toho nehrnieme.

Ono je to celé aj dosť komplikované z našej strany – každý má prácu, rodinu, niektorí malé deti, nie je možné si kedykoľvek vybaviť voľno. Kedysi to bolo iné, hrali sme často a hocikde. V práci ma neuvoľnia, kedy ja chcem.

Akcie bývajú väčšinou cez víkendy a tie ja nemávam voľné. Meniť si služby je masaker, musel by som potom ťahať aj štyri dvanástky za sebou, nehľadiac na to, že moje deti budú musieť byť samé doma.

Gitarista Juraj pracuje v Rakúsku, Nela býva v Bratislave, má dve malé dcéry… dosť náročné na riešenie. Aj z týchto dôvodov sme museli zrušiť pozvanie na európske turné s Withering Surface, jednoducho všetko brzdí čas, práca a rodina.

Tým, samozrejme, netvrdím, že by sme sa koncertom vyhýbali. Akurát už nie je nevyhnutné hrať stále a všade, naostatok, asi by sme sa ľuďom zunovali.

Koncerty dosť ovplyvnila pandémia COVID-19. Absolvovali členovia Thalarion očkovanie?

Juraj Grežďo: Ja som očkovaný, ostatných som sa nepýtal, ani za nich nie som spôsobilý toto komentovať, je to každého vec.

Minulosť

Ako si začal s muzikou ty osobne? Čo bol pomyselný prvotný impulz a aké boli prvé kapely?

Juraj Grežďo: Uf, tu musím načrieť veľmi hlboko do histórie. Bolo to niekedy v roku 1988, kamaráti založili skupinu, ale nemali speváka. Ja som nebol žiadny metalový spevák, vonkoncom nie muzikant, ale navrhli mi, či by som sa k nim nepridal. Tak vznikla kapela Katastrofa.

Nikto z nás nevedel poriadne hrať, ale snaha tam bola. Hralo sa na nejakých predpotopných bicích, tuším Amati, gitary značky Jolana, doma vyrobené boostre, hrali sme cez mono gramofóny. Do roka sme mali nahraté jedno demo zo skúšobne, ktorou bola vlastne obývačka bubeníka.

Doteraz sa čudujem nad toleranciou susedov. 🙂 Drvili sme taký ten poctivý thrash metal á la Kreator, Sodom, Vio-lence a podobne. Raz sa stalo, že na našej chalupe blízko Duchonky prespal Petr Kryštof z Krabathor, ktorý vtedy chodil so sesternicou môjho kamaráta. Bavíme sa o roku 1989.

Jakživ som o tej skupine dovtedy nepočul. Petr mal ale so sebou demo „Totální destrukce“. Počúvali sme ho na starom magnetofóne, všetci samozrejme ožratí, a nevychádzali sme z údivu. Bomba! Masaker! Brutalita! Vraj toto je pravý československý death metal!

Nám sa to natoľko zapáčilo, že sme pritvrdili, vokál som presunul z thrash jačania do growlu a tvorili sme nové skladby. No a potom to už išlo samé a ja som odvtedy vokalistom.

Keď sa v roku 1991 Katastrofa rozpadla kvôli vojenčine, naskočil som na vlak Nailed Nazarene. No a v roku 1994 som migroval do Thalarion, vtedy chalani hrali pod názvom Bastard.

Čím sa líšila scéna v 90-tkách od dnešnej?

Juraj Grežďo: Vo všetkom. Celé to akosi držalo spolu, malo hustejšiu konzistenciu, takmer všetci sa poznali, jeden druhému pomáhal, robili sa výmenné koncerty… a to celé bez internetu, sociálnych sietí.

Ja na 90-te roky nedám dopustiť. Miloval som tú dobu, možno aj preto, že som bol podstatne mladší, svet som videl v iných obrázkoch, žil som bezstarostne. Ale v metalovom undergrounde všetko fungovalo, deň po dni vznikali nové bandy, nové fanziny, denne som mal plnú schránku listov.

Teraz sa mi zdá, že veci idú totálne inak. Najmä nové kapely to majú o čosi jednoduchšie. Aspoň mne sa to tak javí, hoci sa môžem mýliť. Dnes si album vydáš aj sám, ak ho dobre spropaguješ, si hore, aj keď hudba, ktorú hráš, stojí za hovno.

Na druhej strane šikovné kapely, ktorých hudba je vynikajúca, má čo povedať, ale nikto „dôležitý“ za nimi nestojí a nedokážu sa pretriasť sitom sociálnych sietí, ostatnú drepieť stále v bahne. A to je škoda.

Vystupovali ste v tej dobe aj v zahraničí?

Juraj Grežďo: Vystupovali sme len na Slovensku a v Čechách. Mali sme pozvania aj do Škandinávie, do Ruska, ale z istých dôvodov a po dlhom zvažovaní sme ich museli odmietnuť.

Thalarion ma dodnes štatút kultu. Čím ste podľa teba oslovili slovenských metalových fanúšikov?

Juraj Grežďo: Ďakujem za uznanie. 🙂 Takto… nikdy sme sa nepovažovali za nejakú kultovú kapelu, trochu mi to pripadá aj nadnesené.

Hráme si, čo chceme my, nedržíme sa trendov, ideme si svojou vlastnou cestou, ktorú sme si roky vyšliapavali, až kým sme skrz tŕne a čas neprenikli k imaginárnemu hradu a tam sa nám pootvorila brána, cez ktorú sme vstúpili do slovenského undergroundu.

Potom už bolo všetko o trochu jednoduchšie. V skutočnosti každá kapela, ktorá to drvila v 90-tych rokoch, sa dnes môže nazvať kultovou. Možno sme fanúšikov oslovili variabilnosťou našej hudby, v ktorej sme miešali rôzne metalové štýly do jedného celku.

V našich skladbách môžeš počuť prvky heavy, thrash, doom, gothic, death aj black metalu. Nie je to bežné. Hudbu sme tvorili viacerí, preto tá rôznorodosť. A my sme radi, že fanúšikovia našu hudbu prijali, zapáčila sa im, chodili na naše koncerty.

Koniec a reunion

Neskôr však nastali určite problémy a Thalarion zmizol zo scény. Čo bol dôvod?

Juraj Grežďo: Nenazval by som to problémami. Dôvodov bolo niekoľko. Po prvé, v roku 2002 odišla Nela. Cítila sa menej využitá v novej tvorbe, ako by chcela. Po nahratí albumu „Hellium“ odišiel do Tublatanky bubeník Peter.

On s nimi jazdil po koncertoch už roky predtým ako technik bicích, nemohol sa teda venovať obom kapelám naraz. Rok po ňom som opustil Thalarion aj ja. Cítil som sa invenčne na bode mrazu, nedokázal som už vymyslieť zmysluplný text, všetko okolo kapely mi začalo liezť na nervy, jednoducho ma to už nebavilo.

Navyše som pociťoval nevyhnutnú potrebu preorganizovať svoj súkromný život, aby som nespadol na úplné dno, a to sa popri kapele nedalo. Následne zo skupiny odišiel aj gitarista Juraj, začal inklinovať k inej hudbe a založil si progressive metalovú kapelu Flashback To Future.

Ostal iba basák Peter, ktorý to skúšal s viacerými mladými muzikantmi, ale už to očividne nefungovalo ako kedysi. Ťahali to myslím ešte do roku 2009, no napokon Thalarion úplne pochoval a zrodil sa Constans Compromissum.

Ako vznikla myšlienka na obnovenie činnosti?

Juraj Grežďo: Neskrýva sa za tým nič mimoriadne. Raz mi Peter Bartakovič pri pive, a len tak akoby mimochodom, povedal, že má nejaké pomalé riffy, či by sme neskúsili oprášiť Thalarion. Povedal som mu, že sa mi ani veľmi do toho nechce, mám iné činnosti, ktorým sa venujem.

No napokon mi poslal hotovú jednu skladbu. Konkrétne išlo o „Space In Between“. Mne sa zapáčila a zavolal som mu, že idem do toho. Oslovili sme ostatných pôvodných členov vrátane Nely a všetci s radosťou súhlasili.

Za dva mesiace sme mali kompletný materiál na album a išli sme nahrávať. Dnes je digitálna doba, nemali sme jedinú spoločnú skúšku, každý sa pripravoval a tvoril doma, všetko sme si posielali cez internet. Výsledok tohto celého je album „Dying On The Scorched Plains“.

juraj grezdo knihy

Spisovateľ

Čomu si sa venoval počas rokov 2004-2021?

Juraj Grežďo: V prvých rokoch po odchode z Thalarion som sa nevenoval ničomu. Chcel som mať od všetkého pokoj. Dokonca som istú dobu aj prestal počúvať hudbu. Skrátka som túžil po absolútnom tichu. Časom som si založil rodinu.

Neskôr som možno cítil nejakú skrytú potrebu opäť sa vyjadriť, tak som sa rozhodol, že začnem písať knihy. Aby bolo jasné, ja som od malička brutálny knihomoľ, čítam denne, či už beletriu alebo literatúru faktu, čokoľvek, čo ma dokáže zaujať. Napísať knihu však nie je jednoduché, o to viac zložitejšie je nájsť pre rukopis vydavateľa.

No a dnes mám vydané tri romány a niekoľko poviedok v rôznych knižných antológiách.

Čo bola tvoja literárna prvotina?

Juraj Grežďo: Mojím prvým románom bol „Nôž“. Rukopis som začal písať ešte v roku 2011, dokončil ho v roku 2014, potom som s ním oslovil vydavateľstvá. Pre kadejaké „ťahanice“ vyšla kniha až na jar 2016, no ja som bol totálne šťastný, že vôbec vyšla. Bola to pre mňa veľká vec.

Román „Nôž“ je psychologický pohľad do duší dvoch nerozlučných kamarátov, ktorých priateľstvo sa skončí smrťou. Na scéne sa objavuje dvojica detektívov z oddelenia násilnej kriminality, aby sa popasovali s prípadom a vyriešili, kto beštiálne zavraždil mladého chlapca.

Je do toho zapletené podsvetie, jeho otec alkoholik, jeho najlepší kamarát, alebo len spáchal samovraždu, ku ktorej mal neustále sklony? Odpoveď na to dáva tento príbeh.

Chystáš nejaké ďalšie literárne diela?

Juraj Grežďo: V románoch „Nenávisť“ a „Dom na kopci“ som začal sériu s vyšetrovateľom Leom Legenom. Už dva roky mám rozpracovaný tretí prípad tohto vyšetrovateľa, ale pre toto korona svinstvo sa k tomu nemôžem dostať. Aj môj vydavateľ už šomre nespokojnosťou, ale keď to nejde, tak to nejde.

Pracujem v nemocnici a keď domov prídem uťahaný, už sa mi do ničoho po nociach nechce, som vďačný za každú minútu, ktorú venujem spánku. Do toho všetkého teraz aj hromada vecí okolo Thalarion, čiže na písanie kníh nie je dosť času. Hádam sa to ale v dohľadnej dobe zlepší, uvidíme.

Slovenská scéna

Spýtam sa ťa ako dlhoročného muzikanta – čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom domácej slovenskej metalovej scény?

Juraj Grežďo: Na toto ti nedokážem adekvátne odpovedať, pretože som bol sedemnásť rokov úplne mimo domácej scény. Nesledoval som ju, preto neviem, čo sa dialo, kto a čo vydal. A teda ani o žiadnych problémoch netuším a ani prečo by nejaké problémy (a čo presne je tým myslené) mali na naše scéne byť.

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Juraj Grežďo: Takisto ďakujem za poskytnutý priestor na rozhovor, vážim si to v mene celého Thalarion. Rád by som touto cestou pozdravil každú dušu, ktorá má rada našu hudbu, každého, kto nám bol a zostal verný aj po rokoch. Stay metal!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/thalarion.sk/
https://www.instagram.com/thalarion.band/
https://open.spotify.com/artist/3iqGLz8oXlHyvWYouRhjUw/
https://soundcloud.com/thalarion/
https://www.facebook.com/autorspisovatel/
http://juraj-thal.webnode.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *